Arūnas Dumalakas. Taboro bėdos išplito po visą Vilnių

Septyni manekenai atremti į sieną. Taip praėjusį savaitgalį juokavo Naujininkų gyventojai, stebėdami gyvai ir interneto platybėse platinamus vaizdo įrašus, kuriuose buvo užfiksuota, kaip policija prie prekybos centro sulaiko narkotikų prekeivius ir narkomanus.

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 25, 2023, 11:00 AM

Stebėtinas operatyvumas. Policininkai toje vietoje suvešėjusiai narkotikų prekybai ryžosi kelią užkirsti praėjus vos savaitei po viešų gyventojų skundų, kad į prekybos centrą ties Dariaus ir Girėno bei Šaltkalvių gatvių sankirta neįmanoma užsukti neatsitrenkus į šlitinėjančius asmenis.

Dar daugiau. Paplito vaizdo įrašai, kuriuose praeiviai, nenaudodami jokių slaptų operatyvinių priemonių, fiksavo, kas vyksta prie prekybos centro sienos. Tos pačios, į kurią buvo atremti sulaikytieji.

Žinoma, kad prekybininkams buvo apmaudu klausytis tokių skundų, tačiau jie iki šiol buvo bejėgiai, nes policija buvo kurčia.

Reikėjo perpildyti kantrybės taurę, kad pareigūnams būtų duota užduotis surengti reidą. Ir vargti jiems neteko. Septyni asmenys sulaikyti dieną, filmuotoje medžiagoje galima įžiūrėti, kaip kriminalistai tikrino sučiuptųjų asmeninius daiktus.

Policija uolumu nustebino dar kartą, kai netrukus Šaltkalvių gatvės 8-ąjį namą įtraukė į karštųjų taškų sąrašą.

Tai bendrabutis, esantis už minėto prekybos centro, garsėjantis tuo, kad čia verda narkotikų prekyba. Mat jame pastogę rado ne vienas buvusio taboro Kirtimuose gyventojas.

Tiesa, įrašyti prekybos centro adreso, nors šalia jo seniausiai būriuojasi narkotikų prekeiviai ir narkomanai, policijai drąsos nežteko.

Kaip ir garsiųjų laiptų šalia Naujininkų transporto žiedo, kur užpultas narkomanų sveikatą, pinigus ir kitas vertybes paliko dešimtys vilniečių.

Kaip oro uosto prieigų, kur narkomanai iki šiol tyko grobio ar renka tuščius butelius.

Naujininkų gyventojų pasakojimai iki šiol šiurpino. Per plėšimą Dzūkų gatvėje sužalota 60 metų moteris, ji užpulta jau sutemus. Grasindami užpuolikai reikalavo pinigų.

Prieš tai į policiją kreipėsi kita 66 metų moteris, papasakojusi apie apiplėšimą tame pačiame rajone. Ji nukentėjo anksti rytą. Lipant laiptais, moterį užpuolė ir sumušė trys jaunuoliai bei pagrobė 50 eurų. Plėšikai reikalavo atiduoti ir žiedą, grasino nupjauti pirštą, jeigu auka priešinsis. Tik pasirodžius praeiviui trijulė paspruko.

Sunkiausiai nukentėjo moteris, kuri nešėsi didelę pinigų sumą. Ją užpuolė prie kirpyklos, esančios nusileidus laiptais. Moteris priešinosi, tad užpuolikai išmušė dantis, sulaužė žandikaulį.

Netoli nuo šių laiptų garbaus amžiaus vilnietė buvo sumušta net penkių užpuolikų, ją greitoji pagalba išvežė į ligoninę.

Kitas Naujininkų gyventojas pasakojo, kaip iš bankomato pasiėmė pinigų ir nusikaltėliai jį sekė iki namų Dariaus ir Girėno gatvėje ir apiplėšė laiptinėje.

Nukentėjo ir pensininkų pora, kuriems iš rankų keturi plėšikai stvėrė rankines ir paspruko.

Tai – praėjusio rudens nusikaltimai. Gal šiais metais jų sumažėjo? Anaiptol. Ir užpuolimai tapo dar žiaureesni. Štai neseniai Kapsų gatvėje užpultas 27 metų vyras. Užpuolikas, grasindamas elektrošoko prietaisu „Taser“, pagrobė 400 eurų.

Tiesa, po kai kurių nusikaltimų pavykdavo sučiupti užpuolikus, tačiau policija tikino neturinti informacijos, jog jie – vartojantys narkotikus. Užpuolikų aukoms ir kitiems Naujininkų gyventojams tai aišku kaip dieną.

Plėšimų banga Naujininkus užtvindė dar 2021-aisiais, bet policija niekaip nepripažino, kad visas rajonas virto karštuoju tašku. Buvo jis toks ir dar anksčiau, kai griaunant taboro lūšnas narkotikų prekyba pamažu persikėlė prie Naujininkų transporto žiedo. Tačiau supratę, kad policija į tai žiūri pro pirštus, įžūlūs prekeiviai persikėlė prie prekybos centro.

Lygiai taip pat policija nenorėjo pripažinti, kad narkotikų prekeiviai ir narkomanai buvo įsikūrę ištisą stovyklą ties geležinkelio bėgiais Dariaus ir Girėno gatvės įmonių rajone.

Tol, kol neapsikentę įmonių darbuotojai nepradėjo filmuoti to, kas vykdavo kiekvieną dieną po biurų langais.

Tad vienintelė pareigūnų pripažinta narkotikų prekyvietė lieka taboras, kurio jau nebėra. Visos kitos vietos, kuriose vyksta ne tik kvaišalų prekyba, bet ir plėšimai, vagystės, jiems – tik atskiri, tarpusavyje nesusiję atvejai.

Baimė pasakyti, kad taboro bėdos išplito po visą miestą ar tiesiog nenoras kištis į purviną nusikalstamą verslą?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.