Dėl O. Šurajevo performanso Seime – skirtingi vertinimai: kokio vaizdo veidrodyje išsigando politikai

Prieš daugiau nei savaitę politikų ir visuomenės dėmesį sukaustęs reginys, kai komikas Olegas Šurajevas Seime tam tikrus opozicijos atstovus išplūdo necenzūriniais žodžiais ir savo pasirodymu parlamento rūmuose sukėlė tikrą skandalą, aptarinėjamas iki šiol.

Olegas Šurajevas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas<br>Lrytas.lt koliažas
Olegas Šurajevas<br>Lrytas.lt koliažas
Seimo salė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo salė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas<br>T.Bauro nuotr.
Olegas Šurajevas<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narė Agnė Širinskienė<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Seimo narė Agnė Širinskienė<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.<br>V.Balkūno nuotr.
Olegas Šurajevas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Olegas Šurajevas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arkadijus Vinokuras<br>T.Bauro nuotr.
Arkadijus Vinokuras<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 26, 2023, 2:54 PM

Tiesa, diskutuojama ir apie tai, kas buvo tokio performansu vadinamo incidento iniciatoriai – nors kritikos strėlių susilaukę politikai kaltina komiką ir tam tikrą simpatiją jam jaučiančius politikus, kiti ragina dėmesį atkreipti į pačius Seimo narius, kurie greičiausiai išsigando O.Šurajevo veidrodyje pamatyto jiems nepalankaus vaizdo.

Apie O.Šurajevo pasirodymą Seime „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Oponentai“ diskutavo aktorius ir rašytojas Arkadijus Vinokuras, Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius bei Seimo narė, opozicijos atstovė Agnė Širinskienė.

Atsigręžė į „tikruosius organizatorius“

Primename, jog neseniai Seime apsilankęs O.Šurajevas nusprendė paprovokuoti kai kuriuos Seimo narius. Nors daliai politikų jo apsilankymas sukėlė šypsnį, keli parlamentarai liko nepatenkinti šiuo vizitu ir vyras galiausiai buvo paprašytas palikti Seimo patalpas.

Komikas tvirtino norintis pasimatyti su A.Širinskiene, kuriai dovanų atnešė šokoladą. Patekęs į Seimo plenarinių posėdžių salės balkoną jis vardu garsiai kvietė A.Širinskienę, kad ši pasiimtų šokoladą.

Vėliau komikas nusprendė paprovokuoti ir kitus Seimo narius.

A.Vinokuras svarstė, jog O.Šurajevas savo poelgiu bandė su tam tikrais politikais „pasikalbėti jų kalba“, tačiau jį itin nustebino ir pačių pakalbintų Seimo narių reakcija.

„Visų pirma nevalia niekam – nei O.Šurajevui, nei Seimo nariui – posėdžių salėje nesilaikyti etinio elgesio taisyklių. Niekam nevalia. Tai, kas vyko 30 metų ir vyksta šiandien Seimo posėdžių salėje, tai, ką mes matėme, atsispindi mūsų visuomenės požiūryje į Seimą, kai yra mažiausias pasitikėjimas Seimu.

Tai, kad atėjo O.Šurajevas ir ant jo nurašė visas nuodėmes, pakabino visus šunis ant jo, yra juokinga. Olegas visų pirma yra ne politikas ir ne Seimo narys. Vieną kartą atlikęs šį provokacinį aktą jis iškrito iš konteksto, jo nėra, bet liko Seimo nariai, kurie iš karto po to šaukė „čiulpk tu man“, kitas dar kažką pasakė <...>.

Jis kalbėjo su tais žmonėmis, kurie, jo supratimu, yra vienokie ar kitokie, jis su jais kalbėjo, kaip jis įsivaizdavo, jų kalba“, – aiškino A.Vinokuras.

LŽS pirmininkas D.Radzevičius savo ruožtu neabejojo, kad Seime įvykęs incidentas turėjo savo „įkvepėjus“ ir organizatorius.

„Aš priklausau prie tų žmonių, kurie žiūri į šio renginio ar reginio intencijas. Viešai sakiau, kad šio renginio tikrieji užsakovai ir inspiratoriai yra politikai – visomis prasmėmis.

