Chaosu dėl K. Tubio nepatenkinti ir konkurentai: vienas nežino, ar ruoštis rinkimams, kitas – su kuo juose varžysis

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), antradienį nutarusi šalinti dėl prekybos poveikiu kaltu pripažintą valstiečių kandidatą Kęstutį Tubį iš antrojo mero rinkimų turo Anykščių rajone, teisinasi anksčiau negalėjusi priimti sprendimo apskritai neleisti jam dalyvauti rinkimuose, nes tai riboja Rinkimų kodekse numatyti tokių procedūrų terminai.

VRK nurodo neketinanti rinkimų Anykščių rajono savivaldybėje pripažinti negaliojančiais ir surengti naujus, nes tam esą nėra pagrindo.<br>Lrytas.lt fotokoliažas
VRK nurodo neketinanti rinkimų Anykščių rajono savivaldybėje pripažinti negaliojančiais ir surengti naujus, nes tam esą nėra pagrindo.<br>Lrytas.lt fotokoliažas
Kęstutis Tubis.<br>A.Liubertaitės nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>A.Liubertaitės nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>J.Balčiūno (ELTA) nuotr.
Rinkimai.<br>J.Balčiūno (ELTA) nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>J.Balčiūno (ELTA) nuotr.
Rinkimai.<br>J.Balčiūno (ELTA) nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Kęstutis Tubis.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Sigutis Obelevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Sigutis Obelevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Jolanta Petkevičienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Mar 9, 2023, 11:14 AM, atnaujinta Mar 9, 2023, 1:07 PM

VRK nurodo neketinanti rinkimų Anykščių rajono savivaldybėje pripažinti negaliojančiais ir surengti naujus, nes tam esą nėra pagrindo. Vietoj to bus leista antrajame ture dalyvauti trečioje vietoje likusiam kandidatui, dabartiniam rajono merui, konservatoriui Sigučiui Obelevičiui.

O šis irgi netrykšta džiaugsmu ir situaciją vadina bjauria.

Visu šiuo chaosu nepatenkintas ir kol kas vienintelis aiškus antrojo turo dalyvis – socialdemokratas Dainius Žiogelis, į antrąjį turą patekęs antruoju numeriu. Jis stebisi, kad jau kitą savaitę prasidės paskutiniai kandidatų į merus debatai, o prieš ką reikės juose varžytis – nežinia, nes K.Tubis žada kreiptis į teismą.

Kodėl sprendimo nepriėmė anksčiau?

Antradienį VRK nutarė išbraukti K.Tubį iš rinkimų, remdamasi dar vasario mėnesį teismo priimtu sprendimu – kandidatas pripažintas kaltu dėl korupcijos. Už tai, kad būtų panaikinta K.Tubio kandidato registracija rinkimuose, balsavo dešimt VRK narių, vienas buvo prieš.

Sekmadienį vykusiuose savivaldybių merų ir tarybų rinkimuose K.Tubis surinko 30,11 proc. balsų. Antrasis rinkimuose liko socialdemokratas D.Žiogelis, kurio sąskaitoje – 19,93 proc. rinkėjų balsų. Jie turėjo susirungti antrajame rinkimų ture, tačiau valstiečio balsai buvo anuliuoti.

Visuomenei kilo klausimų, kodėl K.Tubis iš rinkimų negalėjo būti pašalintas anksčiau, nes Panevėžio apygardos teismo sprendimas, pagal kurį jis buvo pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu, buvo priimtas vasario 2 dieną – t.y. likus daugiau nei mėnesiui iki pirmojo savivaldos ir merų rinkimų turo.

Valstiečiui buvo skirta beveik 10 tūkst. eurų bauda, taip pat atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

VRK aiškina iš karto negalėjusi priimti sprendimo šalinti kandidatą, nes komisijos nariams kilo klausimas, ar K.Tubiui atimta teisė dirbti tik valstybės tarnyboje, ar ir tapti valstybės politiku. Siekdama tai išsiaiškinti, VRK vasario pabaigoje kreipėsi į teismą.

Teismo atsakymą komisija tikina gavusi tik kovo 3 dieną, likus porai dienų iki rinkimų. Jame buvo nurodyta, kad nuosprendyje įvardintas draudimas apima ir renkamas pareigas.

VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė apgailestavo dėl rinkėjų, kurie praėjusį sekmadienį atidavė savo balsą už šį valstiečių kandidatą. Ji patikino, kad VRK negalėjo priimti pastarojo sprendimo ir išbraukti kandidato iš rinkimų – tai, pasak jos, riboja Rinkimų kodekse numatyti tokių procedūrų terminai.

„Pagal Rinkimų kodeksą, likus 12 dienų iki rinkimų dienos, tiesiog toks sprendimas negalėjo būti priimtas“, – aiškino J.Petkevičienė.

Be kita ko, anot VRK pirmininkės, jeigu komisijos posėdis būtų sušauktas dar penktadienį, kai tik buvo gautas teismo išaiškinimas, mažai kas būtų pasikeitę, nes „visi dokumentai, balsavimo biuleteniai ir visa informacija buvo iškeliavusi“.

„Tai buvo penktadienis. Norint sušaukti VRK posėdį, mes galėjome tą geriausiu atveju padaryti rinkimų dieną arba naktį“, – dėstė ji.

Pats K.Tubis tai, kad VRK situaciją nusprendė išsiaiškinti tik vasario pabaigoje, vadino politiniu susidorojimu.

VRK: pripažinti rinkimų negaliojančiais pagrindo nėra

Rinkimų kodeksas numato, kad panaikinus kandidato registravimą už jį vienmandatėje rinkimų apygardoje paduoti rinkėjų balsai pripažįstami negaliojančiais. Balsus pripažinus negaliojančiais, gali būti sprendžiama dėl rinkimų pripažinimo negaliojančiais.

Tačiau VRK pažymi, kad pripažinti rinkimų negaliojančiais pagrindo esą nėra.

„Rinkimų pripažinimą negaliojančiais reglamentuoja Rinkimų kodekso 181 str. Jame nurodyta, kad „Vyriausioji rinkimų komisija pripažįsta rinkimų rezultatus rinkimų apygardoje negaliojančiais, jeigu nustato, kad:

1) šio kodekso 193 str. nurodyti šiurkštūs pažeidimai turėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams;

2) rinkimų dokumentų klastojimas ar jų praradimas turėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams;

3) pagal balsų skaičiavimo protokolus ar kitus rinkimų dokumentus negalima nustatyti rinkimų rezultatų.

Nė viena iš šių dalių nėra įvykusi šių savivaldybių tarybų ir merų rinkimų metu. Dėl to nėra pagrindo pripažinti rinkimus Anykščių rajono savivaldybėje negaliojančiais“, – portalui lrytas.lt pateiktame atsakyme aiškino VRK atstovai.

Todėl, anot jų, vadovaujamasi Rinkimų kodekso 167 str. 4 dalimi, kuri nurodo, kad „jeigu pirmą kartą balsuojant mero rinkimuose nė vienas kandidatas nesurenka reikiamos balsų daugumos, ne vėliau kaip po 2 savaičių nuo balsavimo dienos šio kodekso nustatyta tvarka rengiamas pakartotinis balsavimas dėl 2 kandidatų, gavusių daugiausia balsų balsuojant pirmą kartą“.

Vadinasi, į antrąjį rinkimų turą nuspręsta siųsti trečiąją vietą sekmadienį užėmusi kandidatą, tai – dabartinis rajono meras, konservatorius S.Obelevičius. Jis per pirmąjį turą surinko 18,63 proc. rinkėjų balsų.

Kol kas VRK puslapyje vis dar nurodoma, kad antrajame rinkimų ture susiriks pirmąją vietą užėmęs K.Tubis ir socialdemokratas D.Žiogelis.

Kaip portalui lrytas.lt aiškino VRK atstovai, duomenys VRK puslapyje bus atnaujinti po galutinių pirmojo rinkimų turo rezultatų patvirtinimo. Tvirtinti rezultatus numatoma kovo 10 dieną vyksiančiame VKR posėdyje.

Tiesa, viskas dar gali pasikeisti, nes K.Tubį delegavę valstiečiai VRK sprendimą apskundė teismui. Jei Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) panaikins VRK sprendimą, K.Tubis galės dalyvauti antrajame rinkimų ture.

