Garsioje Pranešėjo istorijoje – dar vienas liudininkas: M. Laurinavičius paskelbė apie naują šaltinį

Žurnalistų Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“ liudijusio Pranešėjo tapatybę atskleidęs ir kitą įvykių versiją pateikęs politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius penktadienį pranešė, kad atsirado naujas liudininkas, patvirtinantis M.Laurinavičiaus šaltinių informaciją. Naujas liudininkas taip pat pateikė naujų istorijos detalių.

M.Laurinavičius paskelbė, kas yra garsusis Pranešėjas.<br>lrytas.lt montažas.
M.Laurinavičius paskelbė, kas yra garsusis Pranešėjas.<br>lrytas.lt montažas.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 3, 2023, 2:47 PM, atnaujinta Mar 3, 2023, 2:57 PM

Knygoje aprašyta kaip Pranešėjas, aukštas pareigas Valstybės saugumo departamente (VSD) užėmęs pareigūnas, nurodė gavęs Departamento direktoriaus Dariaus Jauniškio nurodymą patikrinti tuo metu kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą.

M.Laurinavičius šią savaitę paviešino, kad Pranešėjas – dabartinis sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėjas Tomas Gailius. Dviejų M.Laurinavičiaus šaltinių teigimu, T.Gailius ir jo patarėjas Linas Jurgaitis – „valstybininkų klano“ dalis.

Politikos apžvalgininkas nurodė, kad naujasis liudininkas, nesusijęs su ankstesniais M.Laurinavičiaus šaltiniais, patvirtino, kad T.Gailius ir L.Jurgaitis – artimi bendražygiai, kurių tikslas buvo nuversti VSD vadovą Darių Jauniškį.

„Tas klanas, kurio nariais Jūs teisingai įvardijote tiek Jurgelaitį, kuris, bent jau mano laikais šiam klane, buvo net svarbesnis už Gailių, tiek ir pats Gailius, yra gerokai didesnis. Galiu vardyti ir kitas pavardes. Jų tikslas visuomet buvo užvaldyti ne vien VSD – jie norėjo valdyti viską“, – savo šaltinį citavo M.Laurinavičius.

Apžvalgininko šaltinis spėjo, kad T.Gailius Sveikatos apsaugos ministerijoje atsidūrė per Roką Petrašiūną, kuris, šaltinio teigimu, buvo to paties klano narys VSD, o dabar yra žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko patarėjas.

Be to, šaltinis M.Laurinavičiui nurodė, kad R.Petrašiūnas yra ir labai artimai susijęs su dabartiniu kandidatu į Vilniaus merus, buvusiu konservatoriumi Mykolu Majausku.

Patys knygos autoriai tikino, kad tokios reakcijos tikėjosi.

„Tokio veiksmo tikėjomės ir laukėme. Prieš publikuojant knygą svarstėme, kad bus bandoma kompromituoti Pranešėjo ir mudviejų reputaciją. Net tiksliai atspėjome, kad bus bandoma netiesiogiai sukelti abejonę, esą galbūt Pranešėjas dirba Rusijai, nes jis žvalgybinį darbą dirbo Rusijoje.

Tai klasikinis atvejis, kai nukreipiant dėmesį nuo rimtų klausimų kalbama ne apie faktus – visame ilgame Mariaus tekste neradome nė vieno paneigto fakto apie Nausėdos rinkiminės komandos ir galimų rėmėjų tikrinimus (išskyrus paties Mariaus pasvarstymą, kad greičiausiai sąrašas atėjo ne iš Nausėdos aplinkos). Tekstu bandoma sukelti abejonę pagrindinio liudininko reputacija. Žodžiu, jei negali nuneigti faktų, nuneik tą, kuris tai sako“, – rašė autoriai.

Visą knygos autorių reakciją į M.Laurinavičiaus iškeltą versiją skaitykite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.