Siūloma informuoti aukas, kai nuteistieji trumpam išleidžiami į laisvę

Seimas svarstys siūlymą nustatyti pareigą laisvės atėmimo vietų įstaigoms pranešti nukentėjusiajam, jei nuteistasis išleistas trumpalaikei išvykai į namus, dėl darbo, mokymosi, resocializacijos ar dėl svarbių priežasčių.

Pataisos namai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pataisos namai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2023, 8:08 PM

Tačiau nukentėjusysis turi išreikšti pageidavimą, kad jam būtų pranešta apie būsimą trumpalaikį nuteistojo išleidimą į laisvę.

Tai numatančioms Bausmių vykdymo ir Baudžiamojo proceso kodeksų pataisoms, kurias ketvirtadienį pateikė Seimui Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas, po pateikimo pritarė 68 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 2 parlamentarai. Planuojama, kad į Seimo salę jos sugrįš kovo 28 d.

Parengti kodeksų pataisas parlamentarą paskatino tai, kad kartais laikinai iš laisvės atėmimo vietų išleisti nuteistieji siekia susitikti su aukomis, dėl to nukentėję žmonės jaučiasi nesaugiai, patiria stresą. V.Bako nuomone, tokių situacijų galima išvengti, jei nukentėjusysis asmuo būtų turėjęs informaciją apie nuteistojo paleidimą iš pataisos namų.

Šiuo metu Bausmių vykdymo ir Baudžiamojo proceso kodeksuose yra numatyta, kad nukentėjusiajam pranešama tik apie nuteistojo paleidimą į laisvę ar jo pabėgimą iš laisvės atėmimo vietų įstaigos. Tačiau tokios nuostatos netaikomos, kai nuteistasis paleidžiamas laikinai.

Pagal galiojančius teisės aktus, bausmę laisvės atėmimo vietose atliekantys nuteistieji turi teisę į trumpalaikes išvykas, pvz. dėl darbo, mokymosi, resocializacijos, taip pat dėl svarbių priežasčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.