Kyšis, kurio nereikėjo: Neringoje bandyta papirkti dėl to, kas ir taip jau buvo nuspręsta

Klaipėdos apylinkės teismas pradėjo nagrinėti bylą dėl neįprasto kyšio Neringoje, kurio, kaip aiškėja posėdžių metu, nebuvo būtina nei siūlyti, nei imti.

Valstybės tarnautojo papirkimu kaltinamas verslininkas T.Radikas (kairėje) atsidūrė teisiamųjų suole.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Valstybės tarnautojo papirkimu kaltinamas verslininkas T.Radikas (kairėje) atsidūrė teisiamųjų suole.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 „Neringos vanduo“.<br> Lietuvos ryto nuotr.
 „Neringos vanduo“.<br> Lietuvos ryto nuotr.
Darius Jasaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Darius Jasaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-03-08 21:19

Daugiau nei prieš metus Neringą sudrebino žinia apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų sulaikytą verslininką Tomą Radiką, kuris tuomečiam savivaldybės bendrovės „Neringos vanduo“ direktoriui Dangerui Aleksandrovui davė 10 tūkst. eurų kyšį, o prieš tai bandė papirkti ir Neringos savivaldybės merą Darių Jasaitį.

Buvo teigiama, kad šitaip dabar Estijoje gyvenantis panevėžietis T.Radikas siekęs gauti šių asmenų palankumą pasirašant taikos sutartį dėl „Neringos vandeniui“ priklausančio buvusios Preilos kanalizacijos perpumpavimo stoties pastato aukciono baigties.

Tačiau jokio palankumo kaip ir nereikėjo – taikiam susitarimui savivaldybėje jau buvo pritarta ir jis buvo ruošiamas pasirašyti.

Nutraukė pardavimo aukcioną

Daugiau nei prieš dvejus metus vykęs kanalizacijos perpumpavimo stoties pastato pardavimo aukcionas baigėsi skandalu.

Didžiausią kainą – 262 tūkst. eurų pasiūlė kaunietis Simonas Vaškevičius.

Palangos verslininko Vaidoto Jankausko pasiūlymas buvo mažesnis – 200 tūkst. eurų.

Aukcione dalyvavo ir T.Radikas, bet jis savo voką su pasiūlymu pateikė pavėluotai. Spėjama, kad jis ir buvo tikrasis pastato pirkėjas, nes vėliau aktyviai rūpinosi aukciono baigtimi.

Vis dėlto S.Vaškevičiaus skelbti nugalėtoju aukciono komisija nesiryžo, nes prasidėjus pardavimui jis dar nebuvo sumokėjęs dalyvio mokesčio ir privalomo pradinio įnašo.

Šių mokesčių „Neringos vanduo“ sulaukė tik praėjus kelioms valandoms po aukciono pabaigos.

Vėliau paaiškėjo, jog kaunietis įmokų pervedimą atliko tik po to, kai tapo aišku, kad jo pasiūlyta kaina yra didžiausia.

„Neringos vanduo“ atmetė ir V.Jankausko pasiūlymą dėl esą netinkamai pateiktų dokumentų ir nutarė aukcioną iš viso nutraukti.

Sudarė taikos sutartį

Šį sprendimą teismui apskundė ne tik abu konkurso dalyviai. Ieškinį savo įmonei pateikė ir Neringos savivaldybė. Ji įrodinėjo, kad „Neringos vanduo“ iš viso negalėjo skelbti šio aukciono.

Užpernai rugsėjo pradžioje skundus išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas aukciono nugalėtoju paskelbė didžiausią kainą pasiūliusį, bet aukcione negalėjusį dalyvauti S.Vaškevičių.

Netikėtą teismo sprendimą apeliacine tvarka apskundė palangiškis. Jam iš paskos skundus parašė savivaldybė ir „Neringos vanduo“. Dabar jau abi šalys įrodinėjo, kad aukcionas buvęs neteisėtas.

Supratęs, kad Apeliacinis teismas gali būti ne toks palankus, S.Vaškevičiui atstovaujantis T.Radikas iš karto ėmė veikti ir Neringos merą D.Jasaitį įtikino sudaryti taikos susitarimą, kuriuo „Neringos vanduo“ už parduodamą pastatą būtų gavęs aukcione pasiūlytą didžiausią sumą.

Pagal T.Radiko sumanymą visoms šalims atsiėmus apeliacinius skundus įsiteisėtų Klaipėdos apygardos teismo sprendimas, kuriuo aukciono nugalėtoju buvo paskelbtas S.Vaškevičius. Panevėžiečio advokato paruoštą ir teisininkų suderintą taikos sutartį jau buvo pasirašęs ir V.Jankauskas.

