Kova dėl teniso aikštyno Druskininkuose tęsiasi, o sustabdyti darbai pabrango kelis kartus

Prokurorai iš teisėjų dar kartą išgirdo, kad naujas teniso aikštynas Druskininkų kurortui naudingas, o ne žalingas. Bet kol teismai sustabdė tvarkdarius iš Vilniaus, sporto aikštyno įrengimas keliskart pabrango.

Jei ne Generalinės prokuratūros prokurorų pareikšti priekaištai, teniso aikštynas Druskininkų kurorte ir kiti sportui reikalingi statiniai jau būtų užbaigti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jei ne Generalinės prokuratūros prokurorų pareikšti priekaištai, teniso aikštynas Druskininkų kurorte ir kiti sportui reikalingi statiniai jau būtų užbaigti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2023, 7:32 AM

„Norint ginti viešąjį interesą pirmiausia būtina nustatyti, ar jis realiai buvo pažeistas“, – tokio pamokymo iš Kauno apygardos teismo sulaukė Generalinės prokuratūros prokurorai, užsispyrę žūtbūt nutraukti naujo teniso aikštyno statybas Druskininkuose.

Nors Druskininkų apylinkės teismas dar praėjusių metų rugpjūtį prokurorams lyg mokiniams buvo išaiškinęs, kad naujas sporto objektas kurortui suteiks naudos, o ne padarys žalos, jie pateikė skundą Kauno apygardos teismui.

Tačiau ir šis teismas nesuprato, kieno ir kokį viešąjį interesą bando apginti kurorto gyventojams ir svečiams skirto teniso aikštyno statybas sustabdę prokurorai.

Nukentėtų gyventojai

Išnagrinėjęs žemės nuomos sutartis ir Druskininkų savivaldybės planus kurorte įrengti aerodromą, pastatyti jo administracinį pastatą, o šalia – turistus traukiančius objektus, Kauno apygardos teismas nustatė, kad šie sandoriai ne pažeidžia, o kaip tik įgyvendina viešąjį interesą.

Naujas teniso aikštynas prokurorams užkliuvo artėjant Pasaulio lietuvių sporto žaidynėms. Jis ir buvo statomas tam, kad jame galėtų būti rengiamos teniso varžybos.

Su Vyriausybės įgyvendinama „Globalios Lietuvos“ – užsienio lietuvių įsitraukimo į valstybės gyvenimą – programa susipažinęs Kauno apygardos teismas pabrėžė, kad Druskininkų teniso centro pastatytas teniso aikštynas skirtas viešam naudojimui.

Čia galės sportuoti į kurortą atvykstantys svečiai, Druskininkų vaikai, vykti čempionatai ir teniso turnyrai.

Todėl prokurorų skundą atmetęs teismas juos įspėjo, kad ginant viešąjį interesą reikia įvertinti, ar nenukentės kito asmens ar net daugelio asmenų teisėti interesai.

Neįžvelgė pažeidimų

Generalinė prokuratūra siekė įrodyti, kad Druskininkų savivaldybės patikėjimo teisę į valstybinės žemės sklypą reikėtų nutraukti, nes jis naudojamas ne toms reikmėms, kurioms jį buvo suteikusi Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT).

Prokurorai tvirtino, kad teniso aikštynas nesusijęs su NŽT direktoriaus įsakyme nurodytu naudojimu – aerodromo administracinio pastato ir paslaugų paskirties statinių statyba.

Prokuratūra teismo prašė panaikinti ir 2020 metų vasarį priimtą kurorto savivaldybės tarybos sprendimą žemės sklypą Mizarų gatvėje išnuomoti viešajai įstaigai Druskininkų teniso centrui.

Bet teismas nenustatė, kad žemės sklypas būtų naudojamas netinkamai: „Valstybinė žemė turi būti naudojama pagal pagrindinę jos naudojimo paskirtį ir teikti visuomeninę naudą. Valstybės ir savivaldybių turtas turi būti valdomas ir naudojamas rūpestingai, siekiant užtikrinti visuomenės interesų tenkinimą.“

Kurorto pakraštyje, Mizarų gatvėje, jau baigiant rengti teniso aikštyną prokuratūra sunerimo, kad šalia aerodromo teikiamos komercinės paslaugos esą gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui.

Bet teismas priminė, kad Druskininkų aerodromas nėra laikomas strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčiu valstybės objektu. Jis nėra minimas Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatyme.

Projektas buvo pakibęs

Nepagrįsti viešojo intereso gynėjų priekaištai patuštins ir prokuratūros biudžetą. Prokuratūra turės atlyginti teismo išlaidas kurorto savivaldybei ir sumokėti 2314 eurų, o Druskininkų teniso centrui – 1400 eurų.

Anot Druskininkų mero Ričardo Malinausko, nebūtų pažeidimų paieškos iš tiesų padarė daug didesnės žalos: „Beveik užbaigto teniso aikštyno įrengimas sustabdytas dvejiems metams. Per tą laiką pasikeitė situacija rinkoje, viskas kelis kartus pabrango.“

Mero teigimu, per patį teismų įkarštį investuotojai jau buvo nuleidę rankas ir abejojo, ar iš viso verta baigti šį projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.