Opozicija surinko parašus neeilinės sesijos šaukimui: aiškinsis K. Bartoševičiaus skandalo aplinkybes

Opozicija surinko parašus neeilinės sesijos šaukimui: aiškinsis K. Bartoševičiaus skandalo aplinkybes

Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2023, 11:23 AM, atnaujinta Feb 7, 2023, 11:47 AM

Opozicijai pavyko surinkti 47 parašus neeilinės sesijos šaukimui, kurios metu siekiama aiškintis, ar buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui galėjo būti nutekinta informacija apie jo atžvilgiu vykdomą ikiteisminį tyrimą.

Tai Eltai patvirtino Seimo narė Agnė Širinskienė.

Projektą dėl neeilinės sesijos šaukimo pasirašė visos opozicinės frakcijos, išskyrus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovus Seime, taip pat palaikymo buvo sulaukta ir iš Mišrios Seimo narių grupės.

„Pasirašė tos opozicinės frakcijos, kurios ir inicijavo, be „valstiečių“ visos opozicinės frakcijos ir du asmenys iš Mišrios grupės, iš viso 47 parašai, būtent tiek, kiek ir yra reikalinga“, – Eltai teigė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Lukas Savickas.

„Opozicinėms frakcijoms, nepaisant to, kad savo vado interesus tenkinantys „valstiečiai“ atsisakė prisijungti, pavyko surinkti reikiamą parlamentarų parašų skaičių, norint, kad šį ketvirtadienį vyktų neeilinė Seimo sesija. Matome, kaip valdantieji, dangstydami savo atstovus, pamina visuomenės teisę žinoti apie galimą ikiteisminio tyrimo informacijos nutekinimą, kuriuo buvo siekiama nuslėpti visą šalį sudrebinusį galimos pedofilijos skandalą“, – žiniasklaidai išplatintame komentare teigia L. Savickas

Parlamentaras pabrėžia, opozicija nekalba apie ikiteisminį tyrimą, kokios apimties, kokiu sunkumu buvo galimai padarytas nusikaltimas, pasak jo, tai nustatys teismas.

„Tačiau mes prašome viešų paaiškinimų iš Seimo pirmininkės. Nes mes, kaip parlamento nariai turime žinoti, ar galime pasitikėti tokia Seimo vadove, o visuomenė – matyti tikruosius politikų veidus. Be viso to, neeilinė sesija reikalinga tam, kad nedelsiant galėtumėme Seime koreguoti įstatymus, kad būtų stiprinama vaikų apsauga, mažamečių ir nepilnamečių seksualinio prievartavimo aukų teisinė pagalba“, – taip pat pabrėžia L. Savickas.

Neeilinę Seimo sesiją ketinama šaukti vasario 9 dieną. Dėl neeilinės Seimo sesijos šaukimo, pasak L. Savicko, turėtų antradienį apsispręsti Seimo valdyba.

Opozicinės frakcijos pirmadienį pranešė parengusios klausimus Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen ir generalinei prokurorei Nidai Grunskienei, susijusius su galimu informacijos nutekinimu buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui, ir pradėjo rinkti parašus neeilinės Seimo sesijos šaukimui. Prie šios iniciatyvos neprisijungė tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija Seime.

Opozicijos atstovai taip pat jau surinko parašus ir laikinosios tyrimo komisijos steigimui, kuri aiškintųsi ikiteisminio tyrimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius, galimą nutekinimą. Šią iniciatyvą pasirašė ir LVŽS frakcija Seime.

ELTA primena, kad praėjusį trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

K. Bartoševičius pranešė, kad pats atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš Seimo, generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo. Prokurorė Seimo vadovę informavo apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius.

Vyriausioji rinkimų komisija sausio pabaigoje panaikino K. Bartoševičiaus mandatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.