Kauno gelbėtojų sąrašas gerokai pailgėjo: kėdė 41, o norinčių prisėsti – 435

Kauno savivaldybės didžiojoje posėdžių salėje naujosios kadencijos tarybos nariams skirta 41 vieta, o norinčiųjų jas užimti – net 435 kauniečiai. Prieš ketverius metus jų buvo gerokai mažiau, mat varžėsi tik 299 kandidatai. Kas nulėmė tokius pokyčius?

 Rinkimai.<br>Vl.Beresniovo pieš.
 Rinkimai.<br>Vl.Beresniovo pieš.
 Rinkimai.<br>E.Unguraičio pieš.
 Rinkimai.<br>E.Unguraičio pieš.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 26, 2023, 11:46 AM

Kovai dėl tarybos nario mandato Kaune išrikiuoti 12 sąrašų, tarp jų yra viena koalicija ir visuomeninis rinkimų komitetas.

Trumpiausią kandidatų sąrašą sudarė Darbo partija, jame – tik 21 pavardė.

Net 82 kandidatus išrikiavo koalicija „Stipri šeima – stiprus Kaunas“ Krikščionių sąjungos ir Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) koalicija.

Po šios koalicijos skėčiu atsidūrė net 4 teisti kandidatai. Iš viso teistumą deklaravę yra 9 kauniečiai.

Vis dėlto kandidatų gausos rekordo šiemet nepavyko pasiekti, mat 2015 metų pavasarį Kaune dėl tarybos nario mandato varžėsi 677 politikai.

Taryba neteko veterano

Žvelgiant į esamų Kauno tarybos narių sąrašą galima spėti, kad daugiausia galimybių būti išrinkti turi politikai, kurių pavardė prasideda raide M – tokių 6.

Šios Kauno tarybos kadencijos metu pasikeitė 6 jos nariai. Konservatorė Jurgita Šiugždinienė po 2020-ųjų rudenį vykusių Seimo rinkimų gerokai palipėjo karjeros laiptais – ji paskirta švietimo, mokslo ir sporto ministre.

O štai valdančiojo Kauno mero Visvaldo Matijošaičio įkurto komiteto „Vieningas Kaunas“ atstovo Viliaus Šiliausko biografijoje atsirado tamsi dėmė.

Tarybos nariai jam patikėjo savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas, tačiau pernai kovą jis buvo sulaikytas dėl kyšininkavimo – prokurorai kauniečiui pateikė kaltinimus dėl 140 tūkst. eurų kyšio paėmimo.

Šios kadencijos metu mirė vienas tarybos narys – Kauno valstybinio choro meno vadovas ir dirigentas, profesorius 77 metų Petras Bingelis. 2020-ųjų pabaigoje jis neatsitiesė po COVID-19 ligos komplikacijų.

Maestro tarybos nariu be pertraukos buvo renkamas net 25 metus ir visą laiką priklausė Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD).

Neliko gerai pažįstamų veidų

Naujosios kadencijos Kauno taryboje tikrai nebus gerai pažįstamų veidų – politikos veterano, buvusio Kauno mero ir Seimo nario Vytauto Šustausko, partijos „Jaunoji Lietuva“ vadovo Stanislovo Buškevičiaus bei rinkimų komiteto „Kaunas – kitokia Lietuva“ įkūrėjo Kęstučio Pūko.

Pastarajam 2015-ųjų metų rinkimai buvo sėkmingi – komitetas taryboje turėjo 3 atstovus, o mero rinkimuose K.Pūkas liko ketvirtoje vietoje.

Maža to, kaunietis 2016-aisias buvo išrinktas net į Seimą, tačiau po skandalingos istorijos iš jo pasitraukė, o rinkimų komiteto veikla nunyko.

S.Buškevičius tapo vilniečiu ir šiemet bandys jėgas Vilniaus tarybos rinkimuose.

O štai 77 metų V.Šustauskui vis dar knieti patikrinti savo galimybes rinkimų metų.

„Pavėlavau užsiregistruoti, galbūt dalyvausiu kitąkart“, – šypsojosi politikos veteranas.

Įvairovė – be esminių pokyčių

Prieš ketverius metus rinkėjai Kauno taryboje norėjo matyti tik dviejų krypčių atstovus – TS-LKD bei „Vieningo Kauno“.

Pastarasis gavo net 33 mandatus.

Prieš metus miesto taryboje įsteigta buvusio premjero Sauliaus Skvernelio įkurtos Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija. Prie jos prisijungė viena buvusi „Vieningo Kauno“ narė ir du TS-LKD atstovai.

Kauno technologijos universiteto (KTU) Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas politologas Ainius Lašas mano, kad naujos kadencijos Kauno taryboje bus daugiau įvairovės, tačiau tai nereiškia, kad pasikeis jėgų balansas ir opozicijos balsas bus svaresnis.

Taip manyti verčia itin didelis reitingų atotrūkis tarp V.Matijošaičio ir postą iš jo pasišovusių paveržti kitų politikų. Šis atotrūkis persiduos ir renkant miesto tarybą.

„Didelė tikimybė, kad „Vieningas Kaunas“ vėl turės daugumą, o frakcija dėl įvairių aplinkybių gali aptrupėti tik vėliau“, – spėjo A.Lašas.

Jis priminė, kad kauniečiai prieštaringai įvertino sprendimą į „Vieningo Kauno“ kandidatų sąrašą įtraukti ne tik abu V.Matijošaičio sūnus, bet ir draugę.

Kauno rajone laukia rimta politikų kova

Dirbti 31 nario Kauno rajono savivaldybės taryboje siekia 238 politikai, kurie dalyvaus rinkimuose pagal 8 sąrašus.

Dėl mandatų varžysis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų partija, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Darbo partija, Lietuvos žaliųjų partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ bei Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai).

Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatų sąraše – net 62 pavardės, o trumpiausią sąrašą sudarė Darbo partija – 17 kandidatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.