D. Radzevičius įvertino kilusį konfliktą tarp V. Savukyno ir LRT: man šokas

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius tikina esantis šokiruotas – taip jis reaguoja į portale Delfi pasirodžiusį straipsnį, kuriame teigiama, kad LRT laidų vedėjas Virginijus Savukynas dėl teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską kritikuojančio įrašo socialiniame tinkle susilaukė rimtų nemalonumų.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Virginijus Savukynas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Virginijus Savukynas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 17, 2023, 5:28 PM, atnaujinta Mar 17, 2023, 5:30 PM

„Man šokas. Yra blogai. Labai blogai. Blogiau ir būti negali. Bet tikrai gali ir turi būti ateityje geriau. Daugybė LRT eteryje dirbančių žurnalistų savo Facebook paskyrose o ir laidose yra gerokai aštriau pasisakę apie buvusius premjerus, ministrus, merus ar net dabartinį Lietuvos Prezidentą ar kitų šalių politikus.

Gerokai aštriau, pikčiau ir net, sakyčiau, užgauliau. Bet tai yra normalu demokratinėje šalyje“, – rašė D.Radzevičius.

Pasak LŽS pirmininko, žodžio laisvės ir kritikos ribos yra plačios ir jos įtvirtintos Konstitucijoje bei daugybėje tarptautinių dokumentų.

„Visuomenės informavimo etikos kodeksas nustato daug standartų. Tačiau jis ne tik nedraudžia kritikuoti valdžios. Dar svarbiau, kad kodeksas aiškiai sako, kad žurnalistai privalo būti solidarūs gindami žodžio laisvę. Ir tą esame darę ne kartą bendromis jėgomis.

Todėl ir šis kartas yra svarbus egzaminas žurnalistų bendruomenei, ir visai visuomenei, ir LRT darbuotojams. Nes jei šis precedentas yra toks koks yra ir liktų toks, tuomet visuomenė galėtų revizuoti visus visų LRT žurnalistų pasisakymus Facebook ar kituose tinkluose. Ir tada jau galėtų reikalauti taikyti vienodus standartus visiems LRT kolegoms. Ar po tokio masinio revizavimo liktų daug LRT žurnalistų, kurie būtų nenubausti?

Todėl svarbiausia, kad LRT žurnalistai būtų apsaugoti ne tik nuo išorinio jų persekiojimo, bet ir nuo bet kokių vidinių grėsmių, kurios veda į savicenzūrą ar net cenzūrą. LRT nusipelno laisvos žurnalistikos. Ir mes turime teisę į tokią žurnalistiką“, – tvirtino D.Radzevičius.

Kaip rašo Delfi, V.Savukynas LRT etikos kontrolierės pripažintas pažeidęs 3 etikos kodekso straipsnius ir dėl to įpareigotas pašalinti įrašą, o LRT administracijai rekomenduota V. Savukynui skirti nuobaudą. Pats žurnalistas su tuo nesutinka ir kreipėsi į LRT Tarybą prašydamas tokį sprendimą naikinti.

Nemalonumų V.Savukynas sulaukė dėl 2022 m. rugsėjo 30 d. savo Feisbuko paskyroje paskelbto įrašo: „Teisingumo ministrė iškėlė drausminę bylą Ignui Vėgėlei dėl to, kad jis kėlė klausimus. Jie gali patikti, gali nepatikti, tačiau tokią teisę garantuoja Lietuvos Respublikos Konstitucija.

Manau, kad tai yra vienas iš baisiausių žingsnių, kuriuo pasikėsinta į laisvę. Kaip ir putino ruzzijoje nepatinkančius žmones siekiama užčiaupti. Nemanau, kad šiai ministrei yra vieta Vyriausybėje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.