Vilniaus apygardos administracinis teismas gavo 99 teisėjų skundus dėl mažų algų

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) kovo mėnesį gavo 65 Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjų, 26 Vilniaus regiono apylinkės teismo teisėjų ir 8 Regionų apygardos administracinio teismo teisėjų skundus dėl valstybės veiksmais padarytos žalos atlyginimo ir neveikimo.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-17 12:31, atnaujinta 2023-03-17 12:32

Kaip skelbiama VAAT pranešime spaudai, teisėjai skunduose nurodo įžvelgiantys neteisėtą įstatymų leidėjo neveikimą, kai nuo 2013 metų teisėjų atlyginimai nebuvo proporcingai didinami, nors valstybėje nebuvo ekonominės krizės ir jokios sunkios padėties, o minimali mėnesio alga buvo sparčiai keliama ir sparčiai didėjo vidutinis šalies mėnesinis darbo užmokestis. Tokie veiksmai, pasak skundą pateikusių teisėju, prilygsta teisėjų atlyginimo mažinimui ir kartu yra jų nepriklausomumo principo pažeidimas, teisės į teisingą darbo apmokėjimą pažeidimas, nuosavybės teisės pažeidimas.

Teisėjai prašo priteisti nuo 8 iki 122 tūkst. eurų žalai atlyginti (priklauso nuo teisėjo darbo stažo).

Pareiškėjai taip pat prašo kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) ištirti, ar Teisėjų darbo apmokėjimo įstatymas neprieštarauja Konstitucijai.

VAAT jau yra priėmęs Vilniaus miesto apylinkės ir Vilniaus regiono apylinkės teismų teisėjų skundus. Atsakovės Teisingumo ir Finansų ministerijos įpareigotos pateikti atsiliepimus į skundus.

Anot teismo, dėl Regionų apygardos administracinio teismo teisėjų skundo nuspręsta kreiptis į Specialiąją teisėjų kolegiją dėl teismingumo klausimo, sprendžiant, ar šią bylą turi nagrinėti administracinis teismas, ar bendrosios kompetencijos teismas.

Regionų apygardos administracinio teismo nagrinėjamoje byloje dėl padarytos žalos teisėjams priteisimo KT yra priėmęs nagrinėti prašymą dėl įstatymų, reglamentuojančių teisėjų darbo užmokestį, atitikties Konstitucijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.