Apkaltos komisijoje – eilinis P. Gražulio šou: po konservatoriaus klausimo jam liepė išsiplauti ausis

Balsavimu už kitą Seimo narį, socialdemokratą Liną Jonauską, kaltinamas parlamentaras Petras Gražulis savo pasiaiškinimus trečiadienį turėjo pateikti Seimo sudarytoje specialioje tyrimo dėl apkaltos proceso komisijoje. Dėl šio pažeidimo Mišriai Seimo narių grupei priklausančiam politikui gresia netekti parlamentaro mandato.

Petras Gražulis.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Petras Gražulis.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 29, 2023, 5:00 PM, atnaujinta Mar 29, 2023, 5:51 PM

Pasiūlė išsiplauti ausis

Pirmiausia į posėdį susirinkę Seimo nariai dar kartą peržiūrėjo vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip balsavimo metu P.Gražulis laiko ištiesęs ranką prie tuo metu užsisukusio L.Jonausko balsavimo mygtuko.

Po vaizdo įrašo peržiūros P.Gražuliui buvo skirta 20 minučių pasisakyti. Tiesa, jam neprireikė nė poros. Politikas pakartojo nepamenantis pernai metų rudenį vykusio balsavimo.

„Aš jums noriu pasakyti, kad šituo klausimu nieko naujo negaliu pasakyti. Esu pasakęs etikos komisijai, parašyta raštu ir nieko daugiau papildyti neturiu. (...) Raskevičius po mėnesio ar po kiek laiko pasakė, kad aš balsavau, tai, žinote, man prisiminti, balsavau ar ne, yra labai sudėtinga.

Būna, kad Seimo nariai suklysta, yra ir man gal taip pasitaikę, ypač balsuojant savo pultuku“, – aiškino P.Gražulis.

Parlamentaras neslėpė, kad galėjo neva netyčia pabalsuoti už L.Jonauską, tačiau, jo teigimu, tam trūksta įrodymų.

„Spręskite jūs, o čia teisybės nesurasi. Kaip jūs nuspręsite, taip ir bus. Nieko daugiau aš jums nepasakysiu. Galėjo taip būti, kad galėjau pabalsuoti netyčia, atsiprašau, jeigu tai padariau, bet man vis tiek ten žiūrint, į tą vaizdą, trūksta kažkiek įrodymų, kad aš galėjau pabalsuoti“, – kalbėjo P.Gražulis.

Po šio trumpo pasisakymo parlamentaras jau norėjo palikti posėdį, tačiau apkaltos komisijos vadovas, konservatorius Linas Slušnys jam uždraudė tai padaryti, nes šis turėjo atsakyti į kolegų klausimus.

„Labai paprastas ir konkretus klausimas. Petrai, spaudei Jonausko mygtuką ar nespaudei?“ – pirmasis į P.Gražulį kreipėsi konservatorius Andrius Vyšniauskas.

Atsakydamas jam P.Gražulis žodžių nerinko: „Aš jau atsakiau į šitą klausimą. Ar tu kurčias? Išsiplauk ausis, jeigu tu esi kurčias.“

Ragina atlikti vaizdo įrašo ekspertizę

Mišrios Seimo narių grupės atstovė Agnė Širinskienė pateikė siūlymą atlikti vaizdo įrašo ekspertizę, kurios metu būtų nustatyta, ar filmuotoje medžiagoje užfiksuoti įrodymai, ar P.Gražulis paspaudė svetimą mygtuką, ar ne.

Dabar vaizdo įraše tiesiog matyti, kaip P.Gražulis laiko ištiesęs ranką link L.Jonausko mygtuko, o ar jį paspaudė, lieka neaišku.

„Aš manyčiau, kad tai tikrai būtų teisinga. Jeigu būtų atlikta ekspertizė, tai būtų labai svarbu“, – pritarė P.Gražulis.

Apkaltos komisijos pirmininkas L.Slušnys patikslino, kad šis posėdis yra skirtas klausimams P.Gražuliui, o tolesni sprendimai bus priiminėjami kitų komisijos susitikimų metu.

Liberalas Eugenijus Gentvilas pasiteiravo P.Gražulio, ar jis per savo ilgametį darbą Seime yra dar kada nors pabalsavęs už kitą parlamentarą.

„Aš manau, kad ne. Tokių kaip ir čia papokštavimų, kad pabalsuosiu, bet neprabalsuodavau, buvo. O kad būčiau pabalsavęs, tai tikrai neprisimenu. Aš tik prisimenu praeitoje kadencijoje vieną atvejį, kada taip skubėjau, buvo gana svarbus balsavimas, ir aš atsisėdau į kitą eilę ir pabalsavau už kitą Seimo narį, bet kažkaip niekas nesureagavo.

Tai per skubėjimą buvo vienas toks atvejis. O šioje kadencijoje tikrai neprisimenu. To Seimo nario tuo klausimu pozicija buvo ta pati ir kažkaip nesureagavo“, – pasakojo P.Gražulis.

Sulaukė klausimo, ar tiki stebuklais

Konservatorė Rasa Petrauskienė atkreipė dėmesį, kad balsavimo protokole buvo užfiksuota, jog L.Jonauskas balsavime dalyvavo, nors tuo metu jis buvo užsisukęs ir kalbėjosi su kolegomis. P.Gražulis svarstė, kad už save pabalsuoti kažkokiu būdu galėjo ir pats L.Jonauskas.

„Galėjo būti ir toks variantas, kad už save galėjo paspausti pats L.Jonauskas. Čia yra labai trumpas video. Aš negaliu 100 proc. paneigti, nes aš neatsimenu“, – tvirtino P.Gražulis.

Laisvės frakcijos narys Tomas Vytautas Raskevičius teiravosi P.Gražulio, ar šis tiki stebuklais.

„Kuo čia susiję su komisijos darbu? Koks jūsų reikalas mano tikėjimas? Prie ko čia tie stebuklai?“ – klausimu atsakė parlamentaras.

T.V.Raskevičiui pastebėjus, kad jis pats netiki stebuklais, P.Gražulis replikavo: „O aš tikiu, nes aš esu krikščionis. Ir Kristus, gyvendamas žemėje, padarė labai daug stebuklų.“

Apkaltos procedūros P.Gražulis sulaukė dėl to, kad pernai Seimo posėdžio metu, balsuodamas už L.Jonauską, „savo sąmoningais veiksmais pažeidė Seimo statutą, Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“.

Etikos sargai tuomet įspėjo P.Gražulį, kad kiekvienas Seimo narys privalo balsuoti asmeniškai, ir balso teisė negali būti perduota kitiems asmenims.

Praėjusią savaitę Seimas sudarė specialiąją tyrimo komisiją, kuri tirs P.Gražulio elgesį ir pateiks išvadą, ar jis turėtų netekti Seimo nario mandato.

Specialiojoje komisijoje dirba įvairioms Seimo frakcijos atstovaujančių 11 Seimo narių: Guoda Burokienė, Eugenijus Gentvilas, Vaida Giraitytė-Juškevičienė, Irena Haase, Laima Nagienė, Rasa Petrauskienė, Tomas Vytautas Raskevičius, Eugenijus Sabutis, Linas Slušnys, Agnė Širinskienė, A.Vyšniauskas.

Komisijos pirmininkas yra L.Slušnys, pavaduotojas – Eugenijus Sabutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.