Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br>ELTA nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br>ELTA nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 25, 2023, 5:04 PM

Klaipėda

Šeštadienis yra paskutinė tris dienas vykusio Šviesų festivalio diena. Vakarais nuo 18 iki 23 val. žmones džiugino šviesos projektai ir instaliacijos, kuriuos buvo galima apžiūrėti senamiestyje nuo Klaipėdos piliavietės iki Jono kalnelio.

Šįkart festivalio temos – tvarumas, bendrystė ir Ukrainos palaikymas.

Vienas ryškiausių projektų nušvietė Klaipėdos dramos teatro fasadą (nuotr.). Čia skambant nuotaikingai muzikai pasakojama istorija apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovus, jų šeimas ir draugus. Projekte „Didikai prie jūros“ pasitelkus animaciją piešti personažai atrodo lyg gyvi.

Padovinys

Trečiadienį vakare į Marijampolės ligoninę dėl daugybinių traumų buvo atgabentas 68 metų vyras.

Pirminiais duomenimis, jis, būdamas neblaivus, dirbo savo ūkiniame pastate, lipo kopėčiomis ir nukrito maždaug iš 6 m aukščio ant betoninių grindų.

Preila

Netrukus naujakuriai įsikurs naujame daugiabutyje Preiloje. Mūrinis vieno aukšto su mansarda namas projektuotas remiantis Kuršių nerijai būdinga architektūra.

Name įrengti 6 socialiniai būstai – du dviejų kambarių ir keturi vieno kambario.

Butas pirmajame aukšte pritaikytas neįgaliajam.

Sutvarkyta ir aplinka – įrengta vaikų žaidimų aikštelė, lauko treniruoklis, poilsio zona. Šiuo metu socialinio būsto Neringoje laukia 20 šeimų (35 asmenys).

Panevėžys

Vėlų vakarą Respublikos gatvėje 25 metų panevėžiečiui kelią pastojo du nepažįstami vyrai.

Vienas jų paprašė duoti užsirūkyti, bet vyras rūkalų neturėjo. Tada prašytojas pargriovė praeivį ant žemės ir užgulęs jį laikė, kol bendrininkas iškraustė aukos kišenes. Radę telefoną abu plėšikai paspruko.

J.Basanavičiaus gatvėje buvo užpulta 81 metų moteris. Jau sutemus daugiabučio namo kieme jaunas vyras iš moters rankų išplėšė rankinę ir nubėgo. Atimtoje rankinėje buvo telefonas, dokumentai, raktai ir 60 eurų.

Klaipėdos, Projektuotojų bei S.Dariaus ir S.Girėno gatvių sankryžoje, darydamas posūkį lengvojo automobilio 33 metų vairuotojas nepraleido perėja einančios 87 metų moters ir ją partrenkė.

Ant asfalto nublokštai pėsčiajai buvo sumušta galva ir nosis, lūžo koja.

Norgėlai

Pasvalio rajone važiuodamas visureigiu atbulomis 69 metų vyras suko į keliuką ir partrenkė į parduotuvę einantį 45 metų vyrą.

Nukentėjėliui buvo sumušta krūtinė ir petys.

Melnragė

Baigta vieno pagrindinių pastatų rekonstrukcija. Anksčiau čia veikė I.Kanto bibliotekos padalinys ir vaikų laisvalaikio centras. 1955 metais statytas namas iki šiol kapitališkai neremontuotas, buvo gerokai nutriušęs.

Dabar vidaus patalpos perplanuotos, apšiltintas fasadas, stogas, sutvarkyta teritorija, apšvietimas.

Pirmasis atnaujinto pastato aukštas, kurio plotas su sale – 223 kvadratiniai metrai, vėl skirtas bibliotekai. Biblioteka planuoja daugumą savo renginių skirti jūrinei tematikai. Antrame aukšte vyks įvairi veikla vaikams.

Kaunas

Savanorių prospektu į miestą atvykstančius svečius ar grįžtančius kauniečius nuo šiol pasitiks miesto simbolis – Tauras. Apie 7 metrų aukščio naujasis Kauno akcentas iškilo Muravos sankryžos prieigose, ties įvažiavimu į miestą. Įspūdingo dydžio kūrinys jau nuo pirmųjų akimirkų sulaukė aplinkinių dėmesio ir palankių kauniečių reakcijų.

