Panevėžio mieste ir rajone – teisti kandidatai: kuo jie nusikalto?

Į Panevėžio miesto tarybą pretenduoja keturi asmenys, turėję bėdų su teisėsauga.

Balsadėžė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Balsadėžė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Pariauka

Feb 16, 2023, 8:18 AM

Jie naikino saugomų teritorijų ar gamtos paveldo objektus. Savinosi turtą. Kurstė gyventojus prieš kitos tautos, rasės žmones. Sukčiavo. Vogė. Disponavo nešaunamuoju ginklu. Klastojo dokumentus. Kyšininkavo. Sukėlė nesunkius sveikatos sutrikdymus. Tai tik keletas nuodėmių, už kurias baudžiamosios atsakomybės sulaukę kandidatai nusprendė dalyvauti rinkimuose į Panevėžio miesto ir rajono tarybas.

Į Panevėžio miesto ir rajono tarybas pretenduoja aštuoni asmenys, turėję bėdų su teisėsauga.

VRK anketose apie teistumą nurodo vienas Lietuvos žaliųjų partijos kandidatas, du socialdemokratai, vienas politinio komiteto „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ narys.

Taip pat po vieną teistumą turintį kandidatą savo sąrašuose turi Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija.

Du su teisėsauga turėję problemų kandidatai yra įrašyti ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos sąraše.

Į Panevėžio miesto tarybą – 4 teisti asmenys

Artėjantiems savivaldos rinkimams buvo sudaryti sąrašai pretendentų, kurių gyvenimo istorijos buvo išanalizuotos ir surinkta informacija apie jų teistumus.

Panevėžio miesto Žaliųjų partijos gretose yra vienas teistas asmuo. Ketvirtuoju numeriu sąraše įrašytas Valdemaras Misevičius yra nurodęs, jog turėjo teistumą (BK 271 str.) 1997 metais dėl saugomų teritorijų ar gamtos paveldo objektų sunaikinimo ar suniokojimo, bet įrašas buvo dekriminalizuotas.

Septynioliktu numeriu pažymėtas Lietuvos socialdemokratų partijos narys Leonidas Vorobjovas yra nurodęs, jog buvo teistas (BK 183 str.) 2015 metais už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Jo kolega, šešioliktu numeriu pažymėtas Vytautas Steponas Buterlevičius taip pat turėjo teistumą (BK 170 str.) 2021 metais už turto pasisavinimą ir turto išvaistymą, apgaulingą apskaitos tvarkymą ir piktnaudžiavimą.

Politinio komiteto „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ sąraše taip pat yra viena teista kandidatė (BK 182 str.). Tai dvidešimt pirmuoju numeriu sąraše įrašyta Vida Kazanavičiūtė. Moteris teista 2015 metais už sukčiavimą.

Rajone – taip pat 4 teisti pretendentai

Kad yra turėję reikalų su teisėsauga, nurodė ir keturi kandidatai į Panevėžio rajono savivaldybės tarybą.

Vienas iš jų – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys, sąraše įrašytas ketvirtuoju numeriu – Martynas Burokas, kuris buvo teistas už vagystę (BK 178 str.) ir neteisėtą disponavimą nešaunamuoju ginklu (BK 258 str.) 2015 metais.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai savo gretose taip pat turi vieną kandidatę, šešioliktu numeriu pažymėtą Romaną Zubrickienę, kuri buvo teista 2014 metais už dokumento suklastojimą ar suklastoto dokumento panaudojimą arba realizavimą (BK 300 str.).

O Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos sąraše į Panevėžio rajono tarybą yra net du asmenys, turintys teistumą. Vienas iš jų – trisdešimt penktuoju numeriu pažymėtas Gintaras Vasiliauskas. Vyriškis buvo teistas 1996-aisiais (BK 271 str.) ir 2002-aisiais (BK 225 str.), tačiau jo teistumas jau panaikintas. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos gretose dvidešimt aštuntuoju numeriu pažymėta Rasa Budrevičienė, kuri buvo teista už nesunkų sveikatos sutrikdymą (BK 138 str.).

Teistų – 513 kandidatų

Kaip praėjusią savaitę paskelbė Vyriausioji rinkimų komisija, šiuose Savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose kandidatuoja 513 teistų kandidatų.

Iš jų 433 vyrai, 80 – moterų.

Daugiausia teistų asmenų – 80 kandidatų – rinkimuose dalyvauja su Darbo partija, 64 – su Regionų partija, 62 – su socialdemokratais, 54 – su „valstiečiais“, 50 – su Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

Kai kurie kandidatai savo anketose yra nurodę tik senojo Baudžiamojo kodekso straipsnius. Kadangi jis buvo keistas daug kartų ir dabar sunku nustatyti, kuri jo redakcija galiojo padaryto nusikaltimo metu.

Savivaldos rinkimai vyks kovo 5 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.