Į kovą dėl Kauno mero posto – su skirtingu bagažu: žvilgsnis į pinigines

Kokio mero reikia Kaunui? Atsakymą daugelis gal jau turime ir nebūtinai jis sutampa su kaimynų ar politologų. Po geros savaitės paaiškės, ar kauniečiai vadovausis patarle, kad nauja šluota gerai šluoja, ar populiariu posakiu, kad sena meilė nerūdija.

 Pagal turtus Kaune pirmasis kandidatas – V.Matijošaitis, antrasis – D.Trečiakauskas.<br> lrytas.lt koliažas.
 Pagal turtus Kaune pirmasis kandidatas – V.Matijošaitis, antrasis – D.Trečiakauskas.<br> lrytas.lt koliažas.
Kauno mero rinkimuose šiemet rinkėjų palankumo tikisi dvylika kandidatų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno mero rinkimuose šiemet rinkėjų palankumo tikisi dvylika kandidatų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-02-27 19:56, atnaujinta 2023-02-27 19:57

Kauno mero rinkimuose šiemet rinkėjų palankumo tikisi 12 kandidatų, 2019-aisiais jų buvo septyni. Didesnis būrys politikų mero kabinete siekė įsikurti tik per pirmąkart vykusius tiesioginius rinkimus 2015-aisiais – net penkiolika.

Dvi kadencijas iš eilės dirbančiam politinio komiteto „Vieningas Kaunas“ įkūrėjui Visvaldui Matijošaičiui – tai jau trečiasis bandymas.

Prieš aštuonerius metus jis antrajame ture įveikė buvusį Kauno merą, konservatorių Andrių Kupčinską, 2019-ųjų pavasarį jau pirmajame ture sutriuškino taip pat Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovę Jurgitą Šiugždinienę.

Patirties turi ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Gintautas Labanauskas, kuris dalyvavo 2015 metais vykusiuose mero rinkimuose. Visi kiti kandidatai – naujokai.

Kauno miesto mero rinkimuose negalės dalyvauti Regionų partijos kandidatė Salvija Buzelienė ir šios partijos kandidatų sąrašas, nes nepavyko surinkti 1230 parašų.

Susirinko iš visos šalies

Jeigu tikru kauniečiu laikytume tik Kaune gimusį žmogų, tokių kandidatų sąraše yra 5 – tai G.Labanauskas, V.Matijošaitis, partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovas Dainius Varnas, Darbo partijos atstovas Marijus Velička bei Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) atstovė Rūta Zabielienė.

Kiti politikai į Kauną susirinko iš įvairių šalies vietovių – Vilniaus, Šiaulių, Alytaus, Elektrėnų, Radviliškio, Šakių, Kelmės rajono.

Įstatymai numato, kad kandidatas turi būti tos savivaldybės, kurioje kandidatuoja, gyventojas.

Konservatorius Vytautas Juozapaitis bei „valstietis“ Aurelijus Veryga gyvenamąją vietą Kaune deklaravo tik po to, kai paskelbė apie savo planus siekti politinės karjeros šiame mieste.

Jauniausias tarp kandidatų Kaune – Laisvės partijos atstovas Mantas Bertulis, kuriam – 29-eri. Vyriausias kandidatas – V.Matijošaitis, kuriam balandį sueis 66 metai.

Turtuoliai ir varguoliai

Turtingiausias kandidatas Kaune – V.Matijošaitis, kuris nurodė turįs 5 mln. eurų vertės turto, taip pat yra suteikęs 5,4 mln. eurų paskolų, tačiau pats yra gavęs 405 tūkst. eurų paskolų.

Finansų ekspertų skaičiavimais, V.Matijošaičio valdomo turto rinkos vertė gali viršyti 150 mln. eurų, ir jis laikomas vienu turtingiausiu Lietuvos politiku.

Antras turtingiausių kandidatų į merus sąraše – Krikščionių sąjungos kandidatas Darius Trečiakauskas. Daug metų versle besisukantis kaunietis deklaravo 742 tūkst. eurų vertės turtą ir pinigines lėšas.

D.Trečiakauskas nurodė gavęs 42,2 tūkst. eurų paskolų, tačiau pats yra paskolinęs daugiau kaip 105 tūkst. eurų.

Kukliausią turtą užgyveno partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovas pedagogas D.Varnas – politikas nurodė turintis tik 4 tūkst. eurų santaupų.

Jis nedaug atsiliko nuo Laisvės partijos kandidato M.Bertulio. Mažajai bendrijai vadovaujantis politikas nurodė turintis 5000 eurų santaupų.

Primena tikrus olimpiečius

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Bernaras Ivanovas įsitikinęs, kad Lietuvoje įsigalėjusi visiškai ydinga kandidatų į merus kėlimo sistema, kurią būtina reformuoti.

„Panašaus dydžio kaip Kaunas Prancūzijos mieste 5–6 kandidatus iškeltų bendruomenės, judėjimai, aktyvūs gyventojai. Lietuvoje viskas vyksta atvirkščiai – kandidatai rinkėjams nuleidžiami iš viršaus“, – stebėjosi B.Ivanovas.

Pasak jo, tokiu atveju galimybių sėkmingai dalyvauti rinkimuose ar net juos laimėti gali tik tie kandidatai, kurie turi galių bei lėšų.

„Intriga nužudoma pirminiame etape“, – įsitikinęs B.Ivanovas.

Jis pridūrė daugybę kartų minėjęs, kad Lietuvoje galiojanti sistema yra tik savivaldos imitacija.

Kodėl į kovą dėl Kauno mero posto susibūrė toks gausus politikų būrys?

„Dauguma jų – tikri olimpiečiai, kuriems svarbu ne laimėti, o dalyvauti“, – šypsojosi VDU politologas B.Ivanovas.

Iššūkį mes 6 politikai

Tapti Kauno rajono meru sieks 7 kandidatai – vienu daugiau negu 2019-aisiais.

Rajono meru nuo 2007 metų renkamas socialdemokratas Valerijus Makūnas, kuriam dabar 67-eri.

Pastarąjį kartą jis šventė pergalę jau pirmajame ture gavęs 59,72 proc. rinkėjų balsų, antras liko konservatorius Justinas Urbanavičius, kuris surinko 19,59 proc. balsų.

Dėl mero posto kovos trys moterys ir keturi vyrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.