Apeliacinio teismo verdiktas: eksteisėjas V. Bavėjanas kaltas dėl piktnaudžiavimo, jam skirta bauda

Apeliacinis teismas ketvirtadienį pakeitė pirmos instancijos teismo sprendimą dėl buvusio teisėjo Valdimaro Bavėjano išteisinimo ir nutarė, kad jis yra kaltas dėl piktnaudžiavimo, jam skirta bauda. Tuo metu eksteisėjo pažįstamas Valys Venslovas lieka išteisintas. Šiaulių apygardos teismo nuosprendį, kuriuo V. Bavėjanas buvo išteisintas, apskundę prokurorai prašė eksteisėjui skirti 35 tūkst. eurų baudą, tačiau Apeliacinis teismas nusprendė, kad buvusiam teisėjui bus skirta 19 tūkst. eurų dydžio bauda.

Buvęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Buvęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Buvęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Buvęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
Buvęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas.<br>D.Umbraso nuotr.
Buvęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Buvęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 9, 2023, 12:04 PM, atnaujinta Feb 9, 2023, 2:58 PM

Apeliacinio teismo sprendimą pagarsinęs šio teismo teisėjas Evaldas Gražys pažymėjo, kad teisėjų kolegija nesutiko su Šiaulių apygardos teismo vertinimu, kad V. Bavėjano atžvilgiu taikant kriminalinės žvalgybos priemones, buvo nesilaikoma įstatymo reikalavimų. „Teisėjų kolegijos vertinimu, kriminalinės žvalgybos duomenys gauti laikantis įstatymo reikalavimų, todėl jie gali būti laikomi įrodymais“, – tvirtino E. Gražys.

Apeliacinio teismo vertinimu, Šiaulių apygardos teismas be pagrindo konstatavo, kad V. Bavėjano pokalbiai su pažįstamo V. Venslovo gynėja apie kyšio davimą kitam teisėjui gali būti vertinami kaip tarnybiniai pažeidimai.

„Teisėjo pokalbiai su gynėja, jo patarimai, kaip duoti kyšį, reiškia didelę žalą teismų sistemai, valstybei“, – pažymėjo teisėjas E. Gražys.

Ši byla yra atskirta nuo platesnės vadinamosios teisėjų korupcijos bylos, kuri Kauno apygardos teisme buvo pradėta nagrinėti praėjusių metų gruodį.

ELTA primena, kad 2022 m. vasarį Šiaulių apygardos teismas išteisino V. Bavėjaną ir jo pažįstamą Valį Venslovą dėl piktnaudžiavimo ir prekybos poveikiu.

Bylos duomenimis, V. Bavėjas ir jo vaikystės draugas V. Venslovas galėjo tartis, kaip galėtų duoti 10 tūkst. eurų dydžio kyšį Kauno apygardos teismo teisėjui, kad šis neteisėtai paveiktų kaltinamojo V. Venslovos bylą nagrinėjusį teisėją, siekiant švelnesnės bausmės skyrimo.

Šiaulių apygardos teismas, paskelbęs išteisinamąjį nuosprendį abiem kaltinamiesiems, akcentavo, kad įrodymai byloje surinkti neteisėtai. Teismas konstatavo, kad kriminalinės žvalgybos veiksmai V. Bavėjano atžvilgiu atlikti neteisėtai. Eksteisėjo veikloje neįžvelgus piktnaudžiavimo sudėties, teismas nutarė, kad taip pat nėra pagrindo V. Venslovos veiksmų vertinti kaip padėjimo piktnaudžiauti.

Generalinė prokuratūra apskundė šį Šiaulių apygardos teismo sprendimą, prašo Apeliacinio teismo pripažinti V. Bavėjaną ir V. Venslovą kaltais, eksteisėjui skirti 35 tūkst. eurų baudą, o jo vaikystės draugui – 46 tūkst. eurų baudą ir laisvės atėmimą.

2019 m., paskelbus apie didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl galimos teisėjų ir advokatų korupcijos, kuriame figūravo ir V. Bavėjanas, teisėjas iš Apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo pareigų atleistas dėl teisėjo vardo pažeminimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.