A. Mazuronis apie inicijuojamą neeilinę sesiją: jei nebus įsteigta laikinoji tyrimų komisija, tai tebus politinio spaudimo priemonė

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis teigia, kad opozicijos inicijuojamos neeilinės sesijos metu tikslas yra suburti laikinąją tyrimų komisiją, kuri aiškintųsi galimą informacijos apie pradėtą tyrimą Seimo nario mandato atsisakiusiam Kristijonui Bartoševičiui nutekinimą. Pasak jo, jei laikinoji tyrimų komisija nebus suburta, neeilinė Seimo sesija nepasieks realaus rezultato, bus tiesiog kaip politinio spaudimo priemonė.

Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 3, 2023, 9:12 AM

„Duomenų nutekinimas yra nusikaltimas. Ir visi su tuo sutinka. Ir nusikaltimas turi būti atskleistas – irgi, turbūt, visi sutinka. Tai vienintelis būdas, kaip aš matau, kad į šį klausimą gali būti atsakyta, tai jeigu Seime būtų tos neeilinės sesijos darbotvarkėje klausimas dėl laikinos Seimo tyrimų komisijos sudarymo arba laikinosios Seimo tyrimų komisijos statuso suteikimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui ar pan.“, – „Žinių radijui“ teigė A. Mazuronis.

Politikas akcentuoja, kad įkūrus laikinąją tyrimų komisiją politikai būtų įpareigoti pateikti atsakymus į jiems pateiktus klausimus.

„Tai kai gauna kažkoks institutas laikinos Seimo tyrimų komisijos statusą, tada atsiranda prievolė visiems ką kviečia ateiti, atsiranda pasirašymas dėl melagingų parodymų, atsiranda atsakomybė už tuos melagingus parodymus. Tada privalo visi ateiti, niekas negali atsisakyti. Tada kažkoks rezultatas galbūt gali būti“, – pabrėžė jis.

Todėl, pasak A. Mazuronio, jei neeilinės sesijos metu įsteigti laikinąją komisiją nepavyks, tai sesija realaus rezultato nepasieks.

„Jeigu mes tik į Seimo tribūną pasikviesime generalinę prokurorę, Seimo pirmininkę, mes išgirsime tai, ką dabar girdime iš jų, ir ta neeilinė sesija bus labiau tokia orinė ar tokio politinio spaudimo priemonė. Bet reikia pripažinti, kad, matyt, realaus kažkokio rezultato mes ten vis tiek nepasieksime“, – sakė jis.

Pasak jo, Seimo neeilinę sesiją svarstoma šaukti arba vasario 7-ąją arba 9-ąją.

Seimo opozicinių frakcijų seniūnai ketvirtadienį sutarė kreiptis į parlamento vadovybę dėl neeilinės Seimo sesijos sušaukimo. Opozicijos atstovai neeilinės sesijos metu žada aiškintis, ar buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui galėjo būti nutekinta informacija apie teisėsaugos tyrimą jo atžvilgiu. Opozicija svarsto į neeilinę Seimo sesiją pasikviesti ir generalinę prokurorę Nidą Grunskienę.

N. Grunskienę atsakyti į klausimus apie galimą informacijos nutekinimą K. Bartoševičiui ketino kviestis ir Darbo partija. Visgi atvykti į „darbiečių“ posėdį generalinė prokurorė atsisakė.

„(...) Generalinė prokurorė informuoja, kad negali priimti šio kvietimo, nes tai prieštarautų prokuratūros nepriklausomumo bei tyrimo nešališkumo principams“, – teigiama prokuratūros pranešime.

ELTA primena, kad trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Daugiau nei prieš savaitę konservatorių atstovas parlamente K. Bartoševičius pranešė, jog atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš Seimo, generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo. Prokurorė Seimo vadovę informavo apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius.

Praėjusią savaitę Vyriausioji rinkimų komisija panaikino K. Bartoševičiaus mandatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.