Vytautas Bruveris. Prasidedanti „nausėdiada“ ir Pranešėjo skandalo purslai

Lietuvoje prasideda antroji „paksiada“, o teisingiau – „nausėdiada“?

 Knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“ sukėlė milžinišką ažiotažą.<br> lrytas.lt montažas.
 Knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“ sukėlė milžinišką ažiotažą.<br> lrytas.lt montažas.
Vytautas Bruveris<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Bruveris<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Bruveris, ELTA vyriausiasis redaktorius

Mar 4, 2023, 11:44 AM

Ar ji gali baigtis taip, kaip ir pirmoji – prezidento apkalta?

Tokius klausimus pradeda kelti įsisiūbavęs D.Pancerovo ir B.Davidonytės knygos „Pranešėjas ir Prezidentas“ atgaivintas galimai neskaidrių ir neteisėtų prezidento G.Nausėdos ir Valstybės saugumo departamento (VSD) ryšių skandalas.

Kaip ir daugelis kitų knygoje aprašytų epizodų, šie ryšiai prieš kelerius metus jau buvo atsidūrę didžiosios politikos epicentre.

Šešėlyje panorėjęs likti VSD pareigūnas tuomečiam Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovui V.Bakui pranešė, jog VSD galimai neteisėtai rinko informaciją apie kandidatų į prezidentus G.Nausėdos ir V.Ušacko rinkimų štabo narius.

Seime aistras jau tada įplieskusi istorija greitai apaugo įvairiais galimais siužetiniais posūkiais – esą VSD vadovo D.Jauniškio tai padaryti prašęs ir G.Nausėda.

Tačiau viskas baigėsi bent jau be viešai regimų rezultatų – išskyrus tik tai, kad nežinomas taip ir likęs pranešėjas buvo atleistas iš VSD, o V.Bakas ir kai kurie kiti tai vadino susidorojimu.

Dabar į naują chorą įsijungę politikai užtraukė visiškai kitokias partijas.

Valdantieji, kurie tada buvo opozicijoje ir palaikė VSD vadovybę, šiuo metu prabilo, kad jiems kyla daug klausimų, į kuriuos galbūt atsakytų specialus parlamentinis tyrimas.

Dabartinė opozicija, tuomet šaukusi, kad reikėtų iki pamatų ištirti šį reikalą, kone unisonu skelbia, jog visa tai – tik valdančiųjų konservatorių intrigos.

Esą jie nori iš posto išversti jiems nebeįtinkantį D.Jauniškį, be to, maksimaliai pakenkti G.Nausėdai prieš kitąmet vyksiančius prezidento rinkimus.

Negana to, šis triukšmas dešiniesiems esą naudingas dėl to, kad padeda prigesinti pedofilijos skandalą, kurį sukėlė teisėsaugos įtarimai buvusiam konservatorių frakcijos nariui K.Bartoševičiui.

Ginti G.Nausėdos stojo ir jo galimas konkurentas prezidento rinkimuose advokatas I.Vėgėlė.

Žibalo į ugnį šliūkštelėjo ir apžvalgininko M.Laurinavičiaus vieši teiginiai, kad paslaptingasis pranešėjas yra šiuo metu konservatorių sveikatos apsaugos ministro A.Dulkio patarėju dirbantis buvęs VSD pareigūnas T.Gailius.

Anot apžvalgininko, ši istorija, išdėstyta ir minėtoje knygoje, yra paties T.Gailiaus intrigos ir noras atkeršyti jį nepakankamai vertinusiai VSD vadovybei.

Be to, M.Laurinavičius pridūrė, kad už T.Gailiaus esą stovi vėl galią mėginantis atgauti „valstybininkų klanas“.

Daugiau nei prieš dešimtmetį šis „klanas“, į kurio gretas buvo įrašyta daugelis žinomų saugumo pareigūnų, diplomatų, politikų, buvo kaltinamas ne tik VSD, bet ir kone visos valstybės užvaldymu.

Tiesa, vieni aktyviausių kovotojų su šiuo „klanu“ tuomet buvo patys konservatoriai.

Opoziciniai valstiečiai iš karto pasigavo šią interpretaciją ir nukreipė ją į valdančiuosius.

Buvęs NSGK vadovas D.Gaižauskas paskelbė, kad jo partija sieks surengti specialų parlamentinį tyrimą dėl „valstybininkų“ mėginimų vėl užvaldyti valstybę.

Kiek tiesos gali būti opozicijos teiginiuose, kad valdantieji, pirmiausia konservatoriai, ketina iš posto išversti D.Jauniškį, o galbūt netgi patį G.Nausėdą?

Panašu, kad bent dalis tiesos gali būti, turint galvoje, jog kai kurie valdantieji rimtai svarsto, ar nevertėtų to griebtis iš peties.

Tačiau kol kas negalima tvirtai teigti, kad jau dėl to priimti esminiai strateginiai sprendimai.

Bene aktyviausiai apie parlamentinį tyrimą kalba Seimo Ateities komiteto pirmininkas liberalas R.Lopata. Jis net pranešė, kad valdančiosios koalicijos viršūnės jau iš esmės sutarė, jog reikia pradėti šį procesą.

Tačiau konservatorė premjerė I.Šimonytė tai suskubo paneigti ir pareiškė, kad tokie teiginiai – interpretacijos.

Be to, politikė teigė pasitikinti VSD ir paragino nesusikoncentruoti tik į VSD direktoriaus figūrą. Bet premjerė nepasakė, ar pati pasitiki D.Jauniškiu.

Tačiau pareiškusi apie „interpretacijas“ Vyriausybės vadovė nenurašė R.Lopatos teiginių, tik juos pavadino pernelyg skubotais ir drąsiais.

Taigi lyg ir pripažino, kad valdančiojoje koalicijos svarstymų šia tema išties yra.

Kad tai svarsto ir Seimo konservatorių frakcija, yra patvirtinę ir kai kurie kiti partijos lyderiai.

Suprantama, kodėl bent viešumoje dešiniųjų viršūnės kol kas yra atsargios, o dalis jų abejoja, ar reikia pradėti parlamentinį tyrimą.

Mat tokie tyrimai yra gerokai sukompromituoti, o valdančioji dauguma Seime balansuoja ant tokios trapios ribos, kad procesas gali būti pasmerktas vos prasidėjęs.

Kita vertus, jau dabar opozicijos žeriami priekaištai dėl to, kad esant tokiai geopolitinei padėčiai šitaip siūbuoti valstybės laivą esą tiesiog išdavystė, gali skausmingai atsiliepti dešiniesiems.

Bet išties didelė pagunda jei ne pasikėsinti į G.Nausėdos sostą, tai bent nuleisti jame sėdinčiajam kuo daugiau politinio kraujo, kartu sustiprinant prezidento rinkimuose šansus dešiniųjų kandidatui ar kandidatei.

Juolab kad politikos užkulisiuose garsėja kalbos, jog kai kurie verslininkai esą jau dabar būtų pasiryžę liudyti, kad G.Nausėda neva juos tikrai spaudė aukoti jo rinkimų kampanijai, galimai perspėdamas ir apie gerus savo ryšius su Valstybės saugumo departamentu.

Kad ir kuria linkme pasuktų šis prieš trejetą metų užgesęs, bet dabar atgaivintas procesas, jau dabar, atrodo, regime naujos politinės epopėjos pradžią.

Ar skandalo purslai tiesiog išsisklaidys per garo vožtuvą, ar virs kuo nors labiau apčiuopiamu, dar nežinia. Tačiau aišku viena: aistrų tikrai netrūks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.