„Pranešėjo“ skandale – naujos detalės: atskleista tapatybė ir kita įvykių versija, SAM pateikė paaiškinimą

Politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius atskleidė buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojo, žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje vadinamo Pranešėju, asmens tapatybę – tai yra dabartinis Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėjas Tomas Gailius.

Marius Laurinavičius atskleidė buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojo, vadinamo Pranešėju, asmens tapatybę.<br>lrytas.lt koliažas.
Marius Laurinavičius atskleidė buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojo, vadinamo Pranešėju, asmens tapatybę.<br>lrytas.lt koliažas.
Marius Laurinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Gailius.<br>LRV nuotr.
Tomas Gailius.<br>LRV nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 1, 2023, 3:23 PM, atnaujinta Mar 1, 2023, 4:51 PM

„Esu įsitikinęs, kad žinau visiškai priešingą Lietuvoje jau kuris laikas nerimstančios, Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės bestseleriu tapusios knygos sukelto politinio skandalo pagrindinės istorijos versiją“, – feisbuke rašė M.Laurinavičius.

Analitikas teigė šią versiją galintis pagrįsti net dviejų padėtį iš vidaus žinančių šaltinių liudijimais ir asmenine patirtimi.

„Ši versija visiškai griauna negeroves ar net nusikaltimus išviešinti pasiryžusio, bet dėl to tik asmeniškai nukentėjusio sąžiningo pareigūno mitą, kurį susikūrė pats T.Gailius. Bet aš esu įsitikinęs, kad būtent dėl to ją žinoti taip pat yra visuomenės interesas.

Todėl šią skandalo versiją, visiškai priešingą tam, ką knygos „Pranešėjas ir Prezidentas“ autoriams pasakojo pats Tomas Gailius, paskelbiau savo „Substack“ kanale. Ten rasite tikrai labai daug įdomaus. Netgi būsite priversti prisiminti garsųjį „valstybininkų“ skandalą...

Kadangi puikiai suvokiu, kad dabartinėje atmosferoje taip rizikuoju iššaukti visą ugnį į save ir net sulaukti įvairių insinuacijų ir kaltinimų, galiu dar kartą garantuoti, kad jokių asmeninių interesų skelbti tai, ką nusprendžiau paskelbti, aš neturiu“, – patikino M.Laurinavičius.

Pateikė kitą versiją

Iš viešai prieinamų Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenų galima pamatyti, kad T.Gailius, šiuo metu patarinėjantis A.Dulkiui, nuo 2000 iki 2020 metų iš tiesų dirbo VSD ir buvo valdybos viršininku.

M.Laurinavičius, remdamasis savo šaltiniais Lietuvos žvalgyboje, rašė, kad, priešingai, negu T.Gailius kalbėjo žurnalistams, iš tiesų jis siekė VSD vadovo posto. Tad neatmetama, kad visa istorija apie tai, kad VSD vadovo D.Jauniškio nurodymu buvo neteisėtai renkama žvalgybinė informacija, buvo bandymas diskredituoti patį D.Jauniškį.

Apžvalgininko šaltiniai atskleidė, kad T.Gailiaus pavaduotoju ir vienu artimiausiu bendražygiu VSD buvo Linas Jurgelaitis, žinomas iš „valstybininkų“ skandalo laikų. Pats T.Gailius žurnalistams knygoje aiškino, kad niekada nepriklausė „tai pareigūnų grupei“.

Tačiau, kaip tvirtino M.Laurinavičius, šaltinių teigimu, prieš D.Jauniškiui tampant VSD vadovu, T.Gailius ir L.Jurgelaitis visose VSD pozicijose buvo „susistatę“ savo žmones. Pasirodžius naujam vadovui, T.Gailiaus ir L.Jurgelaičio susikurtai „valstybei valstybėje“ esą ėmė kilti grėsmė.

Analitikas pastebėjo, kad knygoje nurodyta aplinkybė, jog Pranešėjas, neva bandęs atskleisti nusikaltimą, buvo „išmestas į gatvę“, prisidengus VSD reorganizacija, yra neteisinga, nes T.Gailius „buvo iš karto priglaustas valdančiųjų“ – pradėjo dirbti ministerijoje.

Plačiau M.Laurinavičiaus aprašytą įvykių versiją galite skaityti čia.

Į komandą pasikvietė asmeniškai

Pasirodžius svarstymams, kad T.Gailius ministerijoje galimai įsidarbino ne visiškai skaidriai, sureagavo ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Ministras portalui lrytas.lt perduotame komentare nurodė T.Gailių į komandą pasikvietęs asmeniškai.

„2021 m. pirmoje pusėje greta pandemijos valdymo atsirado poreikis sustiprinti ir antikorupcines kompetencijas Sveikatos apsaugos ministerijoje – suvokiminė korupcija sveikatos apsaugos sistemoje yra didžiausia iš visų viešojo sektoriaus sričių.

Apie tai užsiminiau ne vienam žmogui, keletą kartų išgirdus T.Gailiaus pavardę pasikviečiau jį pasikalbėti.

Pokalbio metu įvertinęs jo profesinę patirtį ir asmens savybes bei jam sutikus, pakviečiau prisijungti prie politinės komandos. Jis buvo įdarbintas ministro patarėju nuo 2021 m. birželio 1 d“, – nurodė A.Dulkys.

Anot ministro, T. Gailiui pradėjus eiti pareigas, buvo kreiptasi į VSD dėl leidimo dirbti su slapta informacija. Leidimas buvo suteiktas 2021 metų birželio 28 dieną.

„Tomas Gailius nei patvirtina, nei paneigia pasirodžiusią informaciją ir nuo komentarų susilaiko“, – nurodė ministras.

Sureagavo ir prezidentas

Žurnalistų D.Pancerovo ir B.Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu, taip pat nemažai dėmesio skiriama G.Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.

VSD vadovas D.Jauniškis TV3 televizijai sakė, kad G.Nausėda neprašė VSD patikrinto jo aplinkos žmonių. Departamento direktorius tikino, jog esą buvo tikrinti ir kitų kandidatų į prezidentus aplinkos žmonės.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Raimundas Lopata mano, kad pavasario sesijoje reikėtų sudaryti parlamentinio tyrimo komisija, kuri toliau aiškintųsi istorijos dėl VSD rinktų duomenų apie privačius asmenis detales.

VSD vadovybė griežtai atmeta viešai reiškiamus būgštavimus, esą žvalgyba rinko informaciją. Praėjusią savaitę knygų mugėje apsilankęs šalies vadovas, paklaustas, ar spėjo susipažinti su naujai išleista knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“, teigė „pasakų nebeskaitantis“.

„Aš pastaruosius 20 metų pasakų nebeskaitau. Kažkada savo dukrom skaitydavau, dabar nebeskaitau, todėl nelabai galiu pasakyti, kas ten yra parašyta. Bet kuriuo atveju vėlgi palieku tai skaitytojams.

Tegul skaitytojai skaito, daro savo išvadas, o aš šioje vietoje galiu pasakyti tiek, kiek pasakiau“, – teigė G. Nausėda.

Galiausiai šalies vadovas suabejojo, ar žurnalistų knygoje papasakota istorija nėra „užsakomoji žurnalistika“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.