Į Turkiją išvyko kelios dešimtys gelbėtojų iš Lietuvos: parodė, kaip atrodo darbas nelaimės vietoje

Į itin stiprų žemės drebėjimą patyrusią Turkiją šią savaitę išvyko ir gelbėtojai iš Lietuvos – kelios dešimtys ugniagesių, medikų ir net kinologų šiuo metu dirba nelaimės vietoje.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
 VPGT nuotr.
 VPGT nuotr.
 VPGT nuotr.
 VPGT nuotr.
 VPGT nuotr.
 VPGT nuotr.
 VPGT nuotr.
 VPGT nuotr.
 VPGT nuotr.
 VPGT nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 12, 2023, 10:43 AM, atnaujinta Feb 12, 2023, 10:44 AM

„Lietuvos gelbėtojai, negailėdami jėgų, dirba nelaimės vietoje Turkijoje, Adijamano mieste. Du 7 aukštų daugiabučiai, stovintys šalia vienas kito, po žemės drebėjimo virto vientisa griuvėsių mase.

Čia Lietuvos tarptautinės pagalbos teikimo komanda šią naktį atliko paieškos ir gelbėjimo darbus“, – savo „Facebook“ paskyroje sekmadienį dalijosi Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai.

Kiek anksčiau tarnyba jau skelbė, jog Lietuvos tarptautinės pagalbos teikimo komanda išvyksta padėti nuo žemės drebėjimo nukentėjusiems Turkijos gyventojams.

Šią komandą sudaro 42 nariai – tarp jų 34 ugniagesiai gelbėtojai, 5 Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties medikai ir 3 kinologai iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT).

„Mūsų ugniagesiai gelbėtojai turi reikiamus įgūdžius ir gali padėti žmonėms, kuriems yra reikalinga pagalba. Šioje komandoje – geriausi iš geriausių, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius. – Turkijoje komandos nariai galės dirbti dvi savaites. Visos ugniagesių bendruomenės vardu linkiu jiems stiprybės, atliekant atsakingą ir didelės ištvermės reikalaujantį darbą. Padėdami kitiems, būkite saugūs.“

„Komandos nariai yra pasirengę įveikti visus iššūkius, – sakė Tarptautinės pagalbos teikimo komandos vadas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Pajėgų valdymo valdybos viršininkas Gediminas Šukšta. – Jie ne kartą dalyvavo tarptautinėse pratybose, kuriose tobulino žmonių gelbėjimo griuvėsiuose įgūdžius.

Su savimi vežamės įrangą, skirtą paieškai ir gelbėjimui griuvėsiuose – tai gręžtuvai, pjūklai, seismologinė įranga, paieškos kameros ir kita.“

Sekmadienį, septintą dieną po Turkijoje ir Sirijoje įvykusių žemės drebėjimų, aukų skaičius viršijo 28 tūkst., bet dar pavyksta rasti išgyvenusiųjų.

Ankstyvą sekmadienio rytą Turkijos valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“ pranešė, kad šalyje žuvusiųjų skaičius išaugo iki 24 617. Agentūra citavo viceprezidentą Fuatu Oktay. Turkijos nelaimių valdymo institucija AFAD pranešė, kad dar 80 278 žmonės buvo sužeisti.

Kaimyninėje Sirijoje, kaip žinoma, žuvo mažiausiai 3 574 žmonės ir 5 276 buvo sužeisti. Nors praėjo jau beveik savaitė po žemės drebėjimų, bet gelbėtojams vis dar pavyksta rasti gyvųjų griuvėsiuose.

Sekmadienio rytą Turkijos valstybinis transliuotojas TRT pranešė, kad pietryčių Turkijoje Hatajaus provincijoje rastas gyvas 7 mėnesių kūdikis, išbuvęs griuvėsiuose 140 valandų.

Pasak TRT, toje pačioje provincijoje buvo išgelbėtas ir 35 metų vyras, kuris įstrigęs po griuvėsiais praleido 149 valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.