Domino vaizdo įrašas?

T.Radikas „Lietuvos rytą“ tikino D.Aleksandrovui nenešęs jokių pinigų. Esą tariamas kyšis buvo inscenizuotas tam, kad sulaikymo metu iš T.Radiko būtų paimtas mobilusis telefonas, kuriame buvęs merą D.Jasaitį kompromituojantis vaizdo įrašas iš vienų bendrų išgertuvių. Šis telefonas panevėžiečiui nėra grąžintas iki šiol.

Teismo posėdyje paaiškėjo, kad jau derinant taikos sutarties projektą T.Radikas D.Jasaičiui pinigų siūlęs du kartus.

Apie bandymus papirkti D.Jasaitis papasakojo savivaldybės administracijos vadovams, bendrovės „Neringos vanduo“ direktoriui D.Aleksandrovui ir šie patarę jam apie tai pranešti STT.

Pirmąkart atnešta tūkstantis eurų, kurie buvo įdėti į įmautę su sutarties projektu. Antrą kartą neva buvo pasiūlyta 10 tūkst. eurų, kurie dviem krūvelėmis buvo padėti T.Radiko automobilio bagažinėje.

Pinigų meras net nelietęs, tačiau kaip jis, vos žvilgtelėjęs, sugebėjo nustatyti siūlomas sumas, teisėjui aiškiai atsakyti negalėjo. Jis teigė nenumanąs ir už ką jam galėjo būti siūlomi pinigai.

Vizitui paskatino meras

Pasak T.Radiko, lemtingąją 2021 metų lapkričio dieną būtent D.Jasaitis jį nukreipė pas D.Aleksandrovą.

„Meras sakė, kad „Neringos vandens“ direktorius kažkodėl pyksta ant manęs, kad reikėtų pas jį apsilankyti ir susitaikyti. Kaip tik ir tinkama proga yra – greitai jo gimtadienis.

Susitaręs susitikti su D.Aleksandrovu kitos dienos vakare Nidos prekybos centre nupirkau šampano butelį dėžutėje, dovanų maišelį ir iš karto nuvažiavau į „Neringos vandens“ būstinę. Jokių pinigų dėžutėje net negalėjo būti.

Kabinete kiek pabendravome, aš jį pasveikinau su gimtadieniu ir palikęs šampaną išėjau iš kabineto.

Jau lauke mane sulaikė STT pareigūnai ir nuvedė atgal, bet jiems pabeldus į direktoriaus kabineto duris jas pravėręs kažkoks vyras pasakė, kad dar negalima įeiti.

Sekretorės priimamajame mes lūkuriavome kelias minutes, kol direktoriaus kabinete buvęs pareigūnas pakvietė užeiti. Kabinete pareigūnas atidarė šampano dėžutę ir kaip koks fokusininkas iš jos pradėjo traukti pinigus“, – pasakojo T.Radikas.

Jo manymu, pinigai į šampano dėžutę buvę įdėti tuo metu, kai jie laukė už kabineto durų.

Kaltinamojo versiją neigė

D.Aleksandrovas neigė teisiamojo versiją. Anot jo, vaizdas jo kabinete buvo filmuojamas dar vidurdienį STT pareigūnų jo kabinete sumontuota aparatūra.

T.Radikui palikus dėžutę su šampanu, jis su vienu STT pareigūnu pro kitas duris iš kabineto išėjo į greta esančią posėdžių salę ir kabinete nieko nebeliko.

Tiesa, D.Aleksandrovas prisiminė, kad kai laukė posėdžių salėje, jis buvo išėjęs į balkoną parūkyti, tačiau jį lydintis pareigūnas ėjęs kartu.

Po to, kai direktorius buvo išvestas į gretimą patalpą, vaizdo įrašas fiksavo tuščią kabinetą, į kurį pareigūnai įėjo jau su sulaikytu T.Radiku.

„Aš neslėpiau, kad paruoštą taikos susitarimą vertinu skeptiškai, ir maniau, jog pastatą pardavinėjant iš naujo bendrovė būtų gavusi daugiau, negu buvo pasiūlyta.

Nujaučiau, koks buvo T.Radiko vizito tikslas, todėl primygtinai siūliau pasiimti tą butelį. Taip pasielgęs jis nebūtų sau susikūręs didelių nemalonumų“, – teigė D.Aleksandrovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.