Teisėjų korupcijos byla: į apklausą tuščioje teismo salėje svarbų liudytoją atvedė kaukėti pareigūnai

Vadinamąją teisėjų korupcijos bylą Kauno apygardos teismas pirmadienį teismas nagrinėjo tuščioje teismo salėje.

 A.Kartanas prisipažino apkalbėjęs teisėją. <br> G.Bitvinsko nuotr. 
 A.Kartanas prisipažino apkalbėjęs teisėją. <br> G.Bitvinsko nuotr. 
 Teisėjų korupcijos byla.<br> G.Bitvinsko nuotr. 
 Teisėjų korupcijos byla.<br> G.Bitvinsko nuotr. 
 Teisėjų korupcijos byla.<br> G.Bitvinsko nuotr. 
 Teisėjų korupcijos byla.<br> G.Bitvinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-02-06 10:43, atnaujinta 2023-02-07 13:48

Į teismo salę atvyko tik parodymus jau davęs buvęs Aukščiausiojo teismo teisėjo padėjėjas Aringas Kartanas ir laiduoti už jį norintis jo tėvas Laisvūnas Kartanas.

Į teismą atvykęs A.Kartano tėvas, 64 metų L.Kartanas teigė, jog tai, kas nutiko jų sūnui, buvo labai skaudu ir netikėta. A.Kartano motina yra Aukščiausiojo teismo teisėja Audronė Kartanienė.

„Mes sūnų pasmerkėme, bet matydamas jo pastangas atsitiesti, prašau jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės“, – kalbėjo teisiamojo tėvas.

Savo įmonei vadovaujantis, bei valstybės įmonėje „Regitra“ dirbantis L.Kartanas teigė su sūnumi praleidžiantis daug laiko – jie kartu atostogauja, žvejoja, slidinėja.

Teisiamuoju tapęs A.Kartanas yra keturių mažamečių vaikų tėvas.

Atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės prašantis A.Kartanas teismui pateikė įrodymų apie savo sporto pasiekimus bei nurodė užsiimantis individualia teisine veikla.

Kiti teisiamieji bei liudytojai posėdyje dalyvavo nuotoliniu būdu.

Ryte teismas nagrinėjo A.Kartanui pareikštus kaltinimus ir apklausė Lietuvos Aukščiausiojo (LAT) teismo teisėją Artūrą Ridiką.

Jis teigė A.Kartaną pažįstantis iš matymo ir tikino, jog jam nebuvo daromas joks poveikis.

Aukščiausiojo teismo teisėjas paaiškino, jog teisėjo padėjėjas dirba su teisėju pranešėju, kuris paruošia bylą nagrinėjimui.

Pareigūnams įtarimų sukėlė 2018 metais LAT nagrinėta byla dėl neblaivaus vairuotojo automobilio konfiskavimo.

Teisėjas A.Ridikas prisiminė, jog automobilis buvo registruotas ne pažeidėjo, o jo brolio vardu. „Tai nebuvo visai paprasta byla, bet jokių prašymų dėl jos nebuvo, o padėjėjai apie ją net neišreiškė nuomonės, nors aš jos dažnai klausiu“, – kalbėjo A.Ridikas.

Nuotoliniu būdu apklaustas ir buvęs LAT teisėjas Vytautas Masiokas, kuris buvo bylą dėl konfiskuoto automobilio nagrinėjusios kolegijos pirmininkas.

V.Masiokas aiškino, jog Aukščiausiajame teisme kolegijos pirmininkas bylos aplinkybių nežino iki pat teismo posėdžio – ją rengia teisėjas pranešėjas. V.Masiokas tvirtino iki bylos nagrinėjimo nieko nežinojęs apie jos aplinkybes ir jų su A.Kartanu neaptarinėjęs.

Ankstesniame teismo posėdyje A.Kartanas pasakojo tuomečiam advokatui Drąsučiui Zagreckui, su kuriuo draugavo šeimomis, pažadėjęs dėl šios bylos pakalbėti su teisėju V.Masioku, bet tikino to nepadaręs.

A.Kartanas teigė nei su bylą turėjusiu nagrinėti teisėju V.Masioku, nei su kitais teisėjų kolegijos nariais nekalbėjęs. „Elgiausi negražiai, apkalbėjau teisėją, blefavau, norėjau pasirodyti reikšmingas.

Nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas ir pagrindiniu liudytoju tapęs buvęs advokatas D.Zagreckas į teismosalę buvo atvestas kelių kaukėtų pareigūnų. Šiuo metu jis – saugomas liudytojas.

„Mes – geri pažįstami“, – apie A.Kartaną sakė D.Zagreckas. Jo teigimu, jie su A.Kartanu susitikdavę porą kartų per savaitę: „Aš pažinojau ir jo žmoną, ir jo motiną, ir tėvą“.

Tuometis advokatas prisiminė, jog LAT ruošiantis nagrinėti bylą dėl konfiksuoto Šarūno Jarašiaus automobilio, jis prašęs A.Kartano „prazonduoti situaciją“ ir pasiūlęs už tai atlygį.

D.Zagreckas teigė pažinojęs ir Š.Jarašių, bet neprisiminė, kaip su juo susipažino. „Aš turėjau platų klientūros ratą“, – sakė buvęs advokatas.

D.Zagreckas teigė pinigų dėl šio automobilio niekam taip ir nedavęs, nes kyšio davimu abejojo ir pats mašinos savininkas. Surasti ir apklausti paties Š.Jarašiaus teismui nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.