Užmojai atlikti tyrimą jau vėsta – slapto ginklo baimė stabdo net ir konservatorius

Konservatoriai neapsisprendžia, ar imsis Dariaus Jauniškio ir jo vadovaujamo Valstybės saugumo departamento (VSD) veiksmų tyrimo per praėjusią prezidento rinkimų kompaniją.

Darius Jauniškis, VSD<br>T.Bauro nuotr.
Darius Jauniškis, VSD<br>T.Bauro nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Raimundas Lopata, Virgilijus Alekna<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Raimundas Lopata, Virgilijus Alekna<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Bakas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Bakas<br>V.Skaraičio nuotr.
Darius Jauniškis, VSD<br>T.Bauro nuotr.
Darius Jauniškis, VSD<br>T.Bauro nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kristijonas Bartoševičius<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 3, 2023, 7:16 PM, atnaujinta Mar 4, 2023, 7:05 AM

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Raimundas Lopata šią savaitę paskelbė esą valdančiosios koalicijos lyderiai jau apsisprendė pradėti tokį tyrimą.

Bet netrukus paaiškėjo, kad tokio sutarimo nėra ne tik tarp valdančiųjų, tačiau ir tarp pačių konservatorių, kurie jau nuo skandalo pradžios tokią kai kurių savo kolegų iniciatyvą vertina gana atsargiai.

Šaltinių teigimu, labiausiai konservatorius esą stabdo tai, kad pradėjus parlamentinį tyrimą gali kilti klausimų ne tik dėl prezidento rinkimų kampanijos metu galėjusių vykti privačių asmenų tikrinimo.

Nuogąstaujama, kad tyrimas gali apimti ir ankstesnę D.Jauniškio kadenciją. Tada esą gali išaiškėti ir patiems valdantiesiems nepalankių atvejų, kai vieno ar kito politiko pageidavimu VSD galėjo būti tikrinami privatūs asmenys.

Be to, konservatoriams nepavyko užsitikrinti ir opozicijos paramos parlamentiniam tyrimui. Tam pritaria tik prieš trejus vadinamojo pranešėjo liudijimą paviešinęs Vytautas Bakas.

Konservatoriai neoficialiai kalba, kad į visuomenei kilusius klausimus reikėtų atsakyti, tačiau tam esą yra ir kitų parlamentinės kontrolės formų, nebūtinai parlamentinis tyrimas.

Tokias iniciatyvas dešinieji kritikavo, ypač kai opozicija užsimojo išnarplioti detektyvą dėl to, kas galėjo įspėti pedofilija įtariamą Kristijoną Bartoševičių apie prokurorų planus.

Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma pripažino, jog dėl parlamentinio tyrimo yra abejonių. „Kol kas svarstome įvairius variantus ir sprendimo dėl laikinosios tyrimo komisijos nėra“, – lrytas.lt sakė politikas.

Pasak konservatoriaus, frakcijoje kol kas yra sutarta, jog kas nori, gali suformuluoti kylančius klausimus. „Bet, kaip sakė ir premjerė Ingrida Šimonytė, kokia forma būtų ieškoma atsakymų į kylančius klausimus dar nesame apsisprendę. Parlamentinės kontrolės formų gali būti įvairių“, – svarstė J.Razma.

Politiko teigimu, priimtiniausias variantas būtų D.Jauniškio atsakymai Seime, galbūt – tęsti prieš trejus metus jau darytą Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimą. „Laikinosios komisijos sudarymas gal būtų įmanomas įsitikinus, kad paprastesnės parlamentinės kontrolės formos kažkodėl nepakankamos“, – atsargiai dėstė konservatorius.

Pats J.Razma mano, kad visuomenei kilusias abejones gal ir reikia išsiaiškinti, bet esą tą reikia daryti kuo ramesniais būdais: „Nesinorėtų išbalansuoti svarbios VSD struktūros.

Būčiau už tai, kad iš pradžių atsakymus kažkaip reikėtų gauti be Seimo komisijos. Gal D.Jauniškis iš Seimo tribūnos pakankamai aiškiai ir nuoširdžiai atsakytų į klausimus ir tai būtų tas žingsnis į priekį. Gal tų jo atsakymų ir pakaktų. Norėtųsi padėti tašką ir leisti tarnybai toliau ramiai dirbti“.

Tuo metu Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas V.Bakas abejoja, ar be išsamaus parlamentinio tyrimo įmanoma atsakyti į kylančius klausimus, ypač, jei komisijos veikloje nedalyvautų opozicija.

„Jeigu norime grąžinti pasitikėjimą žvalgybos institucija ir įtikinti žmonės, kad jie nėra be reikalo sekami, taip pat – sugrąžinti pasitikėjimą Prezidentūra ir jos aplinka, vienintelis būdas yra parlamentinis tyrimas.

Kito kelio tiesiog nėra“, – įsitikinęs V.Bakas.

Tačiau ar jis šiandien mato didesnį politikų entuziazmą aiškintis buvusio VSD pareigūno Tomo Gailiaus pateiktą informaciją apie galimai neteisėtą privačių asmenų tikrinimą?

„Tyrimas įmanomas tik tuo atveju, jeigu komisijoje dalyvaus ir opozicijos atstovai ir bus bendras sutarimas išsiaiškinti tiesą, o ne suvesti sąskaitas vieni su kitais ir panašiai. Toks tyrimas turi vykti ne uždarų durų, kai prieš trejus metus, bet ir atvirai ir skaidriai. Tik tokiu atveju galime tikėtis kokybiško tyrimo.

Bet aš šiandien matau daug politinio išskaičiavimo, bendrą bandymą sukurti informacinę kampaniją, kuri menkina pranešėją ir atliktą žurnalistinį tyrimą. Aš matau bandymą skęsti tarpusavio rietenose, užmirštant pačią esmę. Tai labai pavojinga. Noras tirti atskirus politikus mus paskandins ir kils dar daugiau problemų“, – lrytas.lt sakė V.Bakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.