VTEK atliks „Lietuvos geležinkeliuose“ taikomų įdarbinimo procedūrų vertinimą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ketvirtadienį pranešė, kad įvertinusi viešoje erdvėje pateiktą informaciją, nusprendė atlikti išsamų „Lietuvos geležinkeliuose“ (LTG) taikomų įdarbinimo procedūrų vertinimą ir pateikti nuomonę dėl susidariusios situacijos.

"Vyriausioji tarnybinės etikos komisija"<br>R.Danisevičiaus nuotr.
"Vyriausioji tarnybinės etikos komisija"<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 3:33 PM

Kaip teigiama VTEK pranešime žiniasklaidai, vertinimas apims „Lietuvos geležinkeliuose“ taikomas įdarbinimo procedūras viešųjų ir privačių interesų derinimo kontekste, taip pat asmeninių ryšių (pvz., klasiokai, draugai, giminės ir kt.) keliamų rizikų valdymą Susisiekimo, Ekonomikos ir inovacijų ministerijose bei AB „Lietuvos geležinkeliai“.

Į vertinimą įtrauktas ir interesų konfliktų prevencijos priemonių įgyvendinimas ministerijose ir LTG.

„Interesų konfliktas negali būti menamas ir hipotetinio pobūdžio. Jis turi būti tiesioginis ir akivaizdus. Vertinant interesų konflikto rizikas, turi būti atsižvelgiama į konkrečias aplinkybes ir duomenis“, – pažymima pranešime žiniasklaidai.

ELTA primena, kad klausimus dėl A. Belickaitės ryšių su Laisvės partija viešojoje erdvėje iškėlė keletas žurnalistų, pastebėjusių, jog ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio žmona įsidarbino „Lietuvos geležinkelių grupės“ (LTG) korporatyvinių reikalų direktore. Svarstyta, ar A. Belickaitės paskyrimas į LTG yra skaidrus, mat, ji yra glaudžiai susijusi su Laisvės partija ir yra artima šios politinės jėgos lyderės Aušrinės Armonaitės draugė. Be to, LTG yra pavaldi Susisiekimo ministerijai, o šią, pagal galiojančius valdančiosios koalicijos partijų susitarimus, kontroliuoja Laisvės partija.

Tuo metu A. Armonaitė kreipėsi į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją, prašydama įvertinti ir atlikti tyrimą dėl galimo privačių ir viešųjų interesų konflikto.

Visgi, šalies vadovas Gitanas Nausėda paragino ekonomikos ir inovacijų ministrę apsvarstyti galimybę pasitraukti iš posto. Situaciją jis pavadino „apgailėtinu žemos politinės kultūros pavyzdžiu“.

Tuo tarpu ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė, reaguodama į prezidento G. Nausėdos raginimą apsvarstyti savo likimą poste, tikina apgalvosianti tokią galimybę ir padarytais veiksmais pasidalinsianti su premjere bei šalies vadovu.

Ketvirtadienį ryte apie pasitraukimą iš „Lietuvos geležinkelių grupės“ (LTG) A. Belickaitė pranešė savo „Facebook“ paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.