Buvęs teisėjas pasiaiškino dėl vokelyje gautų pinigų: aptiko nemenką sumą

Teismų sistemą sukrėtusioje byloje, kurią šiuo metu nagrinėja Kauno apygardos teismas, pirmadienį apklaustas pirmasis korupcija kaltinamas teisėjas – buvęs Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) teisėjas Egidijus Laužikas.

 E.Laužikas teigė, jog voke buvę pinigai - paskola jo gyvenimo draugei. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 E.Laužikas teigė, jog voke buvę pinigai - paskola jo gyvenimo draugei. <br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2023, 2:09 PM, atnaujinta Feb 6, 2023, 2:49 PM

Ilgamečiam teisėjui pateikti kaltinimai dėl 10 tūkst. eurų kyšio gavimo per tarpininkus.

Bylos duomenimis, tuomečio teisėjo namuose 2019 vasarį rasta per 47 tūkst. eurų grynųjų pinigų, o pats teisėjas teismo sprendimu buvo suimtas dešimčiai parų.

Tuometis teisėjas kaltinamas savo šeimos draugei Oksanai Sakalauskienei konsultacijas apie teismuose nagrinėjamas bylas.

Likus kelioms dienoms iki 2018 metų Kalėdų, AT sudarė teisėjų kolegiją, kuri turėjo nagrinėti Vijūnėlės dvaru vadinamo pastato Druskininkuose savininkų Zinos ir Žilvino Povilonių skundą.

E.Laužikas buvo AT Civilinių bylų atrankos komisijos narys ir susipažinęs su šiuo skundu tenkino prašymą ir galutine bei neskundžiama nutartimi leido taikyti laikinąsias apsaugos priemones – sustabdyti Vilniaus apygardos teismo sprendimą dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro nugriovimo, kol bus priimtas galutinis sprendimas. 

E.Laužikas teigė, jog ši nutartis tikrai nebuvo neteisėta: „Iš viešosios erdvės mes žinojome, kad pastato savininkai jau buvo kreipęsi į Europos žmogaus teisių teismą (EŽTT), o pastatų griauti niekas neskuba, tai ilgas procesas, todėl nemanau, kad šia nutartimi kam nors pakenkėme“.

E.Laužikas teigė, jog O.Sakalauskienė dėl šios bylos su juo niekada nesitarė, bet pripažino, kad ši moteris jam perdavė voką su 10 tūkst. eurų.

Iš pareigų atleistas teisėjas tikino, jog tai buvo O.Sakalauskienės paskola jo gyvenimo draugei Henrietai.

Ilgiau nei 15 metų su ja gyvenantis E.Laužikas pasakojo, kad moters dukra augina neįgalią dukterį ir norėjo pirkti kotedžą už Vilniaus.

E.Laužikas pasakojo, jog po pasitarimų šeimoje jis kaip tik susitiko su O.Sakalauskiene, kuri jam perdavė voką ir pasakė, kad jis skirtas Henrietai. Buvęs teisėjas teigė žinojęs, jog voke – pinigai, bet jų sumą sužinojęs tik grįžęs namo. Voke ir buvo byloje minimi 10 tūkst. eurų.

E.Laužikas teigė nesidomėjęs ir nežinantis, ar jo gyvenimo draugė grąžino pinigus O.Sakalauskienei.

Kiti per kratą pas tuometį teisėją rasti pinigai jam jau grąžinti. „Ir jau išleisti“, – pridūrė E.Laužikas.

Kauno apygardos teismas apklausė visus, vadinamojo Vijūnėlės dvaro savininkų skundą nagrinėjusios LAT kolegijos nariai. Teisėjai Donatas Šernas, Andžejus Maciejevskis ir Gražina Davidonienė teigė dėl šios bylos nesulaukę nei prašymų, nei pasiūlymų.

2019 metais LAT priėmė galutinį ir neskundžiamą sprendimą nugriauti šalia Vijūnėlės tvenkinio stovėjusį pastatą. Ar nagrinėjant šį klausimą jų nuomonės skyrėsi, teisėjai atskleisti negalėjo, nes tai, kas diskutuojama pasitarimų kambaryje, laikoma jų profesine paslaptimi.

Nė vienas iš apklaustų teisėjų negalėjo prisiminti ir atsakyti, ar tuo metu Druskininkuose iš tiesų egzistavo kurorto apsaugos juostos. Garsusis pastatas buvo pripažintas nelegaliu, po to, kai nustatyta, kad jis stovi kurorto apsaugos juostoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?