V. Čmilytės-Nielsen įvardytos naujos aplinkybės įtikino Seimo narę: pirminė informacijos nutekinimo versija – realiausia

Antradienį paaiškėjusios naujos aplinkybės dėl galimo informacijos apie pradėtą ikiteisminį tyrimą Kristijono Bartoševičiaus atžvilgiu nutekinimo verčia galvoti, kad galimas nutekėjimas įvyko būtent Seime, o ne prokuratūroje, teigė Seimo narė Agnė Širinskienė. Politikė įsitikinusi, kad galimą informacijos nutekinimą reikia aiškintis taip greitai, kaip tik įmanoma, o tą Seimo nariai sieks padaryti ketvirtadienį šaukiamos neeilinės Seimo sesijos metu.

Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Bagdonas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Bagdonas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2023, 7:15 AM

Tiesa, liberalas Andrius Bagdonas įsitikinęs, kad tyrimą dėl informacijos nutekinimo turėtų atlikti prokuratūra, o ne Seimo nariai, o šaukiama neeiline sesija opozicijos atstovai, anot jo, tik bando susikrauti sau politinių taškų.

Grįžta pirmoji versija

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį pranešė, kad sausio 20 dieną, penktadienį, po susitikimo su generaline prokurore Nida Grunskiene, ji buvo susitikusi ir su premjere Ingrida Šimonytė.

Taip pat antradienį iškilo V.Čmilytės-Nielsen ir N.Grunskienės versijų, kas tiksliai susitikimo metu buvo pranešta, neatitikimas – generalinė prokurorė teigė informavusi Seimo pirmininkę, pagal kuriuos Baudžiamojo Kodekso (BK) straipsnius vienam Seimo nariui pradėtas ikiteisminis tyrimas, savo ruožtu ši tikino, kad buvo informuota tik apie tai, kad vienas Seimo narys įtariamas „sunkiais nusikaltimais“.

Regionų frakcijos atstovė A.Širinskienė „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ svarstė, kad toks neatitikimas gali reikšti tam tikras Seimo pirmininkės gynybines reakcijas.

„Po tų prokurorės žodžių Seimo pirmininkė jau pradėjo kalbėti, kad ji buvo susitikusi su ponia Ingrida Šimonyte, kas vėlgi yra tarsi bandymas pasidalinti atsakomybe, duodant suprasti, kad nutekintoju gali būti ir premjerė.

Tyrimas, matyt, į tuos klausimus atsakytų. Tačiau po prokurorės pateiktos informacijos jau pradedu gana aiškiai matyti, kad vis dėlto ta pirminė versija, jog nutekėjimas įvyko būtent Seime, ne prokuratūroje, yra realiausia“, – kalbėjo A.Širinskienė.

N.Grunskienė taip pat antradienį Seime teigė esanti garantuota, kad informacija iš prokuratūros nenutekėjo.

Opozicija ketvirtadienį šaukia neeilinę sesiją, o jos metu Seime į opozicijos klausimus apie įvykusį susitikimą ir perduotą informaciją turės atsakyti ir Seimo pirmininkė, ir generalinė prokurorė.

Priešingai, nei argumentavo valstiečių frakcija Seime, A.Širinskienė įsitikinusi, kad laukti Seimo pavasario sesijos pradžios, kada jau bus įvykę savivaldos rinkimai – negalima. Anot jos, klausimų dėl galimo informacijos nutekinimo kiekvieną valandą daugėja, atsiranda naujos aplinkybės.

„Kai kalbama apie informacijos nutekėjimo skandalus, informaciją reikia aiškintis kiek įmanoma greičiau, nes tuomet dar švieži dokumentai ir prisiminimai, yra minimali galimybė daryti kažkokį poveikį liudytojams.

Kuo labiau laikas bėga, tuo labiau atsiminimai blanksta, įrodymai dingsta. Gali būti, kad žmonės randa laiko susitarti dėl savo versijų. Šiuo atveju tyrimo prasme – ar tai būtų teisėsaugos, ar komisijų tyrimai, laikas yra labai svarbus, karšti pėdsakai tyrėjams yra labiau iliustratyvūs“, – paaiškino Seimo narė.

Neeilinės sesijos svarbą A.Širinskienė aiškino ir tuo, kad būtų greičiau pradėti svarstyti teisės aktai, stiprinantys vaiko teisių apsaugą, valstybės garantuojamą teisinę pagalbą.