Netrukus kompoziciją papildys ir specialiai apšviestas daugiau kaip metro aukščio užrašas „Kaunas“ iš matinio nerūdijančiojo plieno. Ant nedidelio pylimo iškilusią nerūdijančiojo veidrodinio plieno Tauro skulptūrą su auksuotu kryžiumi sukūrė menininkas T.Vosylius.

Spernia

Trečiadienį per pietus į Alytaus rajono kaime gyvenančio 74 metų vyro namus atvykę rinkimų komisijos nariai pamatė, kad viduje daug dūmų, ant grindų be gyvybės ženklų guli šeimininkas, ir iškvietė ugniagesius bei greitąją pagalbą.

Kambaryje šalia degančios lovos rastas pensininkas buvo nebegyvas.

Pirminiais duomenimis, pensininkas sukėlė gaisrą ir žuvo jame dėl neatsargaus rūkymo.

Marijampolė

Mieste pradėjo veikti dienos centras „Rainos svajonės“, skirtas 6–18 metų vaikams, turintiems negalią ir raidos sutrikimų. Jame teikiamos ergoterapijos, kineziterapijos paslaugos, vyksta įvairūs užsiėmimai 20-iai vaikų, tačiau poreikis yra didesnis, todėl centras ketina plėstis.

Tėvams šios paslaugos nekainuoja – centro veikla yra finansuojama iš valstybės bei savivaldybės lėšų.

Antazavė

Zarasų rajone šalia kelio, vedančio Antazavės dvaro link, buvo atidengtas paminklas 1919–1920 metų Nepriklausomybės kovose Antazavės valsčiuje žuvusiems savanoriams.

Jame įrašytos 6-ių Vyčio kryžiaus kavalierių ir 28-ių savanorių pavardės.

Alytus (lizdai)

Mieste pradėti ardyti kovų lizdai. Su triukšmaujančiais ir teršiančiais paukščiais Dzūkijos sostinėje kariaujama nebe pirmą kartą.

Šiemet per tris savaites ketinama išardyti 176 lizdus. Po to iki balandžio 1-osios paukščiai bus baidomi garsinėmis priemonėmis.

Kamšai (kamsai)

Kalvarijos savivaldybės kaime gyvenančią šeimą, auginančią tris vaikus, ištiko nelaimė. Dėl elektros instaliacijos gedimo kilo gaisras. Pirmame aukšte liepsnos suniokojo kambarį ir virtuvę, antrame – kambarį ir dalį stogo.

Ugniagesiai išgelbėjo prie pat gaisravietės stovintį ūkinį pastatą. Tvarkinga šeima iki nelaimės pamažu remontavo namą, keitė elektros instaliaciją. Pirminiais duomenimis, gaisras kilo kambaryje, kuriame dar buvo sena instaliacija.

Marcinkonys

Varėnos rajono kaime, šalia geležinkelio stoties, tarp bėgių buvo rastas negyvas 41 metų vietos gyventojas. Traukinio Varėna–Marcinkonys mašinistas pastebėjo, jog tarp bėgių guli kažin koks daiktas, tačiau tik išlipęs ir priėjęs arčiau suprato, kad tai žmogaus kūnas.

Prie pat geležinkelio stoties gyvenęs vyras, pirminiais duomenimis, nebuvo kliudytas traukinio. Ant mirusiojo veido ir kojų buvo kraujosruvų.

Vilnius

Minint Rusijos pradėto karo Ukrainoje metines į Katedros aikštės prieigas atvežtas Ukrainos kariuomenės sunaikintas rusų tankas T-72B. Jis čia bus eksponuojamas iki kovo 16 dienos. „Visi rusų tankai turi tapti Ukrainos trofėjais. Privalome ir toliau remti Ukrainą, kad kuo greičiau būtų pasiekta pergalė“, – sakė krašto apsaugos ministras A.Anušauskas. Lietuvos karinė parama Ukrainai jau siekia 409 mln. eurų, aktyviai prisideda ir visuomenė – tiek aukodama koviniams dronams, tiek radarams. Skaičiuojama, kad karo išvakarėse Rusija turėjo daugiau nei 2250 įvairių modifikacijų T-72B vienetų. Ukraina skelbia, kad pavyko sunaikinti ir perimti ne mažiau kaip 450 šių tankų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.