Per kelias dienas – du skandalingi S. Jakeliūno interviu: ko siekia ir kodėl jį vis dar gina R. Karbauskis

Šią savaitę europarlamentaro, valstiečių kandidato į Vilniaus miesto merus Stasio Jakeliūno pavardė ne kartą skambėjo žiniasklaidos antraštėse. Du skandalingi interviu aiškintis dėl savo pozicijos karo Ukrainoje atžvilgiu privertė ne tik jį patį, bet ir valstiečių lyderį Ramūną Karbauskį.

Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Virgis Valentinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Feb 19, 2023, 8:08 AM, atnaujinta Apr 2, 2023, 2:55 PM

Ko savo pasisakymais siekia S.Jakeliūnas ir kodėl R.Karbauskis jį vis dar gina?

Davė du pasipiktinimo sulaukusius interviu

Vilniaus miesto mero posto siekiantis europarlamentaras S.Jakeliūnas pirmiausia sulaukė nemažai kritikos dėl portalui LRT.lt duoto interviu, kuriame jis teigė, kad, nors Rusijos pradėtas karas Ukrainoje ir yra neteisėtas, tačiau, pasak jo, jis buvo išprovokuotas.

Reaguodamas į šį interviu, R.Karbauskis teisino S.Jakeliūną, tvirtindamas, kad partijos bei S.Jakeliūno pozicijos dėl šio klausimo nesutampa, tačiau valstiečių kandidatas esminės ribos esą neperžengia.

Pasak politiko, raudonosios linijos būtų peržengtos tuo atveju, jeigu būtų suabejota Krymo ar kitų Ukrainos teritorijų okupacija.

Praėjusią savaitę R.Karbauskis iš partijos išmetė valstiečių keltą kandidatą į Šilutės merus Robertą Kuncaitį, šiam rinkiminių debatų metu pareiškus, kad Krymas de facto priklauso Rusijai.

Tiesa, R.Karbauskio galvosopis dėl S.Jakeliūno pasisakymų tuo nesibaigė.

Po kelių dienų europarlamentaras savo mintimis apie karą Ukrainoje pasidalino duodamas interviu į teisėsaugos akiratį dėl neapykantos kurstymo patekusiam prorusiškam aktyvistui, Valstybės saugumo departamento (VSD) viešai skelbtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime minėtam Laurynui Ragelskiui.

Daugiau nei pusvalandžio trukmės pokalbyje S.Jakeliūnas kritikavo Lietuvos politikus dėl užimtos pozicijos Rusijos sukelto karo Ukrainoje atžvilgiu, juokavo, kad Vilniaus miesto savivaldybė galėjo į Hagos tribunolą pasiūlyti vykti ne tik Vladimirui Putinui, bet ir JAV prezidentui Džordžui W. Bušui.

Galiausiai valstiečių kandidatas į merus pažymėjo manąs, kad klausimai, kam priklauso Krymas, yra ne vietoje ir net primena fašistinius metodus.

S.Jakeliūnas vėliau tikino nesigilinęs į L.Ragelskio biografiją. Jį vėl užstojo ir R.Karbauskis, sutikdamas, kad europarlamentaras greičiausiai nesidomėjo, kam duoda interviu.

Ko siekia?

Komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas europarlamentaro išsišokimus aiškina keliais skirtingais scenarijais.

„Gali būti du variantai: vienas, kad jis iš tikrųjų sąmoningai įsijungė į antivakarietiškos propagandos chorą, kita vertus, gali būti, kad jam visiškai nusispjauti, kur ir apie ką kalbėti. Trečias dalykas – žmogus kelia savo asmenines ambicijas aukščiau, nei bendras tonas arba bendra politinė linija leistų.

Man atrodo, yra būtent trečias variantas, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo M.Lapinskas.

Politologas Virgis Valentinavičius atkreipė dėmesį, kad S.Jakeliūnas panašią poziciją išsako ne pirmą kartą.

„Jis visą laiką pasižymėjo tokia šiek tiek švelniai ir tiesiai prorusiška pozicija. Ne tiek prorusiška, kiek absurdiška, dažnai prieštaringa. Priešų paieška jam yra įprastas dalykas. Pagrindinis priešas jam yra Lietuvos valdžia, kokia ji bebūtų“, – pastebėjo V.Valentinavičius.

Pasak jo, atrodo, kad S.Jakeliūnas daro viską, kad tik nebūtų išrinktas meru ir galėtų toliau džiaugtis europarlamentaro atlyginimu.

„Kadangi S.Jakeliūnas dievažijasi, kad, jeigu jis laimės mero rinkimus, tikrai išeis iš Europos Parlamento, manau, paprasčiausiai jis nori užsitikrinti, jog tikrai nelaimėtų rinkimų ir neprarastų gero atlyginimo ir privilegijų“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ ironizavo politologas.

Savo ruožtu M.Lapinskas svarstė, kad S.Jakeliūnas greičiausiai turi didelių ambicijų arba paslėptų nuoskaudų, dėl kurių eina bet kur ir kalba bet ką.

„Dėl to jis kalba apie tai į kairę ir į dešinę. Neatrodo, kad jis labai planuotų tęsti savo politinę karjerą, arba netgi su šita partija. Tokio lygio šūvis yra labai skaudus ir bus gana ilgai prisimenamas“, – pabrėžė komunikacijos specialistas.

„Žiūrint į visą S.Jakeliūno veiklą, ji kai kada galbūt primena tokią situaciją, kai penkių metų vaikui, kai yra -20 laipsnių lauke, sakai, kad jis užsidėtų kepurę, jis gal ir supranta, jog ją reikėtų užsidėti, bet vien dėl to, kad nori parodyti savo ambicijas ar nepriklausomybę, sako ne, eisiu be kepurės.

Man atrodo, čia yra panašiasi. S.Jakeliūnas nori atrodyti nepriklausomas, kitoks“, – pridūrė M.Lapinskas.

Kodėl R.Karbauskio reakcija išsiskyrė?

V.Valentinavičius, paklaustas, kodėl R.Karbauskis po R.Kuncaičio pareiškimo jį iš partijos išmetė, o nuo S.Jakeliūno, nors jis partijai ir nepriklauso, neatsiriboja, akcentavo tai, kad europarlamentaras visgi yra vienas pagrindinių partijos veidų.

„R.Karbauskis komentavo kitaip, nei R.Kuncaičio atžvilgiu, kad čia, palyginti, dar yra santūri nuomonė ir S.Jakeliūnas turi teisę į savo nuomonę. R.Karbauskis R.Kuncaitį išmetė per parą, o S.Jakeliūno, kaip vieno ir pagrindinių partijos veidų, jau įsisenėjusio, įaugusio valstiečių rinkėjams į kraują, jis mesti nesiruošia.

R.Karbauskis, kaip visavaldis partijos pirmininkas ir vadovas, parodo, kad jis gali rinktis, ką pamaloninti, o ko ne“, – tvirtino politologas.

Tuo tarpu M.Lapinskas įsitikinęs, kad R.Karbauskis prie S.Jakeliūno pavardės jau padėjęs kryžių: „R.Karbauskis negali savo protežė taip lengvai pastumti, bet tikriausiai kažkur glūdumose jis ant jo padėjo kryžių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.