„Įstatymo projektai, kurie bus pateikti, kurs galimybes padėti seksualinį smurtą patyrusiems vaikams, suteikiant jiems valstybės garantuojamą advokatą – valstybės teisinę pagalbą, kartu leis gauti papildomą apsaugą procese arba po to, kai žmogus įkalinimas“, – nurodė Regionų frakcijos atstovė.

„Svarbu, kad šiuos projektus galėtume pateikti, ir per likusį laiką iki sesijos išdiskutuoti komitetuose“, – pridūrė ji.

Anot jos, kuo greičiau bus išsiaiškinta dėl galimo informacijos nutekinimo, tuo mažiau bus įvairių sąmokslo teorijų.

„Vis dėlto esame viena iš pagrindinių valstybės institucijų, ir kai yra šešėlis, kad pas mus kažkas su dokumentų valdymu yra netvarkoje, kad pas mus gali nutekėti reikšminga informacija, tai šešėlis Seimui didelis“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Ragins pradėti tyrimą

Tuo metu Liberalų sąjūdžio atstovas Andrius Bagdonas teigė, kad ketvirtadienį ragins prokuratūrą atlikti tyrimą dėl galimo informacijos apie ikiteisminį tyrimą nutekinimą. Tiesa, liberalas įsitikinęs, kad aplinkybių aiškinimosi turėtų imtis už tai atsakingos valstybės institucijos, bet ne politikai.

„Prokuratūra tikrai turėtų pradėti tyrimą, ar informacija buvo nutekinta, ar ne – tai yra valstybės institucijų darbas. Jeigu tą darbą perima politikai, tuomet mes turbūt rezultato ir to, ką norėtume išgirsti, niekada neišgirsime. Nes kiekvieno politiko tikslas, kuris bando tokia tema pasinaudodamas krauti savo politinius taškus, atrodo neteisingas“, – laidos metu kalbėjo A.Bagdonas.

„Jeigu prokuratūra nustatytų, kad informacijos nutekinimas buvo, ji turėtų imtis veiksmų – bet ne politikai“, – pabrėžė jis.

Liberalas teigė turintis ir daugiau pastabų generalinei prokurorei, kurias ketina išsakyti ketvirtadienį, neeilinės sesijos metu.

„Savo viešuose pasisakymuose, N.Grunskienės kalboje neturėtų būti dviprasmybių – kad jūs „patys nuspręskite, kaip galėjo būti“. Man atrodo šiuo atveju svarbus tikslumas. Poryt visgi raginsiu prokurorę tokį tyrimą pradėti ir atsakyti į klausimus“, – kalbėjo A.Bagdonas.

Tuo metu neeilinė Seimo sesija, liberalo manymu, nėra reikalinga.

„Šiuo metu yra rinkiminis laikotarpis, ir kai kurie politikai bando krauti sau dividendus ar politinį kapitalą. Tai nėra gražu ar garbinga. Ar į tuos klausimus būtų gauti atsakymai ketvirtadienį, ar kovo 10 dieną, didelės esmės nesudaro“, – įsitikinęs jis.

Ir įstatymo projektai, kurie bus siūlomi dėl mažamečių apsaugos, A.Bagdono manymu, galėtų būti priimami kovo 10 dieną, prasidėjus Seimo pavasario sesijai, kadangi įstatymo priėmimui vienos neeilinės ketvirtadienio sesijos vis tiek neužteks.

Parašai – jau surinkti

Opozicijai pavyko surinkti 47 parašus neeilinės sesijos šaukimui, kurios metu siekiama aiškintis, ar buvusiam Seimo nariui K.Bartoševičiui galėjo būti nutekinta informacija apie jo atžvilgiu vykdomą ikiteisminį tyrimą. Projektą dėl neeilinės sesijos šaukimo pasirašė visos opozicinės frakcijos, išskyrus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovus Seime, taip pat palaikymo buvo sulaukta ir iš Mišrios Seimo narių grupės.

Opozicijos atstovai taip pat jau surinko parašus ir laikinosios tyrimo komisijos steigimui, kuri aiškintųsi ikiteisminio tyrimo, kuriame figūruoja K. Bartoševičius, galimą nutekinimą. Šią iniciatyvą pasirašė ir LVŽS frakcija Seime.

Praėjusį trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

K. Bartoševičius pranešė, kad pats atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš Seimo, generalinė prokurorė N.Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę V.Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.