Po chaotiškų rinkimų Visagine ir Anykščiuose žada imtis veiksmų: tokių klausimų negali kilti

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbas pasibaigus savivaldybių tarybų ir merų rinkimams bus analizuojamas, antradienį nurodė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, reaguodama į situaciją Visagine ir Anykščiuose.

VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
VRK posėdis dėl kandidato į Anykšių merus.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
VRK posėdis dėl kandidato į Anykšių merus.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 14, 2023, 10:23 AM, atnaujinta Mar 14, 2023, 10:48 AM

Tuo metu Seimo opozicija neatmeta galimybės kviestis VRK pirmininkę Jolantą Petkevičienę į plenarinę Seimo posėdžių salę pasiaiškinti, o tuomet galimai būtų sprendžiama ir dėl asmeninės pirmininkės atsakomybės. Savo ruožtu valdantieji ragina galvoti apie naujus mero rinkimus Visagine ir Anykščiuose.

V.Čmilytė-Nielsen: „Svarbiausia, kad niekam nekiltų klausimų“

„Akivaizdu, kad po šių rinkimų reikės analizuoti tiek poreikį dar koreguoti Rinkimų kodeksą, tiek VRK darbą. Matyt, tai uždavinys ir VRK pirmininkei, ir visai VRK analizuoti, ar viskas buvo padaryta gerai, nes svarbiausas dalykas – kad niekam nekiltų klausimų dėl rinkimų eigos“, – pabrėžė V.Čmilytė-Nielsen.

Vis dėlto, Seimo pirmininkė teigė nemananti, kad VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė šiame etape turėtų prisiimti asmeninę atsakomybę ir pasitraukti iš pareigų.

„Šiame etape apie tai tikrai nekalbėčiau, bet pasibaigus antrajam rinkimų turui tikrai reikėtų analizuoti tai, kas įvyko, ir kiek tai yra įstatymų spragos, ir kiek – įstatymo taikymo klausimas“, – nurodė Seimo pirmininkė.

Taip parlamento vadovė sureagavo į staigius pokyčius kandidatų sąrašuose, susijusius su antruoju savivaldybių merų rinkimų turu. Pirmadienį Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė nutartį, pagal kurią buvusiai Visagino merei ir kandidatei rinkimuose Daliai Štraupaitei leista būti renkamai į merus. Anksčiau VRK buvo priėmusi sprendimą šalinti į antrąjį turą patekusią kandidatę.

Antradienį analogišką nuosprendį, susijusį su VRK komisijos darbu, turėtų priimti Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, nagrinėjantis kandidato į Anykščių rajono merus Kęstučio Tubio skundą.

Jį VRK pašalino iš tiesioginių mero rinkimų, remdamasi šių metų vasario 2 d. Panevėžio apygardos teismo priimtu apkaltinamuoju nuosprendžiu K. Tubio byloje dėl prekybos poveikiu. Politikas apskundė tokį sprendimą ir viliasi būti sugrąžintas į rinkimus.

A.Širinskienė: „Išvadas turėtų pasidayti pati“

Tuo metu mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė teigė mananti, kad VRK pirmininkė turėtų išvadas pasidaryti pati.

„Labai norėtųsi, kad VRK pirmininkė pati pasidarytų išvadas iš to chaoso, kuris yra, bet su kai kuriais opozicijos atstovais jau šnekėjome ir dar šnekėsime po antrojo turo – tikrai matau prasmę pasikviesti VRK pirmininkę į plenarinių posėdžių salę ir užduoti klausimus, kad ji turėtų galimybę pasiaiškinti dėl to, kaip chaotiškai vyksta rinkimai dabar.

Kandidatai šalinami, paskui jie teismų grąžinami atgal, VRK staiga pradeda nesuprasti, kaip apibrėžiamas valstybės tarnautojas“, – vardijo A.Širinskienė.

Tokie dalykai, anot jos, nekelia pasitikėjimo rinkimų sistema

„Labai norėtųsi, kad per kitus trejus rinkimus, kurie artėja, šito dalyko nebuvo“, – vylėsi Seimo narė.

A.Vyšniauskas ragina galvoti apie naujus rinkimus

Tuo metu Seimo narys, konservatorius Andrius Vyšniauskas įsitikinęs, kad nei VRK pirmininkė, nei Komisijos nariai didelių pažeidimų ar procedūrinių klaidų nepadarė.

„Pradėkime nuo pradžių – kur yra didžiausia problema su šiais kandidatais? Problema tai, kad už korupciją teisti asmenys dalyvauja rinkimuose tuo metu, kai teisminiai procesai dėl jų vis dar vyksta.

Tai klausimas partijoms, kurios juos kelia, ir patiems kandidatams, nes jie yra labiausiai atsakingi“, – pabrėžė konservatorius.

Anot jo, keista situacija, kai teismai, likus kelioms savaitėms ar vos savaitei iki rinkimų, priima tokius sprendimus ir „nesiteikia informuoti VRK“.

„Suprantu, kad nėra tokios prievolės, bet dar Lietuvoje yra toks dalykas, kaip sveikas protas, kuris niekur nedingo, ir teismai turi tai suprasti. Matome du sprendimus, kurių baigiamosios nuostatos yra labai suveltos. Manau, kad pirmiausiai reikėtų kalbėti apie teismų sprendimų kokybę ir jų išaiškinimą, kad nereikėtų sukti tų procedūrų ir įsivelti į tolesnius teisinius ginčus“, – kalbėjo A.Vyšniauskas.

Tiesa, A.Vyšniauskas teigė manantis, kad VRK turėtų pagalvoti apie naujus rinkimus Anykščiuose ir Visagine.

„Nustatyti galutinį rezultatą, mano nuomone, darosi be galo sudėtinga. Žmonės yra sumišę, kandidatūros yra neaiškios, vis dar sunku pasakyti, kokie kandidatai dalyvauja rinkimuose“, – kalbėjo konservatorius.

S.Skvernelis: „Arba leidžiama dalyvauti, arba turi būti rengiami nauji rinkimai“

Tuo metu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigė, kad rinkimai Visagine ir Anykščiuose yra diskredituoti.

„Negali būti taip, kad nubraukiama didžioji dalis rinkėjų balsų ir sakoma, kad dabar antras ir trečias (kandidatai dalyvaus antrajame ture – aut.past.). Jjeigu K.Tubis būtų nedalyvavęs, gal kitokia situacija būtų susiklosčiusi“, – kalbėjo S.Skvernelis.

„Arba leidžiama dalyvauti, arba turi būti nauji rinkimai“, – įsitikinęs jis.

Tiesa, apie VRK pirmininkės atsakomybę S.Skvernelis taip pat nekalba, mat komisija priima balsus kolegialiai.

„Yra atitinkamas komitetas, kuris vykdo parlamentinę priežiūrą ir kontrolę ir, matyt, pati komisija įsivertins“, – sakė politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.