VRK: savivaldybių merų ir tarybų rinkimams partijos surinko daugiau kaip 4,3 mln. eurų

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, politinės partijos ir kandidatai jau surinko daugiau kaip 4,3 mln. eurų savivaldos rinkimų kampanijai finansuoti.

Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-13 15:35

Kaip skelbia VRK, politinės organizacijos kampanijai skyrė 3,038 mln. eurų – iš jų 1,492 mln. yra valstybės biudžeto asignavimai, priskiriami politinėms partijoms. Ši suma sudaro didžiąją dalį visų kampanijai skirtų finansų – 70,36 proc.

Fiziniai asmenys suaukojo 1,123 mln. eurų – tai sudaro kiek daugiau kaip 26 proc. visų kampanijoms gautų lėšų.

Tuo metu patys kandidatai į merus kampanijoms atseikėjo šiek tiek daugiau kaip 156 tūkst. eurų.

Daugiausiai lėšų rinkimams skiria konservatoriai, socialdemokratai ir valstiečiai

Dosniausią sumą savivaldybių merų ir tarybų rinkimams skyrė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) – daugiau kaip 973 tūkst. eurų.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) rinkimams išleido maždaug 592 tūkst. eurų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) – apie 480 tūkst. eurų, Liberalų sąjūdis (LRLS) – kiek daugiau kaip 458 tūkst. eurų.

367 tūkst. eurų kampanijai paskyrė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) – 220 tūkst. eurų, Laisvės partija – 194 tūkst. eurų, Darbo partija – 162 tūkst. eurų, partija „Laisvė ir teisingumas“ – 119 tūkst. eurų, Lietuvos regionų partija – 100 tūkst. eurų.

Iš politinių komitetų daugiausiai lėšų rinkimams atseikėjo „Ištikimi Klaipėdai“, skyrę beveik 77 tūkst. eurų.

Iš savarankiškų kandidatų išsiskiria ir Vilniaus miesto savivaldybėje kandidatuojantis Mykolas Majauskas – jo politinė kampanija finansuojama išskirtinai tik fizinių asmenų aukomis. Šiuo metu kandidatas yra sulaukęs 99,8 tūkst. eurų aukų.

ELTA primena, kad VRK skaičiavimu, visa 2019 m. savivaldybių merų ir tarybų rinkimų politinė kampanija kainavo 4,761 mln. eurų, iš kurių beveik 2,927 mln. eurų – politinių partijų lėšos, 1,308 mln. eurų atseikėjo patys kandidatai, maždaug 525 tūkst. suaukoti fizinių asmenų.

Lietuvoje rinkimų kampanijos šaltiniai gali būti politinės partijos lėšos, fizinių asmenų aukos, paskolos iš bankų, palūkanos už politinės kampanijos sąskaitoje esančias lėšas. Kandidatai gali naudoti ir asmenines lėšas.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovo 5 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.