Galime žiūrėti į tuos politikus, kurie dalyvavo šiame procese – vieni politikai, kurie savo elgesiu, matyt, jau seniai yra susilaukę ir O.Šurajevo neigiamos reakcijos, bet pagrindinė ir svarbiausia diskusijos tema, mano manymu, šiandien turėtų būti ta, kas inspiravo ir kokiu tikslu, kad O.Šurajevas ateitų Seimą ir padarytų tą, ką padarė.

O inspiravo, mano turimais duomenimis, ir jie viešai kol kas nepaneigti, bet bent jau feisbuke apie tai rašė Laisvės partijos atstovė, ministrė A.Armonaitė – tiesa, rašė labai nekorektiškai – mes žinome, kad ji išrašė leidimą ir jos kvietimu dalyvavo O.Šurajevas, bet ji apkaltino, kad neva jį išsikvietė kita Seimo narė A.Širinskienė“, – priminė D.Radzevičius.

Visgi, pasak LŽS pirmininko, didžioji problema yra kiek kita, o dėl jos ekonomikos ir inovacijų ministrė, Laisvės partijos lyderė turėtų griežtai atsakyti.

„Valdančiosios partijos ministro pareigas užimantis žmogus su opozicinių partijų oponentais, tegul ir bjaurastimi nusipelniusiems O.Šurajevo pykčio ir paniekos, inspiruoja ir pasikviečia tuo metu, kai iš tikrųjų pati turėjo atsakinėti į nepatogius klausimus.

Iš šono žiūrint, O.Šurajevo vaidmuo ir kaltė čia iš viso mažiausia, bet aš paklausiu – kada bus interpeliacija ministrei už tai, ką ji čia padarė?

Padorioje šalyje po tokio cirko, kurį organizavo valdančiosios partijos politikė, ir pašiepti, susidoroti vietoj atsakymų su opozicija, priskirtina ir būdinga nedemokratinėms šalims. Mano pozicija, kurią aš deklaruoju – už šį cirką turi atsakyti užsakovai ir kvietėjai“, – pabrėžė D.Radzevičius.

Nemano, kad tai – išskirtinis atvejis

Seimo narė A.Širinskienė dar kartą patvirtino, kad leidimą patekti į Seimą skandalą sukėlusiam komikui išrašė A.Armonaitė, todėl įžvelgia būtent šios politikės atsakomybę.

„Be abejonių galiu pasakyti, kad tai buvo A.Armonaitės išrašytas leidimas – tą patvirtinimą gavo Seimo valdyba ir Seimo pirmininkė. Suprantu tokią Seimo narės retoriką kaip bandymą išsisukti nuo atsakomybės. Be to, kad ji panaudojo žmogų, komiką savo politiniams tikslams, ji dar išrašė jam ir leidimus, sudarė galimybes patekti į tas uždaras zonas, į kurias paprastai nepatenkama. Aš kalbu apie antrą aukštą, taip pažeisdama dar krūvą Seimo taisyklių. Tai buvo sąmoningas veikimas“, – kalbėjo A.Širinskienė.

„Manyčiau, kad pagrindinė atsakomybė už tai, kas įvyko Seime, tenka tam asmeniui, kuris įsileido. Puikiai suprantame, kad, jeigu ponas Šurajevas susiduria ar su gerbiamu kolega M.Puidoku, ar D.Kepeniu, keiksmų greičiausiai neišvengsime. Tai ta situacija buvo tikrai konstruojama suvokiant, kas įvyks“, – pridūrė parlamentarė.

Savo ruožtu A.Vinokuras ragino nepamiršti, kad Seime jau ne kartą lankėsi ir kiti prieštaringai vertinami veikėjai – pavyzdžiui, mitingus prie Seimo dažnai organizuojantys Šeimų maršo atstovai.

Todėl, anot aktoriaus ir komiko, O.Šurajevo apsilankymas nėra joks išskirtinis atvejis.

„Ponios ir ponai – baikite. Kai į Seimą vardan naudingos politikos buvo kviečiami violetiniai, maršiečiai su savo skandalais, visi kiti – kažkas tai juos pakvietė. Čia dabar bandoma pateikti, kad pasaulio pabaiga. <...> Mes darome iš kažko, kas vyko jau dešimt kartų prieš tai, sensaciją“, – dėmesį atkreipė jis.

