V. Čmilytė-Nielsen: Seime neturime užtikrintos daugumos Stambulo konvencijos ratifikavimui

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen abejoja, ar penktadienį prasidėsiančioje parlamento pavasario sesijoje bus keliamas Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimas. Anot politikės, vargu, ar dabartinis Seimas palaikytų šią iniciatyvą, mat, jos teigimu, parlamente nėra užtikrintos daugumos konvencijos ratifikavimui.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-08 08:57

„Apie Stambulo konvenciją kalbama ir primenama nuolat, bet realybė yra tokia, kad Seime mes neturime užtikrintos daugumos Stambulo konvencijos ratifikavimui. Na, tai tokia situacija, kad yra vienas šansas atnešti tą konvenciją ir ją ratifikuoti. Man labai nesinorėtų, kad Lietuvos Respublikos Seimas taptų vienas iš tų nedaugelio parlamentų – tikrai nedaugelio – kuriame žlugo Stambulo konvencijos ratifikavimas“, – trečiadienį LRT radijui sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Aš pabrėšiu, kad dar ir prieš šią kadenciją, nuo pat savo politinės karjeros pradžios maniau ir laikausi tos nuomonės ir dabar, kad Stambulo konvenciją Lietuvoje reikia ratifikuoti. Tai yra svarbus valstybės įsipareigojimas, kovojant prieš smurtą prieš moteris ir mergaites, svarbus žmogaus teisių klausimais. Tačiau mes taip pat privalome vertinti, kokia yra Seimo sudėtis ir ar tokiam svarbiam klausimui turime užtikrintą paramą“, – kalbėjo ji.

Todėl, pabrėžė Seimo vadovė, parlamentas turėtų dėti daugiau pastangų ir telkti paramą šiuo klausimu.

„Matyt, reikia dar daug darbo įdėti ir labai aiškiai būti įsitikinus, kad Stambulo konvencija gali būti ratifikuota“, – akcentavo Seimo pirmininkė.

ELTA primena, kad praėjusių metų birželį Ukrainos parlamentas pritarė Stambulo konvencijos ratifikavimui. Šiuo dokumentu Ukraina pripažįsta, kad Konvencijos tikslas – apsaugoti moteris nuo visų formų smurto, užkirsti kelią smurtui prieš moteris ir smurtui šeimoje, taip pat prieš vyrus ir vaikus, patraukti už jį baudžiamojon atsakomybėn ir jį panaikinti.

Vis tik, Lietuvoje dalis parlamentarų ir visuomenės priešinasi Stambulo konvencijos ratifikavimui. Kada prie šio klausimo Seimas grįš, kol kas nėra aišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.