Valdantiesiems boikotuojant Antikorupcijos komisijos posėdžius, opozicijos atstovai kreipėsi į etikos sargus

Valdantiesiems boikotuojant Seimo Antikorupcijos komisijos (AK) posėdžius ir dėl to stringant jos veiklai, opozicijos atstovai komisijoje kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją (EPK).

Algirdas Stončaitis, Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Stončaitis, Saulius Skvernelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis, Zenonas Streikus<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis, Zenonas Streikus<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 1:53 PM

Tai, kad visi penki opozicijos atstovai AK šią savaitę kreipėsi į Seimo etikos sargus Eltai patvirtino komisijos pirmininkas, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stončaitis.

Anot jo, kreipimosi į EPK esmė – išaiškinimas, kaip komisijai toliau dirbti, valdantiesiems pareiškus nepasitikėjimą komisijos pirmininku.

„Gali ten jie (valdantieji – ELTA) būti patenkinti ar nepatenkinti, gali valdantieji išreikšti nepasitikėjimą, bet procedūra (nepasitikėjimo komisijos pirmininku – ELTA) persikelia į Seimą, tačiau, mūsų nuomone, tai neturėtų trikdyti komisijos darbo iki tol, kol Seimas apsispręs“, – dėstė A. Stončaitis.

Jis pabrėžė, kad opozicijos atstovai nori suprasti, kaip toliau turėtų būti organizuojamas AK darbas, kai jį boikotuoja valdančiųjų atstovai, kurių komisijoje yra dauguma. „Kad išaiškintų, kokia yra procedūra tokiu atveju, kaip turėtume elgtis – ir aš, ir iki komitetai“, – tikino A. Stončaitis.

Jei A. Stončaitis neprabils apie savo ryšius, valdantieji į posėdžius negrįš

Eltos kalbintas AK pirmininko pavaduotojas, valdančiųjų konservatorių atstovas Bronislovas Matelis priminė, kad portalui 15min.lt paskelbus informaciją apie esą abejotinus A. Stončaičio ryšius su asmenimis, kurie gali turėti sąsajų su nusikalstamu pasauliu, valdantieji paragino AK pirmininką atsakyti į visus klausimus.

A. Stončaičiui tylint, pasak B. Matelio, valdantieji pareiškė nepasitikėjimą juo kaip AK pirmininku. Konservatorių atstovo teigimu, minėtas pasiūlymas Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovui tebegalioja.

„Nesuprantu, kodėl ponas Stončaitis vaikšto ratais aplinkui. Dar prieš porą mėnesių viešame komisijos posėdyje mes, dauguma, pasakėme, kad tegul ponas Stončaitis eina į viešumą, žurnalistams ir visuomenei paaiškina tuos savo abejotinus ryšius su abejotinos reputacijos žmonėmis“, – dėstė B. Matelis.

Anot jo, valdančiųjų atstovų AK etikos sargai „neprivers pasitikėti“ A. Stončaičiu, tad, B. Matelio manymu, A. Stončaičio ir kitų opozicijos atstovų kreipimasis į EPK yra beprasmis. Jis teigė, kad valdantieji nežada sugrįžti į AK posėdžius.

„Nežadame. Kitas dalykas – jokių posėdžių pirmininkas nebešaukia. Nežinau, kodėl. Kartais bando sušaukti... Nėra stabilaus ir aiškaus darbo komisijoje“, – aiškino B. Matelis.

ELTA primena, kad grupė Seimo AK narių pareiškė nepasitikėjimą pirmininku A. Stončaičiu. Politikai nutarė dar kartą kreiptis į Seimo opoziciją, prašant deleguoti naują kandidatą užimti A. Stončaičio postą. Visgi, kol kas parlamento mažuma neketina to daryti.

Po komisijos sprendimo, nepasitikėjimo A. Stončaičiu klausimas persikels į plenarinių posėdžių salę. Seimo statute numatyta, kad savo poziciją Seimo nariai išreiškia slaptu balsavimu – kad pasitikėjimą paradęs politikas būtų pašalinamas iš posto, tam turi pritarti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.