Ekonomikos ir inovacijų viceministrė prisipažino, kad susisiekimo ministerijoje įdarbinta jos pusseserė

Kilus skandalui dėl ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio žmonos Agnės Belickaitės įdarbinimo „Lietuvos geležinkelių grupėje“ (LTG), dėl kurio galiausiai ši paliko savo pareigas, ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė feisbuke taip pat prabilo apie asmeninius ryšius.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė.
Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė.
E.Markevičiūtė.
E.Markevičiūtė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-23 11:20, atnaujinta 2023-03-23 17:33

Situaciją ji ketvirtadienio rytą nupasakojo asmeninėje savo socialinio tinklo paskyroje.

„Šiandien mane pasiekė naujienos, kad visų skandalų kontekste domimasi ir mano giminės medžiu. Atsakymai.

1. Taip, susisiekimo viceministrę Agnę Vaiciukevičiūtę pažįstu 33+ metų – ji mano pusseserė. Kartu su ja buvome liberaliose jaunimo organizacijose nuo 2008 m., čia susipažinau ir su Aušrine Armonaite ir atėjome į politiką. Šią informaciją žino turbūt kiekvienas pažįstamas nuo Riešės iki Žemųjų Panerių – niekada to neslėpėme.

2. Kai atėjau dirbti į EIMIN, ministerijoje organizuojamų viešų – privačių interesų derinimo mokymų metu teiravausi, ar reikia deklaracijose deklaruoti kitose ministerijose dirbančius gimines, įvardinant ir konkrečią poziciją.

Buvo pasakyta „ne“, argumentuojant, kad a) reikia deklaruoti tik interesų konfliktus, atsirandančius dėl vaikų, sutuoktinių/sugyventinių, tėvų ir pan., t.y. pirmo giminystės rato; b) esame lygiavertėse pozicijose, dėl to negalime daryti top-down įtakos.

Kiek žinau, Agnė dėl to paties kreipėsi į savo ministerijos atitikties pareigūnus, abiem buvo pasakyta, kad tokio galimo interesų konflikto deklaruoti nereikia. Apskritai, atėjusi į ministeriją dėl daugelio klausimų, susijusių su profesine veikla raštu kreipiausi į VTEK – gavau raštiškus atsakymus dėl daugelio sričių, kuriose dirbau prieš ministeriją“, – feisbuke rašė E.Markevičiūtė.

Ji teigė esanti patenkinta savo kadencijoje nudirbtais „dideliais, ilgus metus nepaliestais darbais“.

„Tiek Inovacijų agentūros įkūrimu, Lietuvos teisinio reglamentavimo pritaikymu hibridiniam duomenų laikymo modeliui, skaitmeninės ambasados įkūrimu ir kita.

Savo darbe atidaviau visas jėgas ir mano tikslas visada buvo nauda valstybei (tiek trumpalaikė, tiek ilgalaikė). Žmogiškai šiek tiek kartu būti įsuktai į visą šitą istoriją“, – prisipažino E.Markevičiūtė.

ELTA primena, kad klausimus dėl A.Belickaitės ryšių su Laisvės partija viešojoje erdvėje iškėlė keletas žurnalistų, pastebėjusių, jog ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio žmona įsidarbino „Lietuvos geležinkelių grupės“ (LTG) korporatyvinių reikalų direktore.

Svarstyta, ar A.Belickaitės paskyrimas į LTG yra skaidrus, mat, ji yra glaudžiai susijusi su Laisvės partija ir yra artima šios politinės jėgos lyderės Aušrinės Armonaitės draugė. Be to, LTG yra pavaldi Susisiekimo ministerijai, o šią, pagal galiojančius valdančiosios koalicijos partijų susitarimus, kontroliuoja Laisvės partija.

Pati A.Belickaitė neneigė savo ryšio su Laisvės partija, tačiau jaučiasi rami dėl savo veiksmų. Tiesa, ketvirtadienio rytą ji visgi pranešė paliekanti savo pareigas.

Tuo metu A.Armonaitė kreipėsi į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją, prašydama įvertinti ir atlikti tyrimą dėl galimo privačių ir viešųjų interesų konflikto.

Visgi, šalies vadovas Gitanas Nausėda paragino ekonomikos ir inovacijų ministrę apsvarstyti galimybę pasitraukti iš posto. Situaciją jis pavadino „apgailėtinu žemos politinės kultūros pavyzdžiu“.

Tuo tarpu ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė, reaguodama į prezidento G.Nausėdos raginimą apsvarstyti savo likimą poste, tikina apgalvosianti tokią galimybę ir padarytais veiksmais pasidalinsianti su premjere bei šalies vadovu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.