Atviras laiškas ministrei A. Armonaitei: pašnekėkim apie turizmą

P. Ministre, štai praėjo du metai kaip Jūs esate Ekonomikos ir Inovacijos ministrė. Šia proga 2022 metais gruodžio mėnesį surengėte puikią spaudos konferenciją, kurios metu pristatėte nuveiktus darbus. Šiame pristatyme tarėte keletą žodžių ir apie turizmą – kaip jis svarbus, kiek daug jam padėjote ir kad nenorite, kad Lietuva taptų tinklinių restoranų šalimi. Žodžiai yra žodžiais, o kaip su darbais?

Aušrinė Armonaitė.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Aušrinė Armonaitė.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Udrius Armalis, Lietuvos kelionių verslo asociacijos viceprezidentas

Feb 8, 2023, 8:00 AM

Tad peržvelkime, ar žodžiai nesiskiria nuo darbų.

Štai Jūs teigiate, kad per dvejus metus turizmo verslui gelbėti skyrėte 106 mln. eurų. Šiuos skaičius yra labai lengva patikrinti. Turizmo verslas yra licencijuojamas, kokios įmonės turi šias licencijas yra paskelbta viešai. Tad belieka sutikrinti įmonių, kurios gavo paramą sąrašą ir žinosime tikslų turizmui skirtą paramos dydį. Štai Jūsų vadovaujamos ministerijos analitikai nurodo, kad 2020 metais kelionių agentūroms ir kelionių organizatoriams per paramos priemonę „Apmokėtų paskolų sąskaitos“ suteikta 147 tūkst. eurų paramos, patikrinus gavėjų sąrašą pagal įmonių pavadinimus randama, kad realiai išmokėta tik 52 tūkst. eurų paramos, pagal priemonę – „Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams“ nurodoma 4012 tūkst. eurų paramos, realiai – 2356 tūkst. eurų, „Portfelinės garantijos paskoloms 2“ – 4689 tūkst. eurų, realiai 158 tūkst. eurų ir t.t. Šis pateiktas pavyzdys rodo, kad Jūsų vadovaujamos ministerijos pateikti skaičiai apie paramą turizmui kai kuriais atvejais yra kelis kartus padidinti, nei reali turizmo įmonių gauta parama!

Taigi, Jūsų teiginys apie turizmui gelbėti skirtą 106 mln. eurų yra, švelniai tariant, neatitinkantis teisybės.

Tą patį galima pasakyti ir apie Jūsų teiginį, kad nenorite, kad Lietuva taptų tinklinių restoranų šalimi. Ir tai labai paprasta įrodyti. Jūs pasirašėte įsakymo „Dėl skatinamosios finansinės priemonės „Paskolos turizmo ir viešojo maitinimo paslaugų tiekėjams“ schemos patvirtinimo“ pakeitimus. Šiame įsakyme aiškiai nurodoma, kad paskolos suteikiamos „viešojo maitinimo paslaugas teikiančiam verslo subjektui, kuris nepriskiriamas SVV subjektui“ (paryškinta aut.). Tad kaip taip atsitiko, kad nors ir sakote, kad remiate šeimos verslus, tačiau paskolas ir paramą teikiate tinkliniams restoranams, tokiems kaip UAB Amber food, UAB Čili pica, UAB Neragauta Azija ir kitiems šio verslo gigantams?

Jūs sakote, kad Jūs „Mes visą laiką stengiamės ... kad būtų suteikta laiku ir sąžiningai pagalba, kompensacijos“. Tačiau kaip atsitiko, kad Valstybės kontrolė 2021 birželio 29 dienos ataskaitoje pabrėžia „Septynios skatinamosios verslo ir turizmo priemonės (260 mln. eurų) galėjo būti teikiamos ir didelėms įmonėms“ ir „Faktiniai skirtų lėšų duomenys rodo, kad didelės įmonės galėjo pretenduoti į didžiąją dalį (31 iš 37) plano 3-iojo tikslo priemonėms skirtų lėšų“?. Lietuvos kelionių verslo asociacija 2021 metų spalio mėnesį atliko paramos priemonių, skirtų turizmui, auditą. Skaičiai šokiruoja – beveik 83 proc. šių lėšų nugulė į stambaus turizmo verslo sąskaitas. Be abejo, tai yra galimas tiek Konkurencijos įstatymo pažeidimas, tiek ir Europos komisijos rekomendacijų remti tik smulkųjį ir vidutinį verslą pažeidimas. Ir be abejo, tai visiškai nekvepia „sąžininga pagalba“.

Mes tik dar kartą norėtume priminti p. Ministrei, kad turizmo sektoriuje daugiausiai mokesčių sumoka ne Jūsų paremtas stambusis turizmo verslas, bet smulkusis ir vidutinis verslas. Vien kelionių organizatorių/agentūrų sektoriuje 2019 metais 95 proc. visų sumokėtų mokesčių sumokėjo būtent smulkusis ir vidutinis verslas.

Taip pat p. Ministrei norėtume priminti, kad lig šiol jokios specifinės pagalbos negavo gidai, kelionių agentūros, vietinio turizmo kelionių organizatoriai, neklasifikuojamos apgyvendinimo įstaigos. Tai yra visas tas verslas, kuris ir sumoka daugiausiai mokesčių. Mes žinome, kodėl tai atsitiko, žinome ir tai, kurie asmenys blokavo šią paramą. Visgi, šis planas stebina netoliaregiškumu – naikinti tuos, kurie sumoka daugiausiai mokesčių ir yra didžiausia balsuotojų grupė – tikrai keistas sprendimas.

Mes ne kartą kreipėmės į jus, p. Aušrine, su prašymu susitikti ir aptarti smulkaus ir vidutinio turizmo verslo problemas. Šis prašymas nuskambėjo ne tik raštu, bet ir Seimo tribūnoje. Deja, šie prašymai ignoruojami, susitikimai vyksta išimtinai su stambiojo turizmo verslo atstovais.

Smulkus ir vidutinis turizmo verslas, nežiūrint jam padarytos milijardinės žalos, ir toliau atviras dialogui, todėl dar kartą prašo Jūsų rasti laiko susitikimui. Manome, kad tik dialogo keliu galima rasti visas puses tenkinantį sprendimą. O gal Jūs galvojate kitaip, p. Ministre?

P.s. Straipsnis parengtas 2022–12–14. Lietuvos kelionių verslo asociacija prašė Ekonomikos ir Inovacijos ministerijos pateikti komentarą į šį straipsnį ir jo laukė iki šiol. Ministerijos atstovai atsisakė pateikti bet kokį komentarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.