Per debatus klausimą uždavusią medikę pravirkdžiusiam Kėdainių merui – gydytojų laiškas: išreiškė poziciją Papildyta ligoninės komentaru

Kėdainiuose didelį ažiotažą dėl elgesio su medike sukėlę kandidatų į merus debatai pasiekė naują tašką. Trečiadienį Kėdainių ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus darbuotojai bei pacientai atvirai stojo ginti gydytojos Raimondos Augienės, kuri uždavusi klausimą per debatus netrukus po mero Valentino Tamulio atsakymo pravirko.

 Dalis Kėdainių ligoninės medikų išsiuntė raštą ir V.Tamuliui.<br> lrytas.lt montažas.
 Dalis Kėdainių ligoninės medikų išsiuntė raštą ir V.Tamuliui.<br> lrytas.lt montažas.
 Kėdainių ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus darbuotojai bei pacientai atvirai stojo ginti gydytojos Raimondos Augienės.<br> rinkosaikste.lt nuotr.
 Kėdainių ligoninės Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus darbuotojai bei pacientai atvirai stojo ginti gydytojos Raimondos Augienės.<br> rinkosaikste.lt nuotr.
 Kėdainiuose vykusiuose antrojo merų rinkimų turo debatuose, kuriuose savo požiūrį dėstė kandidatai Viktoras Fiodorovas ir Valentinas Tamulis (centre), įvyko nemalonus incidentas. Meras V. Tamulis viešai pažemino ir pravirkdė gydytoją Raimondą Augienę.<br> Debatų „Žinau, ką renku“ stop kadras.
 Kėdainiuose vykusiuose antrojo merų rinkimų turo debatuose, kuriuose savo požiūrį dėstė kandidatai Viktoras Fiodorovas ir Valentinas Tamulis (centre), įvyko nemalonus incidentas. Meras V. Tamulis viešai pažemino ir pravirkdė gydytoją Raimondą Augienę.<br> Debatų „Žinau, ką renku“ stop kadras.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina Kasparavičė

Mar 15, 2023, 5:03 PM, atnaujinta Mar 16, 2023, 11:23 AM

Žinoma Kėdainių medikė R. Augienė, einanti ir Lietuvos gydytojų sąjungos Kėdainių filialo pirmininkės pareigas, mero V. Tamulio viešai buvo užsipulta, kai vykstant kandidatų į merus debatams išsakė ligoninės problemas ir paklausė, koks likimas laukia Kėdainių ligoninės.

Gydytoja bandė išsiaiškinti, ar merui žinoma, kad ligoninei nebekeliamas pagrindinis tikslas – išlikti daugiaprofiline ligonine (su visais dabar joje veikiančiais skyriais ir teikiamomis paslaugomis).

Iš pradžių sakęs, kad pirmą kartą apie tai girdintis, paragintas vis tik atsakyti, tai kokia Kėdainiuose bus ligoninė – daugiaprofilinė ar kokia kitokia, V. Tamulis vietoj tiesaus atsakymo viešai užsipuolė gydytoją R. Augienę: „Gerbiama Raimonda, <…>. Jūs žinote, kad šiandien 9 darbuotojai pasirašė direktorės skundą ant jūsų? Tai ką jūs taikote, kokias poveikio priemones taikote savo darbuotojų atžvilgiu. Tai gal neieškokime, kad viskas toj ligoninėj pastoviai tik blogai ir blogai, bet pasižiūrėt reiktų ir į save kartais.“

Tokio mero akibrokšto pritrenkta gydytoja pravirko ir užsiminusi, kad tai, kas jai pačiai buvo taikoma gruodžio, sausio mėnesį iš direktorės pusės, ją verčia priimti sprendimą išeiti iš darbo. Ši situacija, matyt, buvo paskutinis lašas į jos kantrybės taurę, tad ji sakė rašysianti pareiškimą.

Pasirašė 60 kolegų ir pacientų

Kaip jau minėta, į šią situaciją netruko sureaguoti R. Augienės kolegos ir pacientai.

