Prokuratūra Aukščiausiajam Teismui apskundė Panevėžio mero R. M. Račkausko ir A. Bieliausko išteisinimą

Generalinė prokuratūra pranešė apskundusi Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) Panevėžio miesto savivaldybės mero Ryčio Mykolo Račkausko išteisinimą dėl prekybos poveikiu bei piktnaudžiavimo, taip pat „Lietkabelio“ prezidento Alvydas Bieliausko išteisinimą dėl prekybos poveikiu.

Rytis Mykolas Račkauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Rytis Mykolas Račkauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2023, 2:21 PM

Išteisinamąjį nuosprendį minėtų asmenų atžvilgiu pernai balandį priėmė Vilniaus apygardos teismas, o lapkritį Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros apeliacinį skundą, jį atmetė.

Prokuratūros skunde LAT prašoma bylą perduoti iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka, nes Lietuvos apeliaciniame teisme nagrinėjant bylą, prokurorų manymu, padaryti esminiai Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimai, sukliudę išsamiai ją išnagrinėti ir priimti teisingą sprendimą.

Apeliacinis teismas paliko nepakeistą Vilniaus apygardos teismo 2022 m. balandžio 5 d. nuosprendį, kuriuo Panevėžio meras R. M. Račkauskas išteisintas dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, o VšĮ krepšinio klubo „Lietkabelis“ prezidentas A. Bieliauskas išteisintas dėl prekybos poveikiu.

Prokurorė apeliaciniame skunde prašė išteisintuosius pripažinti kaltais dėl padarytų veikų ir R. M. Račkauskui skirti 99 900 Eur baudą ir 7 metams atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje, o A. Bieliauskui – 35 000 Eur baudą.

Šioje byloje išteisintieji buvo kaltinti tuo, kad 2019 m. balandžio 4 d. vykusio pokalbio metu A. Bieliauskas, siekdamas R. M. Račkausko aktyvaus veikimo savivaldybės valdomoms bendrovėms skiriant paramą krepšinio klubui „Lietkabelis“, pažadėjo ir susitarė duoti kyšį R. M. Račkauskui už tokį jo veikimą, o šis su tokiu pasiūlymu sutiko ir pažadėjo veikti dėl sutarto kyšio.

Apeliacinis teismas pažymėjo, kad pašnekovai minėto pokalbio metu kalbėjo įvairiomis temomis, tačiau aiškumo ir nuoseklumo dėl to, kad A. Bieliauskas realiai pažadėjo ir susitarė su R. M. Račkausku duoti jam 3 000 Eur kyšį, o šis sutiko šį kyšį priimti, už tai pažadėjęs A. Bieliauskui paveikti Panevėžio miesto savivaldybės valdomų bendrovių valstybės tarnautojus ar jiems prilygintus asmenis dėl didesnės paramos krepšinio kubui „Lietkabelis“, byloje nėra.

Nors po 2019 m. balandžio 4 d. vykusio pokalbio buvo užfiksuoti R. M. Račkausko pokalbiai su tam tikrais asmenimis dėl paramos krepšinio klubui „Lietkabelis“ skyrimo, tačiau neginčytinų ir abejonių nekeliančių įrodymų, kad toks R. M. Račkausko elgesys buvo nulemtas būtent A. Bieliausko pažado paremti R. M. Račkausko rinkimų komitetą, byloje nėra. Priešingai, byloje surinkti įrodymai leidžia daryti išvadą, kad įvairių sporto šakų finansavimo klausimų sprendimas buvo įprasta mero veikla ir po 2019 m. balandžio 4 d. įvykusio pokalbio su A. Bieliausku R. M. Račkauskas neatliko jokių išskirtinių veiksmų, siekdamas, kad būtent krepšinio klubui „Lietkabelis“ būtų skirta didesnė parama. Lygiai taip pat R. M. Račkauskas rūpinosi ir kitų sporto šakų bei sporto organizacijų finansavimu, o 2019 m. krepšinio klubui „Lietkabelis“ suteikta parama nesiskyrė nuo ankstesnių metų nei dydžiu, nei rėmėjų skaičiumi.

Apeliacinis teismas sutiko, kad pirmosios instancijos teismas tinkamai įvertino byloje surinktus įrodymus, padarė teisingas išvadas, jog R. M. Račkauskas ir A. Bieliauskas nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, ir pagrįstai juos išteisino dėl prekybos poveikiu – byloje nebuvo surinkta neginčytinų įrodymų, nei kad R. M. Račkauskas pažadėjo ir susitarė su A. Bieliausku priimti iš jo kyšį, nei kad A. Bieliauskas pažadėjo ir susitarė su R. M. Račkausku jam duoti kyšį už pageidaujamus R. M. Račkausko veiksmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.