VRK leido „Laisvės ir teisingumo“ kandidatei D. Štraupaitei grįžti į rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pirmadienį priėmė sprendimą leisti į antrąjį turą patekusiai kandidatei į Visagino mero postą Daliai Štraupaitei toliau dalyvauti rinkimuose.

Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-13 19:47, atnaujinta 2023-03-13 19:48

„(VRK – ELTA) nusprendžia panakinti Lietuvos Respublikos Vyriausiosios rinkimų komisijos 2023 m. kovo 9 d. sprendimą (...) dėl kandidatės Dalios Štraupaitės registravimo panaikinimo“, – sprendimą paskelbė VRK Teisės ir tyrimų skyriaus vedėjas Rokas Stabingis.

VRK pirmadienio posėdyje komisija paskelbė naikinanti kovo 9 d. priimtą sprendimą panaikinti kandidatės D. Štraupaitės registravimą rinkimuose. Pasak VRK, taip nuspręsta atsižvelgiant į kovo 13 d. paskelbtą Lietuvos apeliacinio teismo nutartį, pagal kurią yra siūloma panaikinti ankstesnį teismo sprendimą, kuriuo buvusiai Visagino merei D. Štraupaitei buvo uždrausta būti renkamai į merus.

Šiam sprendimui komisijos nariai pritarė vienbalsiai.

„Sprendimo projektas siūlomas dėl to, kad apeliacinis teismas kovo 13 d. priėmė nutartį, kuria nuspręsta panaikinti Panevėžio apygardos teismo kovo 8 d. nutartį, kuria buvo patikslinta 2019 m. spalio 4 d. rezoliucijos dalis, pagal kurią buvo numatyta, kad D. Štraupaitei paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – teisės 3 metus būti paskirtai į valstybės ar savivaldybių bei jų įstaigų skiriamas pareigas atėmimas – ir buvo priimtas naujas sprendimas“, – teigė R. Stabingis

Pasak jo, būtent išvardinti motyvai lėmė, kad VRK priėmė sprendimą naikinti komisijos kovo 9 d. sprendimą, kuris draudžia D. Štraupaitei dalyvauti rinkimuose.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę, kovo 8 dieną, Panevėžio apygardos teismas pripažino, kad patikslinta nuosprendžio dalis draudžia D. Štraupaitei būti paskirtai į valstybės ar savivaldybės bei jų įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas. Kovo 9-ąją VRK taip pat paskelbė sprendimą šalinti į antrąjį turą patekusią kandidatę į Visagino meres D. Štraupaitę iš Visagino miesto mero rinkimų.

Tačiau pirmadienį, kovo 13-ąją, Apeliacinis teismas sprendimą nusprendė pakeisti, tiksliau – panaikinti Panevėžio apygardos teismo patikslintą sprendimą, kuriuo buvusiai Visagino merei Daliai Štraupaitei uždrausta būti renkamai į merus.

2019 m. D. Štraupaitė į tarybą pateko su partija „Lietuvos laisvės sąjunga“ (liberalai). Tais pačiais metais, Panevėžio apygardos teismas D. Štraupaitę pripažino kalta dėl kyšininkavimo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Nuteistoji apskundė šį sprendimą, prašydama Apeliacinio teismo išteisinimo. Šis D. Štraupaitės skundas buvo patenkintas iš dalies – teismas panaikino anksčiau politikei skirtą lygtinę trejų metų laisvės atėmimo bausmę. Tąkart pranešta, kad taip padaryta teismui perkvalifikavus politikės padarytą nusikalstamą veiką iš sunkios į apysunkią.

„Laisvės ir teisingumo“ kandidatė į merus tvirtino, kad anksčiau veikęs teismo sprendimas, pasak jos, uždraudė jai tik būti „skiriamai“, o ne „renkamai“. Tad, jos teigimu, jai iš karto turėjo būti leista dalyvauti rinkimuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.