„Reiškiame savo pasitikėjimą l. e. p. fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriuje dirbančiai vadovei – gydytojai R. Augienei. Neabejojame jos gebėjimais, kompetencijomis tinkamai organizuoti skyriaus darbą.

Komunikacija, nenutrūkstamas ryšys su darbuotojais ir besigydančiais pacientais leidžia užtikrinti skyriaus paslaugų pacientams aptarnavimo kokybę, kiekybę, darbingumą, susitelkusį ir pozityvų kolektyvą“, – tokį kreipimąsi Kėdainių merui V. Tamuliui, ligoninės direktorei E. Vaškevičienei ir jos vadovaujamos įstaigos etikos komisijai bei už sveikatą atsakingiems Kėdainių politikams trečiadienį įteikė stojusieji ginti gydytojos R. Augienės.

Meras atsiprašė

Į antradienį per debatus įvykusią dramą vėliau socialiniame tinkle „Facebook“ sureagavo ir V.Tamulis. Jis pabrėžė, kad nenorėjo įžeisti medikės.

„Savo žodžiais niekada nieko nenorėjau ir nenoriu įžeisti. Nesitikėjau, kad mano paprastas, tačiau galbūt ne laiku ir ne vietoje užduotas klausimas gali turėti tokių pasekmių, – rašė V.Tamulis. – Apie mūsų krašto medikų problemas kalbama jau ne vienerius metus. Joms išspręsti reikia ne tik laiko, bet ir darbuotojų susitelkimo bei pacientų kantrybės. Mano noras – ligoninę matyti ne kaip mūšio lauką, o kaip pavyzdinę gydymo įstaigą. Akivaizdu, kad per dešimtmečius susikaupusių problemų akimirksniu neįveiksim. Apgailestauju, kad rinkiminės įtampos pasekmėje mano klausimai ir kiti pasisakymai kai kam pasirodė įžeidūs.“

Su V.Tamuliu trečiadienį portalui lrytas.lt susisiekti nepavyko. Kėdainių rajono savivaldybė nurodė, kad V.Tamulis šiuo metu atostogauja.

Savivaldos rinkimų antrajame ture dėl Kėdainių rajono savivaldybės mero posto varžosi V.Tamulis (Lietuvos socialdemokratų partija) ir Darbo partijos atstovas Viktoras Fiodorovas.

Kėdainių ligoninės komentaras

Lietuvos socialdemokratų partija Komunikacijos skyriaus vadovas Justinas Argustas kreipėsi į lrytas.lt, prašydamas publikaciją papildyti Kėdainių ligoninės komentaru iš „Facebook“ puslapio.

„Gydytojų profsąjungos pirmininkės reabilitacijos skyriaus vedėjos Raimondos Augienės elgesys ir nederami vadovavimo metodai.

Žema nuvertinti dešimtį darbuotojų skyriuje, kurie galimai patiria psichoemocinį darbuotojų sveikatą žalojantį Gydytojų profsąjungos pirmininkės reabilitacijos skyriaus vedėjos Raimondos Augienės elgesį ir nederamus vadovavimo metodus.

VŠĮ Kėdainių ligoninė gina ir neleis žeminti nei vieno darbuotojo dirbančio įstaigoje!

