V. Čmilytė-Nielsen: turime padaryti viską, kad Rusija nedalyvautų olimpinėse žaidynėse

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, jog Lietuva su Vakarų partneriais turi padaryti viską, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai olimpinėse žaidynėse nedalyvautų ir su neutralia vėliava.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Seimas, seimo posėdis, Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas, seimo posėdis, Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 30, 2023, 1:42 PM, atnaujinta Jan 30, 2023, 2:15 PM

Parlamento vadovė taip pat pažymi, kad 2024 metų Paryžiaus olimpinių žaidynių boikotas būtų kraštutinė priemonė, apie kurią dar per anksti kalbėti.

„Tai (boikotas) yra kraštutinė priemonė, dabar dar apie ją kalbėti per anksti. Šiame etape turime padaryti viską, ką galime, kad Rusijos sportininkai net ir su neutralia vėliava negalėtų dalyvauti olimpinėse varžybose ir kitų neolimpinių šakų svarbiausiose varžybose“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė pirmadienį su Vyriausybės ir Seimo atstovais tarėsi dėl bendrų veiksmų siekiant užkirsti kelią Rusijos ir Baltarusijos sportininkams olimpinėse varžybose dalyvauti po neutralia vėliava, kaip pasiūlė Tarptautinis olimpinis komitetas.

„Kalbos apie tai, kad neva sporto ir politikos painioti nereikia, kai tuo metu vyksta karas Ukrainoje, kai Ukrainos sportininkai, treneriai, vaikai žūsta kasdien nuo Rusijos raketų, yra ciniškos“, – pabrėžė parlamento vadovė.

Pasak jos, šiuo klausimu reikia burti tarptautinę koaliciją, kad šalys įvairiais formatais pasisakytų prieš Rusijos ir Baltarusijos sportininkų sugrąžinimą į žaidynes.

„Rusija ir Baltarusija naudoja sportą savo propagandai ir mėgins rasti būdų, kažkokių takelių, kad grįžtų į olimpinį judėjimą, sporto varžybas. Šiandien su viceministru, kolegomis iš Seimo aptarėme, kokių veiksmų galėtume imtis, prie kokių iniciatyvų galėtume jungtis, raginti sporto federacijas atsižvelgti į tai, kad Rusijos, Baltarusijos atstovams net po neutralia vėliava kelio (dalyvauti) varžybose neturėtų būti“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak parlamento vadovės, tokių iniciatyvų imasi Vyriausybė, ji pati ketina šiuo klausimu teikti Seimo rezoliuciją, idėją aptarė su Lenkijos, Latvijos ir Estijos parlamentų vadovais.

Tarptautinis olimpinis komitetas praėjusią savaitę pasiūlė, kad rusai ir baltarusiai 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse galėtų dalyvauti kaip neutralūs sportininkai.

Komitetas pareiškė, kad „jokiam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti varžybose vien dėl savo paso.“

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas patvirtino, jog šiuo metu dėl Rusijos ir Baltarusijos atstovų dalyvavimo olimpinėse varžybose derinamas ministrų kreipimasis.

„Derinamas kreipimasis, tikrai bus ne vien iš Lietuvos, analizuojame situaciją, kokius veiksmus numato kitos ministerijos, kitų šalių. Tikrai greitu metu jis pasirodys, pasirašys regiono šalys, tikrai eisime ir į didesnį (formatą)“, – sakė L. Obcarskas.

Jis teigė jog būtų nenormali situacija, jei teroristinės šalies sportininkai dalyvautų varžybose, kai nukentėjusios šalies – ne.

Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Virgilijus Alekna sakė, kad Ukraina svarsto galimybę boikotuoti olimpines varžybas, jei jose būtų leista dalyvauti Rusijos sportininkai.

„Tarptautinis olimpinis komitetas deda daug pastangų, kad tie sportininkai dalyvautų, tai yra blogai. Lietuvos pozicija yra aiški – Rusijos ir Baltarusijos sportininkų neturi būti ten. Teko neseniai kalbėti su parlamentarais iš Ukrainos, jie irgi svarsto, ką daryti, neatmetamas ir boikoto variantas, nedalyvautų ukrainiečiai, jei dalyvauja rusai. Kol kas jie pasirinko kelią dėti pastangas, kad nebūtų rusų, baltarusių olimpinės žaidynėse“, – kalbėjo V. Alekna.

Seimo komisijos vadovas pažymėjo, kad Lietuva boikoto varianto kol kas nesvarsto, o jis pats mano, jog sportininkams turėtų būti leista laisvai apsispręsti dėl dalyvavimo olimpiadoje, jei būtų leista varžytis rusams.

„Ir po dopingo skandalų, kai buvo priimtos sankcijos Rusijai, Tarptautinio olimpinio komiteto prezidento Thomo Bacho pagrindinė užduotis būdavo važinėti ir rasti kelius, kaip atvesti Rusijos sportininkus atgal į olimpines žaidynes. Tikrai pasakysiu nuoširdžiai, jaučiasi tai ir dabar, kad žmogus labai suinteresuotas, kad dalyvautų Rusijos sportininkai olimpinėse žaidynėse“, – apie situaciją sakė V. Alekna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą