Per rinkimus suspenduota V. Semeškos stebėtojo teisė: įsivėlė į ginčą su neįgalią merginą atvedusia mama

Smulkių pažeidimų savivaldos rinkimuose netrūko, bet pagrindinę balsavimo dieną – sekmadienį – policijos pareigūnai daug darbo neturėjo. Tiesa, savaip pasižymėjo Seimo nariu neseniai tapęs konservatorius Vilius Semeška – buvo išregistruotas jo pažymėjimas.

Iš konservatoriaus V.Semeškos buvo atimtas stebėtojo pažymėjimas.<br> J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Iš konservatoriaus V.Semeškos buvo atimtas stebėtojo pažymėjimas.<br> J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Iš konservatoriaus V.Semeškos buvo atimtas stebėtojo pažymėjimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Iš konservatoriaus V.Semeškos buvo atimtas stebėtojo pažymėjimas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 7, 2023, 11:01 AM, atnaujinta Mar 7, 2023, 2:24 PM

Rinkėjus papirkti bandantys politikai, regis, pasimokė. Nors sekmadienį buvo gautas ne vienas pranešimas, kad į rinkimų apylinkes balsuoti buvo vežami neblaivūs ar asocialūs asmenys, nė vieno ikiteisminio tyrimo policija nepradėjo.

„Didžioji dalis pranešimų, susijusių su galimu rinkėjų papirkimu, nepasitvirtino, bet informaciją apie penkis atvejus policija dar tikrina“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Šie atvejai buvo užfiksuoti Kauno, Alytaus ir Tauragės apskrityse. Jei paaiškėtų, kad rinkėjams už jų balsą vis dėlto buvo mokama, kaltų asmenų atžvilgiu būtų pradėti ikiteisminiai tyrimai, o papirkinėtojams už tai grėstų bausmės.

Gali nukentėti politikai, bandę papirkti rinkėjus išankstinio balsavimo dienomis – vasario 28–kovo 2 d.

Dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise buvo pradėti septyni ikiteisminiai tyrimai, o dviem žmonėms jau pareikšti įtarimai.

„Buvo užfiksuoti asmenys, kurie į rinkimų apylinkes organizuotai vežė rinkėjus, dažniausiai neblaivius. Po du tokius atvejus buvo užfiksuota Alytaus ir Utenos apskrityse“, – vardijo R.Matonis.

Panaikino pažymėjimą

Tarp pažeidėjų atsidūrė ir neseniai Seimo nariu tapęs konservatorius V.Semeška. Jis turėjo stebėti, ar skaidriai vyksta rinkimai Lazdijų rajone, tačiau buvo išregistruotas jo stebėtojo pažymėjimas.

Konfliktas kilo Lazdijų rinkimų apylinkėje, į kurią su motina atėjo neįgali mergina. Dėl turimos negalios ji paprašė, kad motina jai padėtų balsuoti, bet V.Semeška jas išprašė iš balsavimo kabinos. Jis reikalavo, kad rinkėja pateiktų neįgalumo pažymėjimą.

Dėl tokio stebėtojo elgesio motina su dukra pasiskundė Lazdijų rajono rinkimų komisijai, kuri nutarė panaikinti V.Semeškos stebėtojo pažymėjimą už tai, kad jis viršijo savo įgaliojimus, sutrikdė rinkimų procesą ir trukdė rinkėjai įgyvendinti savo teisę.

Važinėjo kartu su tėvu

Iš viso per šiuos rinkimus policijos pareigūnai sulaukė 172 pranešimų apie galimus pažeidimus.

Pirmieji skundai pasirodė likus daugiau nei savaitei iki išankstinio balsavimo. Daugiausia jų gauta dėl agitacijos taisyklių pažeidimo.

Antai Kretingos rinkėjai buvo pasipiktinę 22-osios rinkimų apylinkės komisijos nare Aušrine Viluckyte, kuri namuose turinčius teisę balsuoti rinkėjus lankė kartu su savo tėvu, rinkimuose dalyvaujančiu Aldevinu Viluckiu.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ deleguotas kandidatas pas rinkėjus vyko ne tuščiomis, o su agitaciniais lapeliais. Tačiau vėliau tiek tėvas, tiek duktė teisinosi, kad įvyko nesusipratimas ir esą jokios agitacijos nebuvo.

Neblaivūs mokės baudas

Rinkimų dieną policijos pareigūnai sulaukė 90 pranešimų apie galimus pažeidimus. Skųstasi dėl agitacijos taisyklių, rinkimų tvarkos, viešosios tvarkos pažeidimų, biuletenių fotografavimo.

Daugiausia tokių pranešimų užregistruota Alytaus ir Vilniaus apskrityse, mažiausiai – Utenos, Šiaulių ir Telšių apskrityse.

Sekmadienį policija buvo kviesta ir dėl rinkimų apylinkėse pasirodžiusių neblaivių rinkėjų.

Dviem įkaušusiems balsuotojams Šiaulių ir Vilniaus apskrityse buvo surašyti administracinio nusižengimo protokolai, jiems teks susimokėti 20–100 eurų baudas.

Užkliuvo komisijų darbas

Rinkimus stebėję visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ nariai pažeidimų rinkimuose užfiksavo kur kas daugiau nei policija – kone 400.

Beveik visi jie susiję su komisijų darbu. 82 kartus pranešta apie netinkamai plombuotas balsadėžes, 68 kartus – apie nenaudojamus juodus duomenų apsaugos lakštus, daugiau nei 50 kartų buvo fiksuoti su balsavimo kabinomis susiję pažeidimai.

„Baltosioms pirštinėms“ piliečiai taip pat skundėsi, kad jiems nebuvo sudarytos galimybės balsuoti namuose, buvo sunkumų atvykti į rinkimų apylinkes, nesusipratimų tikrinant asmens dokumentus.

Pažeidimų sumažėjo

Policijos departamento duomenimis, šie savivaldos rinkimai praėjo daug ramiau nei vykę prieš 4 metus.

2019 metais dėl rinkimų pažeidimų buvo pradėti net 28 ikiteisminiai tyrimai, nors pranešimų skaičius panašus kaip ir šiemet.

Skirtingai negu 2019 metais, per dabartinius rinkimus daugiausia pranešimų gauta dėl agitacijos taisyklių pažeidimų.

Kaip ir 2019-aisiais, šiemet daugiausia pranešimų buvo fiksuota Alytaus ir Vilniaus apskrityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.