S.Obelevičius: situacija yra bjauri

Savo ruožtu už brūkšnio pirmas rinkimų naktį likęs, tačiau vėliau sužinojęs, kad greičiausiai vis tiek keliauja į antrąjį rinkimų turą, dabartinis rajono meras, konservatorius S.Obelevičius džiaugsmu netrykšta.

„Situacija yra bjauri. Manau, kad VRK sprendimas yra pavėluotas. Dabar tie 3 tūkst. žmonių, kurie balsavo už K.Tubį, yra nepatenkinti, pikti, kažkodėl dalis jų kaltina mane ir vicemerą, nors mes nei galime tam turėti kažkokios įtakos, nei ką. Situacija tikrai nekažką“, – portalui lrytas.lt komentavo S.Obelevičius.

Dabartinis savivaldybės meras, siekiantis perrinkimo, pasakojo, kad antrajam rinkimų turui jau po truputį ruošiasi, tačiau entuziazmo dėl to – nedaug, labiau vargina nežinia.

„Aišku, pamažu ruošiamės rinkimams, negi sėdėsi ant sofos ir žiūrėsi į lubas. Bet to apibrėžtumo nėra. Neaišku, kaip teismas pasižiūrės į tą VRK sprendimą. Pagal įstatymus lyg jau 12 dienų prieš rinkimus turi būti biuleteniai išspausdinti. Teismas priima kažkokį sprendimą, tai kas tada? Nežinau...“ – svarstė jis.

Pastebėjus, kad konservatorius kalba gana niūriai, nors turėtų džiaugtis, nes jam K.Tubio pašalinimas yra naudingas, S.Obelevičius atsakė: „Jeigu patenku į antrą ratą, turėčiau būti laimingas, bet visada norisi laimėti garbingoje kovoje, be kažkokių nesąmonių. Neskanu.“

„Toks čia džiaugsmas. Jau 20 metų esu kažkokiose pareigose ir žinau, kad mero pareigos nėra tokios saldžios. Dabar, kai keičiasi visi įstatymai... Vakar buvo mokymai, kaip čia viskas turės dėliotis, kokios vicemero, administracijos direktoriaus pareigybės. Čia laukia juodas darbas“, – pabrėžė kandidatas.

Tiesa, jis tvirtino nemanąs, kad rinkimai savivaldybėje turėtų būti organizuojami iš naujo.

„Aš taip nemanau, nes dabar yra tarsi nubraukiami K.Tubio rinkėjų balsai, kurių yra apie 3 tūkst., o, jeigu mes skelbiame naujus rinkimus, bus nubraukiami visi 10 tūkst. balsų. Nemanyčiau, kad tai būtų teisingas sprendimas. Tai dar labiau pagilintų šitą nesąmonę“, – teigė S.Obelevičius.

D.Žiogelis: net nežinau, su kuriuo teks eiti į debatus

Į keistą situaciją pakliuvo ir į antrąjį rinkimų turą patekęs socialdemokratas D.Žiogelis. Antrasis turas – jau visai čia pat, kitą savaitę prasidės paskutinieji debatai, o prieš ką juose teks konkuruoti – dar nežinia.

„Kadangi aš loterijos bilieto jokio neišlošiau, kaip ir teisėtai pakliuvau į antrąjį turą, užsiimame agitacija, bet nuotaikos geros nėra. Aš iš viso tapau tokiu kaip įkaitu, nes, kaip pasakyti, dėl tam tikro VRK neveiksnumo, kai visi viską žinojo, bet čia žaidė, žaidė, įvėlė kitus žmones...

Gaila žmonių, kurie yra suvedžioti“, – apgailestavo jis.

„Šioje vietoje aš šiek tiek, net ne šiek tiek, o daug akmenėlių metu į VRK daržą, kad laiku nesusitvarkė, tokia teisininkų komanda nesugebėjo visko padaryti laiku“, – portalui lrytas.lt kalbėjo D.Žiogelis.

Kandidatas į merus teigė dabar tiesiog laukiantis, kaip išsispręs situacija, o kovai pasiruošęs tiek su vienu, tiek su kitu varžovu. Jis atkreipė dėmesį, kad visu šiuo chaosu labiausiai liks nepatenkinti Anykščių rajono rinkėjai.

„Nei nuotaikos, nei azarto. Girdime ir žmonių nusivylimą“, – atsiduso socialdemokratas.

Antrasis merų rinkimų turas vyks kovo 19 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.