Kuriozas Vilkaviškyje: paramos organizacijai priklausanti politikė neįgaliai mergaitei bandė įteikti kvietimus į kiną, tėvai – šokiruoti Organizacija teigia, kad įvyko nesusipratimas

Artėjant savivaldos rinkimams politikai įnirtingai stengiasi įtikti savo rinkėjams, tačiau kai kurios situacijos jiems stipriai pakiša ir koją. Taip nutiko Vilkaviškyje, kur paramą cukriniu diabetu sergantiems vaikams teikiančios organizacijos atstovė ir Vilkaviškio rajono savivaldybės tarybos narė Edita Gaubienė pas vieną šeimą atvyko su vokeliu ir neįgaliai mergaitei skirtais kvietimais į kiną.

 Vilkaviškio rajono savivaldybės tarybos narė E.Gaubienė pas vieną šeimą atvyko su vokeliu ir neįgaliai mergaitei skirtais kvietimais į kiną.<br> lrytas.lt montažas.
 Vilkaviškio rajono savivaldybės tarybos narė E.Gaubienė pas vieną šeimą atvyko su vokeliu ir neįgaliai mergaitei skirtais kvietimais į kiną.<br> lrytas.lt montažas.
 E.Gaubienė.<br> vilkaviskis.lt nuotr.
 E.Gaubienė.<br> vilkaviskis.lt nuotr.
Vilkaviškis<br>T.Bauro nuotr.
Vilkaviškis<br>T.Bauro nuotr.
Cukrinis diabetas.<br>123rf nuotr.
Cukrinis diabetas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 11, 2023, 4:55 PM

Su klastinga liga kovojančios nepilnametės tėvai šokiruoti, kad vietos politikė sužinojo ne tik apie jų dukros ligą, bet ir šeimos namų adresą ir telefono numerį, tačiau tiek pati E.Gaubienė, tiek Vilkaviškio „Lions“ klubo prezidentė vieningai teigia – įvyko nesusipratimas, kuris su rinkimais niekaip nesusijęs.

Viešnia kieme šokiravo

Į portalą lrytas.lt kreipėsi vilkaviškietė Jolanta (vardas pakeistas, redakcijai žinomas, – aut.past.), kuri papasakojo ketvirtadienio popietę namuose sulaukusi neįprastų svečių. Moteriai paskambino Vilkaviškyje veikiančio „Lions“ klubo atstovė, kuri jai neprisistatė, tačiau pabrėžė, kad norėtų cukriniu diabetu sergančiai Jolantos dukrai atvežti dovanų.

Nieko blogo neįtarusi moteris sutiko priimti viešnią, tačiau itin nustebo savo kieme pamačiusi vietos politikę, Vilkaviškio tarybos narę ir advokatę Editą Gaubienę. Ši rankose laikė voką su Jolantos dukrai adresuotais kvietimais į kiną.

„Telefonu moteris pasakė, kad yra įpareigota ir turi dovaną mano neįgaliai mergaitei – du bilietus į kino filmą. Pasakė, kad štai, mes neįgaliems vaikams dovanojame tokias dovanas. Iš pradžių nesupratau, kokia proga, kas čia vyksta.

Tada ji pasakė, kad už kokių 5 minučių pas mus atvyks. Ir ji atvažiuoja, o kadangi neprisistatė – žiūriu, kad tai yra Edita Gaubienė, mūsų tarybos narė. Mano vyras išėjo į kiemą ir prasidėjo toks minimalus konfliktas – vyras iš karto paklausė, kas jai suteikė asmens duomenis apie mūsų dukrą. Nes ji net neklausė, kur mes gyvename – ji žinojo ir adresą, ir telefoną, ir kad mano dukra serga. Man buvo šokas.

Ji nepasakė, iš kur žino, tik sutriko, išsigando, pradėjo drebėti. Mano vyras pasakė tik tiek, kad jai turėtų būti gėda, nes ji pati yra advokatė, o už asmens duomenų atskleidimą gresia atsakomybė. Tai ji tik išsigando ir išlėkė į savo automobilį“, – pasakojo Jolanta.

Pasak nepilnametės mamos, po kelių valandų jai paskambino ir pati „Lions“ klubo vadovė, tačiau moteris su ja kalbėtis jau nepanoro, todėl į kelis jos skambučius nebeatsiliepė. Vilkaviškietė piktinosi, kad toks žingsnis esą yra nevykęs rinkiminis triukas, kuris dar ir kertasi su įstatymais.

„Kaip jie gali žinoti, kad mano dukra serga, jeigu net ne visi mūsų draugai apie tai žino? Kai išviešės miestelyje tokia informacija, kad ji serga, turi neįgalumo grupę, juk vaikui bus trauma. Čia akivaizdu, kad viskas yra daroma dėl rinkimų.

