Seimas priėmė rezoliuciją dėl Sakartvelo eurointegracijos

Seimas, atsižvelgdamas į tvirtai išreikštą Sakartvelo žmonių siekį integruotis į Europos Sąjungą (ES) ir NATO, tvirtą Lietuvos paramą europinei ir euroatlantinei integracijai bei Sakartvelo vykdomoms plataus užmojo reformoms, paragino šios valdžios institucijas susilaikyti nuo bet kokių prieštaringai vertinamų, žmogaus teises, žodžio laisvę varžančių, pilietinės visuomenės veiklą ribojančių ir Sakartvelo stojimui į ES ir NATO kenkiančių įstatymų leidybos ir kitų iniciatyvų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

​Sakartvelas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Sakartvelas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 4:28 PM

Lietuvos parlamentas vertina Sakartvelo pasiektą pažangą europinės ir euroatlantinės integracijos kelyje ir ragina nenukrypti nuo šio kelio.

Rezoliucijoje primenamas bandymas priimti prieštaringai vertinamus ir masinius plačiosios visuomenės protestus sukėlusius „užsienio agentų“ įstatymo projektus, pažymima, kad 2022 m. gegužės 16 d. opoziciją palaikančio televizijos kanalo „Mtavari“ direktoriaus Nikos Gvaramios nuteisimas laisvės atėmimo bausme kelia rimtų klausimų dėl teisinio proceso nepriklausomumo, atkreipiamas dėmesys į nuo 2021 m. spalio mėn. Sakartvele sulaikyto buvusio šios šalies prezidento ir Ukrainos piliečio Michailo Saakašvilio itin sunkią sveikatos būklę ir kilusią grėsmę jo gyvybei.

Priimtoje rezoliucijoje visos Sakartvelo politinės jėgos skatinamos grįžti prie 2021 m. balandžio 19 d. ES ir JAV tarpininkauto susitarimo ir jo nuostatų įgyvendinimo, kaip reikšmingo pagrindo tolesniems Sakartvelo siekiams integruotis į ES ir NATO, pažymima pranešime.

Kartu Lietuvos parlamentas pakvietė Sakartvelo Vyriausybę prisijungti prie Vakarų bendruomenės taikomų sankcijų Rusijai ir Baltarusijai ir užtikrinti šių sankcijų tinkamą ir griežtą įgyvendinimą, taip pat palaikyti su Rusijos agresija kovojančią Ukrainą, nes ši šalis kovoja ne tik už savo, bet ir už viso regiono saugumą ir laisvę.

Dokumente Sakartvelo institucijos paragintos nedelsiant inicijuoti sprendimus dėl Ukrainos piliečio M. Saakašvilio perkėlimo į Ukrainos, ES valstybių narių ar JAV gydymo įstaigą, kur jam būtų suteikta reikiama kvalifikuota medicinos pagalba.

Už šią rezoliucijąvieningai balsavo 114 Seimo narių. Rezoliucijos iniciatoriai – Seimo nariai Emanuelis Zingeris, Raimundas Lopata, Žygimantas Pavilionis, Arminas Lydeka, Marius Matijošaitis, Audronius Ažubalis, Antanas Vinkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.