Keisis NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys kariniai kontingentai

Ketvirtadienį Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose vyks NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse vykdančių karinių vienetų pasikeitimo ceremonija. Baltijos oro policijos misijos vykdyti atvyksta Portugalijos karinės oro pajėgos, o jiems talkins Rumunijos karinių oro pajėgų kariai.

Šiaulių aviacijos bazė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiaulių aviacijos bazė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2023, 9:24 AM

Abi šalys Baltijos valstybių oro erdvę saugos su aštuoniais naikintuvais F-16, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Portugalijos karinių oro pajėgų kariai NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse dalyvaus jau šeštąjį kartą, o rumunai – antrąjį. Rumunijos karinės oro pajėgos į Lietuvą sugrįžta pirmą kartą nuo 2007 metų.

Misiją baigiantys Lenkijos kariai oro erdvės apsaugą vykdė su keturiais naikintuvais F-16. Misijoje dalyvavo apie 150 lenkų karių, tarp kurių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai. Misiją sustiprinę Prancūzijos karinių oro pajėgų kariai Baltijos šalių oro erdvę pirmą kartą saugojo su keturiais naikintuvais „Rafale“, o personalo skaičius siekė apie 100, rašoma pranešime.

Šiauliuose dislokuoti kontingentai misijos metu bendravo su Šiaulių miesto visuomene, priiminėjo moksleivių ir studentų ekskursijas bei dalyvavo miesto renginiuose, teikė paramą Šiaulių miesto kūdikių namams.

Oro policijos vienetų pasikeitimo ceremonijoje kovo 30 d. dalyvaus krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė, Lenkijos, Prancūzijos, Portugalijos, Rumunijos gynybos ministerijų atstovai, NATO Oro pajėgų vadavietės atstovai, šalių ambasadoriai, Šiaulių miesto atstovai ir kiti svečiai.

NATO oro policijos misija Baltijos šalyse vykdoma nuo 2004 m. Reaguojant į Rusijos karinę agresiją, nuo 2014 m. oro policijos pajėgumai yra sustiprinti papildomais kontingentais Lietuvoje, o taip pat – Estijoje ir Lenkijoje, pažymima pranešime.

Artėjančiame NATO viršūnių susitikime Vilniuje liepos mėnesį Lietuva siekia, kad oro erdvės apsauga būtų sustiprinta, o šalia NATO oro policijos misijos būtų sukurtas rotacinis oro gynybos modelis. NATO oro gynybos stiprinimas apimtų ne tik papildomus sąjungininkų naikintuvus, bet ir antžeminių oro gynybos sistemų dislokavimą regione. Tai leistų vykdyti oro gynybos treniruotes bei gerintų pasirengimą sklandžiam perėjimui iš oro policijos į oro gynybą krizės atveju.

Siekdama sudaryti geras sąlygas NATO sąjungininkų oro pajėgų priėmimui, Lietuva investuoja į Lietuvos kariuomenės KOP Aviacijos bazės Šiauliuose infrastruktūros gerinimą. Be to, Lietuva kartu su Latvija ir Estija pagerino oro pratybų ir treniruočių sąlygas Baltijos regione, tarp Baltijos šalių įsteigtos į vientisą oro erdvės bloką susijungiančios regioninės karinės oro erdvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą