Arūnas Dumalakas. Vilniaus užmojai, virtę utopijomis

Vilnius, šventęs 700-ąjį gimtadienį, nesulaukė jubiliejaus vertos dovanos. Gražu tie visi koncertai ir festivaliai, linksmybės ir sveikinimai. Bet ar išpakavo tokią dovaną kaip Ryga, sau įteiktą 800-ojo gimtadienio proga?

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 4, 2023, 11:00 AM

Latviai prieš sostinės jubiliejų trūks plyš stengėsi atstatyti Juodagalvių namus, sugriautus per Antrąjį pasaulinį karą. Ir jiems pavyko. Pastatas, tapęs vienu Rygos simbolių, buvo atkurtas prieš iškilmes.

Prisiminkime ankstesnius laikus Vilniuje, kai miestas šventė 698-ąją sukaktį.

Ta proga prieš dvejus metus išleista knyga „Neįgyvendintas Vilnius“, surengta paroda, kurioje buvo pasakojama apie daugiau kaip šimtą XX amžiuje sukurtų urbanistinių, architektūrinių, memorialinių ir inžinerinių projektų, kurie galėjo pakeisti miestą, bet taip ir liko popieriuje.

Kai kurie jų buvo per drąsūs, kai kurie – utopiniai, kai kurie – kurioziški. Daugelis netapo tikrove dėl paprasčiausio lėšų ar laiko stygiaus.

Minint 698-ąjį gimtadienį smaginosi net savivaldybė, sukūrusi savo tinklalaidėje pasakojimą apie 17 planų ir projektų, kuriuos dabar galima vadinti utopijomis.

Neseniai jubiliejų šventęs Vilnius, žinoma, nenorėjo atrodyti nevykėlis, todėl tokių utopijų neprisiminė.

Nėra ko ir pasakoti apie projektus, kurie atrodo tarsi užkerėti, – Lukiškių aikštės, Tauro kalno, nacionalinio stadiono ar paminklo A.Smetonai. Ilgametės peripetijos dėl jų smarkiai įgrisusios ir tikrai ne šventinės.

Bet nurimus linksmybėms ryškėja dar viena nešventinė tema – neseniai sukurtų projektų nebus lemta įgyvendinti. Aiškėja, kad į Vilnių atsėlina sąstingis, ir nenuostabu – netrukus tokių neįgyvendintų sumanymų sąrašas pasipildys.

Vienas tokių projektų, kurio savivaldybė atsisako, – didinga Baltojo tilto rekonstrukcija.

Buvo numatyta, kad tarp Europos aikštės ir tilto atsiras pėsčiųjų viadukas. Projektas prieš trejus metus jau buvo pristatytas visuomenei ir atrodė, kad greitu metu bus įgyvendintas. Bet planai pasikeitė: projekto nebeliko, viaduko nebus.

Savivaldybė tik trumpai paaiškino, kad tokio viaduko poreikio esą nėra. Taigi vilniečiai miesto centre didelių permainų nepamatys, nors anksčiau buvo planuojama, kad projektas bus įgyvendintas kartu su pastatytu „Artery“ kompleksu.

Kol kas nebus ir įdomaus parkingo su sodu ant stogo netoli Kalvarijų turgavietės, nes savivaldybė net nesulaukė statybos leidimo prašymo, nors jau seniai jį turėjo gauti.

Nutilo ir Užvingio tilto projekto, turėjusio sujungti Vingio parką ir parodų centrą „Litexpo“, skalambijimas. Įmonė Vilniaus vystymo kompanija, nurodžiusi projekto įgyvendinimo pradžią 2019-aisiais, apie jo pabaigos datą net neužsimena.

Tad jubiliejaus dovana Ryga toli pralenkė Vilnių, kuris nė tilto gimtadienio proga nesugebėjo pasistatyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.