Seimo valdyba iš parlamentarų telefonų netrins „Signal“ ir kitokių pokalbių programėlių

Seimo valdyba neketina imtis priemonių, kad iš parlamentarų telefonų ir kompiuterių būtų ištrintos „Signal“ ar kitokios pokalbių programėlės, nes tai ne jos kompetencija.

 Seimo valdyba iš parlamentarų telefonų netrins „Signal“ ir kitokių pokalbių programėlių.<br> Lrytas.lt koliažas
 Seimo valdyba iš parlamentarų telefonų netrins „Signal“ ir kitokių pokalbių programėlių.<br> Lrytas.lt koliažas
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Andrius Vyšniauskas, Mindaugas Lingė<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Andrius Vyšniauskas, Mindaugas Lingė<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-02-17 11:47

Taip penktadienį posėdžiavusi Seimo valdyba reagavo į Seimo nario Lino Jonausko kreipimąsi, kuris dėl parlamentarės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės bendravimo su Kristijonu Bartoševičiumi per „Signal“ programėlę kreipėsi į Seimo valdybą. Parlamentaras prašė reglamentuoti mobiliųjų programėlių Seimo narių tarnybiniuose išmaniuose įrenginiuose naudojimo tvarką.

Pasak Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, iš kompetentingų institucijų nėra gauta konkrečių nurodymų, draudžiančių naudoti tam tikras programėles.

„Galime šį klausimą pasvarstyti, tačiau nėra Seimo valdybos kompetencija drausti ar nedrausti Seimo nariams naudotis kažkokiomis tai programėlėmis. (...) Yra kompetentingos institucijos, kurios gali tokias programėles rekomenduoti naudotis arba nesinaudoti. Šiuo metu kažkokio draudžiamų naudoti programėlių sąrašo nei iš Valstybės saugumo departamento (VSD), nei iš Nacionalinio kibernetinio saugumo centro mes neturime“,– Seimo valdybos posėdyje sakė V. Čmilytė– Nielsen.

Kaip pastebėjo Seimo vicepirmininkas Jonas Jarutis, yra šimtai, gal tūkstančiai pasikalbėjimo programėlių ir „kas čia įvertins, kurią leisti, kurios neleisti?“ „Jeigu šitame internetiniame pasaulyje programėlės veikia, tai jomis ir naudojamasi. Dėl vieno įvykio, kuris dar iki galo neišaiškintas, daryti kažkokias toli siekiančias išvadas nereikia“,– mano J. Jarutis.

Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas buvo labiau kategoriškas, siūlydamas parlamentaro raštą perduoti „dokumentų naikinimo departamentui“.

„Yra tam tikrų nerekomenduojamų programėlių. Mano žiniomis, „Signal“ nėra viena iš jų. Manau, kad galime susipažinti su raštu ir perduoti jį dokumentų naikinimo departamentui“,– pasiūlė politikas.

Vertindamas parlamentaro L. Jonausko idėją, Seimo pirmininko pavaduotojas Paulius Saudargas sakė manąs, kad, „kreivų veidrodžių karalystėje gimė šitas siūlymas“.

„Gali būti rekomendacija nesinaudoti arba netiekti tam tikros programinės įrangos, tame tarpe ir susirašinėjimo programos, bet kalba eina programinę įrangą, kuri galėtų būti siejama Rusijos, Kinijos gamintojais ar specialiosiomis tarnybomis“,– pastebėjo jis. Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma svarstė, kad Seimo nario L. Jonausko kreipimasis tikriausia atsirado ne dėl nuoširdaus susirūpinimo programėle, bet kad dar kartą spaudoje būtų priminta apie parlamentarės susirašinėjimą per „Signal“ programėlę. Jis atkreipė dėmesį į viešus kibernetinio saugumo specialistų pasisakymus, kad „šita programėle yra tinkama“.

Savo kreipimesi į Seimo valdybą parlamentaras L. Jonauskas išsakė nuomonę, kad Seimo nariai turėtų savo tarnybiniuose telefonuose diegti tik Valstybės saugumo departamento (VSD) patvirtintas mobiliąsias programėles, primena ELTA.

„Žiniasklaidos priemonėse pasirodžius informacijai, kad Seimo narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė per šifruotų pranešimų siuntimo programėlę „Signal“ bendravo su Kristijonu Bartoševičiumi jam esant Čilėje, dar prieš jam Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikiant prašymą panaikinti Seimo nario mandatą, kyla klausimas, kam Seimo narei reikalinga šifruotų pranešimų paslaugą teikianti „Signal“ programėlė. Seimo narė žiniasklaidai negalėjo pateikti žinučių turinio, motyvuodama tuo, kad jos išsitrina automatiškai“, – sako L. Jonauskas.

L. Jonausko teigimu, Seimo nariai turi būti maksimaliai skaidrūs, o tokių programėlių naudojimas to tikrai neprideda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.