VŠĮ Kėdainių ligoninės Fizinės reabilitacijos skyriaus darbuotojai išreiškė 2023 m. kovo 13 d. jog R. Augienė negeba sklandžiai organizuoti skyriaus darbo: kursto darbuotojų priešiškumą bet kokiems pokyčiams, negeba priimti kitos nuomonės ir nesudaro sąlygų vykti konstruktyviam dialogui – jaučia baimę turėti, juolab išsakyti kitokį požiūrį vengdami psichologinio smurto. Taikydama psichologinį spaudimą („kiekvienas jūsų pokalbis su administracija yra veikimas prieš mane“, ką jau ten prišnekėjot“ ir pan.), skyriaus darbuotojus verčia atsiriboti nuo bet kokio bendravimo už FMR skyriaus ribų – tokiu būdu riboja skyriaus darbuotojų teisę kurti sveikus darbinius santykius įstaigoje ir dalyvauti paslaugų gerinimo procese, taip pat R. Augienė fiziškai ribojo skyriaus darbuotojų teisę išreikšti savo nuomonę dėl priedo už specialybę skyrimo. Darbuotojai jaučia stipriai pasireiškiantį R. Augienės subjektyvumą (favoritizmą) bendraujant su personalu, kuris dažnu atveju pasireiškia ir netolygiu darbo krūvio pasiskirstymu – dėl minėtų priežasčių skatinamas susipriešinimas tarp skyriaus darbuotojų, visa tai sukelia demotyvaciją, neužtikrintinumą, baimę ir nenorą eiti į darbą, neretai ir psichosomatinius negalavimus. Ir šios problemos egzistuoja jau seniai – net ir vadovaujant ankstesniam skyriaus vedėjui didelę įtaką jo sprendimams turėjo R. Augienė. Darbuotojai yra pasiekę piką, jaučia kryptingą spaudimą, todėl kreipėsi į VŠĮ Kėdainių ligoninės direktorė Editą Vaškevičienę su prašymu imtis neatidėliotinų veiksmų siekiant kuo greičiau sustabdyti netinkamą R. Augienės elgesį prieš FMR skyriaus darbuotojų atžvilgiu. Bijodami dar stipresnių psichologinio smurto apraiškų užtikrinti konfidencialumą.

Ligoninėje vyksta tyrimas dėl galimo psichologinio smurto prieš darbuotojus, užtikrinama psichologinė pagalba įstaigos psichologų, bei kitų institucijų psichologinės pagalbos. Bet viskas tuo nesibaigia, terorizmas, šmeižtas tęsiasi ir toliau, antradienį renkami buvo parašai, iš tų pačių įbaugintų darbuotojų, kad darbuotojai pasirašytu už tai, jog R. Augienę palaiko situacija kelia ne tik šypseną, bet daugiau ašaras, jei esi ne gydytojas, o bendrosios praktikos slaugytojas, kineziterapeutas, masažuotojas ar kitos srities personalas esi beveik niekas. Mes, administracija, sakome tikrai ne, labai svarbus bet kuris darbuotojas ir jokiam psichologiniam ar fiziniam smurtui negali būti jokių ribų, tam turi būti užkirsti visi keliai ir toks kaip šis, eilę metų tas pats per tą patį, šmeižtas, melas, provokacijos iš to pačio žmogaus.

Bendros jungtinės gydytojų ir slaugytojų profsąjungos nebelieka, slaugytojų profsąjunga kuri pagal sutartį yra jungtinė gydytojų slaugytojų profsąjunga skiriasi. Slaugytojų profsąjunga galimai įžvelgia ne tik šitas, bet ir daugelį kitų problemų, todėl tikėtina, jog ne veltui bendros jungtinės profsąjungos nebelieka.

Norime pasakyti, profsąjungos pirmininkės R. Augienės asmeninės ambicijos gelbėti sveiką kailį yra netoleruojamos ir kas bebūtų daroma, nėra pateisinamas nei vienas veiksmas taikomas prieš skyriaus darbuotojus ir kitus įstaigoje dirbančius. Palaikymo parašų gydytojų nėra, ir tai yra visiškai normalu, ar gali gydytojas pasirašyti palaikymą už galimai taikomą kolegos mobingą?! Žinoma, kad gali, bet tai reikštų, kad gydytojų tarpe yra palaikančių netoleruojamą elgesį.

Mes, Kėdinių ligoninės administracija, giname ir ginsime, nagais, ragais, visais įmanomais būdais, bet kurį dirbantį įstaigoje, nes pasaulyje yra svarbiausias ŽMOGUS ir nesvarbu ar jis valytojas, gydytojas, masažuotojas, slaugytojas ar direktorius“, – rašoma Kėdainių ligoninės „Facebook“ puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.