Aš nepriklausau jokiam klubui, jokiai draugijai – absoliučiai niekam. Kadangi ji yra tarybos narė, galbūt pasiėmė informaciją iš socialinės paramos skyriaus – bent mes taip bandėm išsiaiškinti“, – svarstė Jolanta, pridūrusi, kad vietos politikės siūlomo voko „net nepaėmė į rankas“.

Vadina nesusipratimu

Pati visuomeniniam rinkimų komitetui „Naujas startas“ priklausanti politikė E.Gaubienė penktadienį šią situaciją komentavo nenoriai.

„Yra Vilkaviškio „Lions“ klubas, tai jums reikėtų kreiptis į prezidentę“, – nurodė ji.

Visgi pasiteiravus, kaip ji pati susijusi su šio klubo veikla, E.Gaubienė prisipažino, kad šiam klubui iš tiesų priklauso, o užduotį vykdė prezidentės pavedimu.

„Aš tam klubui priklausau, visus duomenis man nurodė klubo vadovas“, – lrytas.lt atsakė Vilkaviškio tarybos narė.

Paklausta, ar nemano, kad tokia jos veikla gali sukelti rimtų abejonių dėl vykstančios rinkiminės kampanijos, ji su rinkimais to nesiejo.

„Negaliu atsakyti, kaip žmonės gali suprasti – čia tada kiekviena klubo akcija gali būti suprantama kaip rinkiminė. Per paskutinį susirinkimą skyrėme lėšų ir „Radarom“ akcijai, tai gal čia irgi tada galima taip traktuoti?“, – svarstė E.Gaubienė.

Ji pridūrė, kad „Lions“ klubas turi daug narių, tačiau ji buvo pavesta bilietus į kiną perduoti būtent šiai vienai šeimai.

Savo ruožtu klubo prezidentė Diana Mykolaitytė pabrėžė, kad įvyko nesusipratimas. Jos teigimu, „Lions“ klubas jau ne vienerius metus dirba su cukriniu diabetu sergančiais vaikais ir jų šeimomis, teikia jiems paramą, perka specialius sensorius.

„Vilkaviškio „Lions“ klubas organizuoja akciją vaikams, sergantiems cukriniu diabetu, tarptautinės ligonių dienos proga padovanodamas kvietimus į kiną. Taip jau išėjo, kad E.Gaubienė yra mūsų narė, ir jai tiesiog buvo skirtas vienas asmuo, kurį ji turėjo aplankyti“, – aiškino D.Mykolaitytė.

Pašnekovė tvirtino, kad apie artėjančių savivaldos rinkimų aspektą net nesusimąstė, todėl dabar elgtųsi kitaip ir tarybos narės pas žmones nesiųstų.

„Tikrai būtume to net nepadarę, bet nesuvedėme, kad tai gali būti susiję su politika. Šito tikrai neapgalvojome. Gal būtų koks kitas narys nuėjęs.

Mes su cukriniu diabetu sergančių vaikų tėvais ir vaikais bendradarbiaujame jau ne pirmus metus, ir ta draugystė su kai kuriais tikrai yra. Dabar yra atsiradę keli nauji vaikučiai, ir kadangi jie neišreiškė nepageidavimo, kad juos aplankytume, viena iš klubo narių nuvyko, kad įteiktų vokelį su pakvietimais į kiną“, – nurodė Vilkaviškio „Lions“ klubo vadovė.

Tiesa, paklausta, kaip klubas sužino, kokius vaikus jiems reikėtų aplankyti, D.Mykolaitytė teigė informaciją gaunanti „iš kelių šaltinių“.

„Mes klausinėjame jau tų pačių žmonių, su kuriais bendraujame, arba šiuo atveju buvo paklausta vaikų gydytojų su tuo tikslu, kad mes norėsime ligonių dienos proga įteikti galimybę nueiti vaikams į kiną.

Viena iš mūsų organizacijos veiklų ir yra padėti ir paremti cukriniu diabetu sergančius vaikus“, – pažymėjo ji.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) Teisės ir tyrimų skyriaus vedėjas Rokas Stabingis paaiškino, kad toks politikų elgesys savaime dar negalėtų būti laikomas rinkėjų papirkimu. Jo teigimu, tokiu atveju turėtų būti bent minimali agitacija, tačiau šiuo atveju to nebuvo.

„Teisę balsuoti žmonės turi tik nuo 18 metų, todėl dovanos vaikams savaime nebūtų laikomos rinkėjų papirkimu. O rinkėjų papirkimas, jeigu žiūrėsime pagal Rinkimų kodeksą, turi turėti dar ir agitacijos elementą. Turi kažkaip tas politikas duoti suprasti, kad reikėtų už jį balsuoti. Tai galėtų būti užuomina, kad jis yra kandidatas, atstovas, turėtų būti kažkoks prašymas palaikyti.

Iš šios situacijos aš suprasčiau, kad tai yra labiau iš tos organizacijos pusės vykdoma veikla, ir su rinkimais nesusiję dalykai“, – lrytas.lt komentavo VRK atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.