Garsioje korupcijos byloje vėl prisiminta sena žemės sklypo istorija

Korupcija kaltintas, bet kartą jau išteisintas Seimo narys Vytautas Gapšys į Lietuvos apeliacinį teismą atsinešė Seimo Biudžeto ir finansų posėdžio, kuriame buvo svarstomas Pelno mokesčio įstatymo pataisos, protokolą, kas itin nustebino prokurorą Justą Laucių.

 Seimo narys V.Gapšys atsakinėjo į prokuroro klausimus. <br> T.Bauro nuotr. 
 Seimo narys V.Gapšys atsakinėjo į prokuroro klausimus. <br> T.Bauro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 2:31 PM, atnaujinta Feb 21, 2023, 3:49 PM

„Iš kur jūs jį gavote?“, – vartydamas šūsnį lapų, klausė prokuroras. V.Gapšys atsakė, jog procedūra buvusi paprasta – jis kreipėsi į Seimo archyvą ir gavo šį protokolą. Išreikalauti šio dokumento iš Seimo buvo prašoma ir Vilniaus apygardos teisme, tačiau šis prašymas nebuvo patenkintas. 

Ankstesniame posėdyje savo versiją apie pateiktus kaltinimus išdėstęs V.Gapšys antradienį atsakė į prokuroro klausimus.

Jis pasakojo su tuomete Seimo pirmininke Loreta Graužiniene susipažinęs maždaug 2003 metais ir nuo to laiko juose siejo tik darbo santykiai.

Apeliaciniame teisme prokuratūra siekia įrodyti, kad su tuomečiu koncerno „MG Grupė“ (tuomet „MG Baltic“) valdybos nariu Raimondu Kurlianskiu bendraudavęs V.Gapšys bandė paveikti L.Graužinienę bei kitus Darbo partijai priklausančius Seimo narius, kad jie priimtų koncernui naudingus sprendimus.

Viena istorijų, kuriomis esą galėjo būti suinteresuota „MG Grupė“ – žemės sklypas Vilniuje, Tujų gatvėje.

Koncernui „MG Grupė“ priklausanti bendrovė „MG Valda“ 2015 metais iš valstybės įmonės Telecentro išsinuomojo žemės sklypą su jame stovinčiomis 60 metrų aukščio antenomis, tačiau jų bokštai buvo išmontuoti.

Įstatymai leidžia išsinuomoti tik tokio dydžio žemės sklypą, koks reikalingas pastatams naudoti, todėl verslininkams iškilo grėsmė jį prarasti.

Vilniaus apygardos teisme (VAT) apklausta tuometė Žemės ūkio ministrė Virginijai Baltraitienė sakė, jog V.Gapšys jai rodęs Tujų gatvėje esančio sklypo brėžinius.

V.Gapšys teigė neprisimenantis, iš kur prieš septynerius metus galėjo gauti sklypo dokumentus, ir ar rodė juos ministrei.

V.Gapšys paaiškino, kodėl tuo metu susidomėjo Tujų gatvėje esančiu sklypu. Jo teigimu, telekomunikacijų bendrovių operatoriai tuo metu į Telecentrą žiūrėjo kaip į konkurentą ir stengėsi, kad ši bendrovė negautų papildomų pinigų iš sklypo nuomos.

V.Gapšys prisiminė, kad dėl to pas jį buvo atėję lobistai.

Tuo pačiu metu tuometis Seimo narys Naglis Puteikis dėl šio sklypo kreipėsi į prokuratūrą. „Mes Seime vieni kitus pažįstame ir žinome, kad N.Puteikis pats negalėjo sugalvoti tokio kreipimosi. Supratau, kad čia prasidėjo lobistų kovos ir nusprendžiau apie tai informuoti ministrę“, – pasakojo V.Gapšys.

Jis prisiminė, jog ministrė V.Baltraitienė jam atsakiusi: „Viską vertinsime pagal įstatymą“. Ar tuometė ministrė ėmėsi kokių nors veiksmų dėl šio žemės sklypo, V.Gapšys teigė nežinantis.

V.Gapšys sulaukė klausimų ir dėl LNK grupės suteiktų nuolaidų politinei Darbo partijos reklamai. Artėjant 2016 metų Seimo rinkimams jis vadovavo Darbo partijos rinkimų štabui ir derėjosi dėl reklamos kainų.

V.Gapšio teigimu, pokalbiai dėl nuolaidų reklamai vyko ne tik su LNK, bet ir su kitais kanalais. „Mes žinojome, koks yra rinkimų biudžetas, kad jį reikia naudoti taupiai ir atsakingai“, – sakė V.Gapšys, kaltinamas užmaskuoto kyšio gavimu.

Bylos duomenimis, koncernui „MG grupė“ priklausanti LNK Darbo partijos reklamai suteikė didesnę nei 13 tūkst. eurų nuolaidą.

V.Gapšys tvirtino nuolaidą gavęs be R.Kurlianskio pagalbos ir jo tarpininkavimo. Jis teigė tartis dėl nuolaidų nuėjęs tiesiai pas LNK generalinę direktorę Zitą Sarakienę, kurią pažinojo daug metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.