VRK pirmininkė apie situaciją Anykščių rajone: teisinio pagrindo skelbti pakartotinius rinkimus – nėra

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė teigia nematanti poreikio skelbti pakartotinius rinkimus Anykščių rajono ir Visagino savivaldybėse. Taip VRK pirmininkė sureagavo į Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko Sauliaus Skvernelio skundą teismui dėl komisijos sprendimo šalinti iš rinkimų „valstiečių“ kandidatą į merus Kęstutį Tubį.

Jolanta Petkevičienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jolanta Petkevičienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2023, 4:32 PM

Pirmininkė analogiškos pozicijos laikosi ir dėl situacijos Visagino savivaldybėje, kurioje VRK taip pat iš rinkimų išbraukė „Laisvės ir teisingumo“ partijos atstovę Dalią Štraupaitę.

„Vyriausioji rinkimų komisija sprendimus dėl Anykščių rajono ir Visagino savivaldybių kandidatų registracijos panaikinimo priėmė vadovaudamasi teismo išaiškinimais – oficialiais dokumentais, kuriais buvo papildomai patikslinti anksčiau priimti teismo sprendimai šių kandidatų atžvilgiu“, – Eltai teigė J. Petkevičienė.

VRK pirmininkė akcentuoja, kad rinkimų pripažinimą negaliojančiais reglamentuoja Rinkimų kodekso 181 straipsnis, nurodantis, kad pakartotiniai rinkimai yra skelbiami, jei nustatomi šiurkštūs pažeidimai.

„Jame nurodyta, kad turi būti įvykę šiurkščių pažeidimų, turėjusių įtakos rinkimų rezultatams, arba rinkimų dokumentų klastojimų bei praradimo atvejų, arba pagal balsų skaičiavimo protokolus ar kitus rinkimų dokumentus nėra galimybės nustatyti rinkimų rezultatų“, – sako ji.

J. Petkevičienė atkreipia dėmesį, kad pagrindo šiose savivaldybėse skelbti pakartotinius rinkimus nėra.

„Nė vienas iš šių atvejų nėra įvykęs šių savivaldybių tarybų ir merų rinkimų metu. Dėl to nėra teisinio pagrindo pripažinti rinkimus Anykščių ir Visagino savivaldybėse negaliojančiais“, – akcentuoja VRK pirmininkė.

Todėl, pasak jos, šiuo metu yra vadovaujamasi Rinkimų kodekso 167 straipsnio 4 dalimi, kuri nurodo, kad „jeigu pirmą kartą balsuojant mero rinkimuose nė vienas kandidatas nesurenka reikiamos balsų daugumos, ne vėliau kaip po dviejų savaičių nuo balsavimo dienos šio kodekso nustatyta tvarka rengiamas pakartotinis balsavimas dėl dviejų kandidatų, gavusių daugiausia balsų balsuojant pirmą kartą“.

„Rinkimų kodeksas nurodo, kad tais atvejais, jeigu kandidato registracija panaikinama po rinkimų dienos, „už jį vienmandatėje rinkimų apygardoje paduoti rinkėjų balsai ir (arba) daugiamandatėje rinkimų apygardoje jo gauti rinkimų reitingo balsai pripažįstami negaliojančiais“, – taip pat pažymima VRK pirmininkės atsakyme.

Visgi J. Petkevičienė pripažįsta, kad pasibaigus savivaldos rinkimų antram turui būtų galima apsvarstyti galimybę patobulinti Rinkimų kodeksą.

„Šie savivaldybių tarybų ir merų rinkimai yra pirmieji, kuriuos organizuojame pagal pernai metais naujai priimtą Rinkimų kodeksą. Natūralu, kad pagal naują įstatymą rengiamuose rinkimuose pasimatė ir tam tikrų reglamentavimo netobulumų. Pasibaigus rinkimams bus galima susitikti su įstatymų leidėjo atstovais ir aptarti galimus Rinkimų kodekso koregavimo aspektus“, – sakė VRK pirmininkė.

ELTA primena, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pirmadienį atsisakė priimti pareiškėjo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ skundą. Juo buvo prašoma pripažinti, kad rinkėjams renkant Anykščių rajono merą buvo padaryta esminė įtaka ir nebuvo galima nustatyti išrinkto kandidato, įpareigoti Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) pripažinti rinkimų rezultatus Anykščių rajono rinkimų apygardoje negaliojančiais ir per protingą laiką surengti pakartotinius mero rinkimus Anykščių rajono savivaldybėje.

Apeliacinis teismas pirmadienį taip pat nusprendė panaikinti, Panevėžio apygardos teismo patikslintą sprendimą, kuriuo buvusiai Visagino merei Daliai Štraupaitei uždrausta būti renkamai į merus.

Visgi VRK yra priėmusi tiek K. Tubį, tiek ir D. Štraupaitę išbraukti iš rinkimų sąrašų ir kol kas savo sprendimo nepakeitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.