Po V. Landsbergio pareiškimo apie homoseksualus – kritikos banga: tokią reakciją vadina geru ženklu

„Aš labai džiaugiuosi, kad visuomenė sureagavo ir buvo tų neigiamų pasisakymų“, – taip į daug emocijų sukėlusius Vytauto Landsbergio žodžius „Žinių radijuje“ reagavo Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Jūratė Juškaitė.

 V.Landsbergio žodžiai apie homoseksualus sukėlė nemenką pasipiktinimą.<br> lrytas.lt montažas.
 V.Landsbergio žodžiai apie homoseksualus sukėlė nemenką pasipiktinimą.<br> lrytas.lt montažas.
Vytautas Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 16, 2023, 8:16 AM

Ši savaitė konservatoriams atnešė naujų nemalonių vėjų – daug diskusijų sukėlė partijos patriarcho V.Landsbergio pareiškimai, kuriuose kalbėdamas apie Kristijono Bartoševičiaus galimos pedofilijos skandalą jis sulygino homoseksualus su pedofilais.

Netrukus V.Landsbergis socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad buvo ne taip suprastas.

„Niekada nesu smerkęs homoseksualių žmonių. Visada juos užstodavau. Mano keli žodžiai iš ilgo interviu interpretuojami neteisingai. Aš apgailestauju, kad ta interpretacija dabar eskaluojama ir dalį visuomenės tai skaudina“, – feisbuke rašė V.Landsbergis.

Tačiau visuomenė dėl tokių žodžių greitai pasidalino į dvi dalis: vieni tikino, kad V.Landsbergis atsiprašė, tad nereikėtų aštriai kritikuoti, o kiti priešingai – pabrėžė, jog tokių žodžių atsiprašymu vadinti negalima.

Kritiką V.Landsbergiui žėrė ir Laisvės partijos nariai teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska ir Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

J.Juškaitė teigė, kad tokia kritiška reakcija – geras ženklas.

„Tai rodo, kad nors nuomonių yra įvairių ir dalis jų – žeidžiančios ir nemalonios LGBT bendruomenei – atsiranda visuomenės dalis, kuri sako: tai yra nesąmonė ir tai reikia paneigti, nes negalima leisti sau skleisti tokių mitų ir seksualinę orientaciją tapatinti su nusikaltimu prieš mažamečius vaikus“, – sakė J.Juškaitė.

Ji priminė ir 2010 metų V.Landsbergio pranešimą, kuriame jis homoseksualus prilygino pedofilams.

„Aš neatsimenu, kad būtų buvusi tokia visuomenės reakcija. Visiems tai atrodė normalu, o šiandieną jau sakome ar yra nemaža visuomenės dalis, kuri sako, kad tai – nėra priimtina, reikia atskirti du skirtingus dalykus, o ne stigmatizuokime vieną iš asmenų grupių“, – „Žinių radijui“ sakė J.Juškaitė.

Užvirus diskusijoms dėl V.Landsbergio žodžių pasipylė ir nuomonės, kad tokių pareiškimų smerkti nereikėtų dėl politiko, kuriam dabar 90 metų, amžiaus. Tačiau J.Juškaitė pabrėžė – toks požiūris į amžių yra ydingas.

„Tada būtų galima pateisinti bet ką. Amžiaus kategorija ir sakymas, kad tai – seno žmogaus nuomonė, tad neklausykime jos dėl amžiaus, yra amžizmas. Nesvarbu, kokio amžiaus žmogus pasakė vieną ar kitą nuomonę, ar tai būtų gera, teigiama, įkvepianti nuomonė, ar toks pasisakymas, koks buvo dabar, tai turi susilaukti atsakymo ir kritinio vertinimo. Aš pažįstu ne vieną pono Landsbergio kartos žmogų, kuris į homoseksualumą žiūri kitaip. Taip, greičiausiai tarp jo kartos žmonių dominuoja neigiama nuomonė ar nusistatymas, bet suvesti visus į vieną matą ir pasakyti, kad tai tokia karta, mes negalime, – sakė J.Juškaitė. – Tada prieisime prie bet kokių neigiamų nuostatų pateisinimų. Mūsų moralinės ribos bus išplaukusios ir patys nežinosime, kas yra kas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.