Tam pritarė ir D.Radzevičius, tačiau jis vylėsi, kad į Seimą galiausiai sugrįš branda.

„Prisipažinsiu, ko aš tikėjausi, pamatęs šį įvykį – tikėjausi, kad už jo nestovės nei vienas iš valdančiųjų partijų ministro lygmens žmonių. Jeigu tu matei blogą pavyzdį kitų politinių partijų, ir tu praėjus laikui nutari, kad dar užkelsi natą, tai yra negarbinga“, – vertino LŽS pirmininkas.

Parlamentarė A.Širinskienė pridūrė, kad tokius dalykus sulyginti šiandien būtų gana sudėtinga – pasak jos, vargu, ar Seimas kada nors yra girdėjęs tokius „keiksmus ir nepagarbą, kokią išreiškė O.Šurajevo performansas ar tam tikras emocijų prasprogimas“.

„Manyčiau, kad turėtume kalbėti platesne prasme apie tam tikrą institucinę politinę kultūrą, nes šiuo atveju ne apie keiksmus reikėtų kalbėti, o apie labai neatsakingą Seimo narių elgesį“, – pabrėžė ji.

Visgi A.Vinokuras neatlyžo: „Ponia Širinskiene, išvadinti Seimo narę, ministrę kale? Išvadinti homoseksualius asmenis visokiais žodžiais ne vieną kartą, o 10, 20 metų iš eilės? Nuoseklus melavimas Seime, ir jūs suvedat, kad su Šurajevu mums čia jau pasaulio pabaiga?“

Išsigando O.Šurajevo veidrodyje pamatyto vaizdo?

A.Širinskienė prisipažino, kad O.Šurajevo elgesys jai leido suprasti, jog situacija gali baigtis liūdnai, todėl buvo priversta Seimą palikti net per kitą išėjimą. Komikas iš Seimo balkono ketino parlamentarei mesti šokolado plytelę.

„Aš tikrai gerų intencijų nesupratau ir nemačiau, ir neturėjau pagrindo svarstyti, kad jos buvo geros. Man jo pozicijos ir elgesys nėra priimtini. Antra vertus, salėje skambėjo net tokie pasakymai, kad (šokoladą) numes, tai buvo akivaizdu, kad tas elgesys peržengs tam tikras ribas.

Dėl tos priežasties neslėpsiu – išėjau per kitą Seimo išėjimą, tiesiog nenorėdama, kad cirkas arba nepagarbus elgesys Seime tęstųsi. Man apmaudu, kaip Seimo narei, kad po to manęs, matyt, nesuradus, buvo iškeikti būtent mano kolegos.

Bet tikrai nemanau, kad turėjau prisidėti prie to nemalonaus ir apmaudaus spektaklio savo buvimu. Manau, kiekvienas Seimo narys turi jausti atsakomybę, dalyvaudamas tokiuose performansuose“, – vertino Mišrios Seimo narių grupės narė.

Paklaustas, ar įžvelgia komikų ar kitų visuomenės veikėjų indėlį į pastaruoju metu sustiprėjusią patyčių kultūrą Lietuvoje, A.Vinokuras pripažino, kad tarp meno ir patyčių įžvelgia slidžią ribą. Tačiau jis O.Šurajevo kaltės čia tikino vis tiek nematantis.

„Tai buvo O.Šurajevo šou, gatvės performansas, jis pavertė Seimą scena ir jis naudojo triuką – keiksmus. Galbūt tai nauja Lietuvoje, bet JAV, Švedijoje jeigu tu nesikeiki, niekas nesijuokia – iki tokio lygio. <...>

Šiuo atveju, kas atsitiko – žinant juokdarių istoriją, juokdariui dvare būdavo leidžiama sakyti tiesą iki tam tikro momento, kai pasakius gryną tiesą jam nukirsdavo galvą.

Dabar Šurajevui nori nukirsti galvą tie, kurie keikiasi, kurie paniekino politiko etiką, Seimo etišką elgesį, kurie 30 metų tai darė, bet staiga Šurajevas parodė jiems veidrodį, ir jie to vaizdo taip išsigando, kad nusprendė nukirsti Šurajevui galvą“, – įvertino pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.