Teisėsauga po buvusio pareigūno kaltinimų neteisėtu sekimu neatmeta galimybės kreiptis į teismą dėl šmeižto

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) laikinasis vadovas Saulius Briginas teigia, kad apie esą neteisėtus policijos veiksmus prabilęs buvęs pareigūnas Algimantas Martinkus yra susijęs su asmenimis, turinčiais ryšių su organizuotu nusikalstamumu. Teisėsauga, anot jo, neatmeta galimybės kreiptis į teismą dėl galimo šmeižto.

 A.Martinkus (dešinėje) su savo advokatu Edgaru Dereškevičium.<br> T.Bauro nuotr.
 A.Martinkus (dešinėje) su savo advokatu Edgaru Dereškevičium.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 4:46 PM, atnaujinta Jan 31, 2023, 5:14 PM

Antradienį Policijos departamente surengtoje spaudos konferencijoje LPKB laikinasis vadovas S.Briginas teigė, kad buvęs LPKB tyrėjas A.Martinkus, kuris iš pareigų atleistas 2022 m. liepą, yra ne kartą rašęs skundus apie esą neteisėtus LPKVB veiksmus, apie higienos normų nesilaikymą policijos įstaigose. Policijos atstovas griežtai neigė buvusio pareigūno mestus kaltinimus dėl neteisėto sekimo.

Jei norite plačiau paskaityti apie A.Martinkaus metamus kaltinimus, spauskite čia.

„Lietuvos policijoje sukurtos ir egzistuoja griežtos kriminalinės žvalgybos kontrolės bei vidaus procedūrų kontrolės priemonės, kurios šiai dienai įgalina mus aiškiai pasakyti, kad paskleista A. Martinkaus informacija iš bendro principo yra negalima todėl, kad kriminalinės žvalgybos veiksmuose ir etapuose dalyvauja ne vienas kriminalinės žvalgybos pareigūnas, o eilė pareigūnų, o taip pat ir eilė juos kontroliuojančių pareigūnų. Visa veikla yra dokumentuojama, fiksuojama atitinkamomis priemonėmis ir atitinkamomis procedūromis“, – kalbėjo S. Briginas.

LPKB laikinasis vadovas neatmetė galimybės, kad, įvertinus A. Martinkaus paskleistą informaciją ir veiksmus, teisėsauga gali kreiptis į teismą dėl šmeižto.

„A. Martinkaus paskleista informacija ir veiksmai taip pat vertintini kaip turintys atitinkamų Baudžiamojo kodekso straipsnių požymius, tokių, kaip šmeižimas bei melagingas skundas, pranešimas, pareiškimas apie nusikaltimą.

Teisėsaugos institucijos ir kompetentingos institucijos įvertins šiuos veiksmus teisės aktų nustatyta veikla“, – teigė pareigūnas.

S. Briginas pažymėjo, kad policija, esant reikalui, yra pasirengusi pateikti informaciją apie tam tikrus tyrimus kriminalinės žvalgybos kontrolės institucijoms.

LPKB laikinasis vadovas, kalbėdamas apie iš pareigų atleistą buvusį pareigūną A. Martinkų, pažymėjo, kad jis yra susijęs su asmenimis, kurie turi sąsajų su organizuotu nusikalstamumu. Policijos atstovo teigimu, buvusio pareigūno kaltinimai neteisėta veikla yra susiję ir su LPKB tyrimais.

„A. Martinkus susijęs su asmenimis, kuriems ir teikia kriminalinės žvalgybos, o taip pat – įslaptintą informaciją, neteisėtai. Puikiai žinome, kad už šių veiksmų stovi ir kiti asmenys, suinteresuotos grupės. Tai susiję ir su Lietuvos kriminalinės policijos biuro atliktais ir atliekamais tyrimais asmenų, atžvilgiu, kurie susiję su organizuotu nusikalstamumu“, – tikino S. Briginas.

Jo teigimu, A. Martinkaus sąsajos su organizuotam nusikalstamumui artimais asmenimis yra fiksuotos įstatymų nustatyta tvarka.

Anksčiau Policijos departamentas skelbė, kad A. Martinkus paskelbtais kaltinimais buvusiems policijos vadovams siekia padaryti įtaką Kriminalinės žvalgybos įstatymo pataisų svarstymui Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete, tačiau S. Briginas nepatikslino, apie kokias konkrečiai pataisas yra kalbama.

„Labai detaliai nenorėčiau plėstis, bet matome, kad tam tikrų suinteresuotų grupių keliami klausimai atitinka tam tikrus klausimus, kurie keliami Seime, Teisės ir teisėtvarkos komitete“, – tikino S. Briginas.

ELTA primena, kad Seimą pasiekė buvusio LKPB pareigūno A. Martinkaus raštas, kuriuo jis prašo parlamente inicijuoti laikinąją tyrimo komisiją, kuri įvertintų buvusių policijos vadovų, tarp kurių – buvęs LKPB viršininkas Rolandas Kiškis, jo buvęs pavaduotojas Andžejus Roginskis, buvęs Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas, veiksmus. Jis įtaria, jog buvę policijos vadai galėjo neteisėtai sekti kitus pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.