Naujausiuose reitinguose – pokyčiai: vieni kilo į padangę, kiti krito į duobę, o konservatoriams skėlė antausį

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimų rezultatai, taip pat įsiplieskę politiniai skandalai paveikė žmonių nuomonę ir apie partijas, ir apie jų vadovus. Tai atskleidė kovo 18–25 dienomis bendrovės „Vilmorus“ atliktos reprezentatyvios apklausos duomenys.

 Kol V.Blinkevičiūtė džiaugiasi didėjančiu populiarumu, A.Armonaitę rinkėjai numetė į reitingų dugną.<br> lrytas.lt montažas.
 Kol V.Blinkevičiūtė džiaugiasi didėjančiu populiarumu, A.Armonaitę rinkėjai numetė į reitingų dugną.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 1, 2023, 6:58 AM, atnaujinta Apr 1, 2023, 10:06 AM

Socialdemokratų viltys, kad sėkmingi savivaldybių tarybų ir merų rinkimai jiems žada ne vieną pergalę ir kitąmet renkant Seimą, bent kol kas atrodo gana realios. Jei parlamento rinkimai vyktų dabar, už Socialdemokratų partiją daugiamandatėje apygardoje balsuotų net 18,1 proc. piliečių. Tai ryškiai geresnis rezultatas, nei buvo vasarį (15,2 proc.).

Nuo lyderės gerokai atsilikusi antrojoje vietoje atsidūrė ištikimiausius savo gerbėjus išlaikiusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, beveik nepakito šalia konservatorių esančios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rėmėjų būrys. 

O štai už į ketvirtąją poziciją smuktelėjusią Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“ balsuotų mažiau rinkėjų nei prieš mėnesį – atitinkamai 8,6 ir 10,1 procento.

Smarkiai ūgtelėjo ir Socialdemokratų partijai vadovaujančios europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės reitingas. Šią politikę palankiai įvertino 49 proc., o nepalankiai – 23,2 proc. apklaustųjų (vasario mėnesio apklausos rezultatai – atitinkamai 41,5 ir 29,7 proc.).

V.Blinkevičiūtė populiariausių visuomenės veikėjų rikiuotėje pralenkė krašto apsaugos ministrą konservatorių Arvydą Anušauską ir atsilieka tik nuo lyderio pozicijas sustiprinusio prezidento Gitano Nausėdos. Šalies vadovą palankiai vertino 63,9 proc., nepalankiai – vos 16,8 proc. gyventojų (vasarį – atitinkamai 57,4 ir 21,7 proc.).

G.Nausėda įtikinamai pirmauja ir kitoje lentelėje – 15,9 proc. apklausos dalyvių atsakė, kad būtent prezidentas geriausiai atstovauja jų interesams. Negana to, imta labiau pasitikėti Prezidentūra kaip institucija.

Gerokai palankiau nei prieš mėnesį taip pat buvo įvertintos Liberalų sąjūdžiui vadovaujanti Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen bei vidaus reikalų ministrė konservatorė Agnė Bilotaitė.

Ne vien dar kartą laimėtu Kauno mero postu gali pasidžiaugti Visvaldas Matijošaitis. Dešiniųjų veikėjų prieš savivaldos rinkimus itin atakuotą Kauno vadovą palankiai įvertino 34,4 proc., nepalankiai – 35,8 proc. apklaustųjų (vasario mėnesį – atitinkamai 24,7 ir 45,9 proc.). Pagal palankius vertinimus V.Matijošaitis užkopė į ketvirtąją vietą politikų lentelėje.

Užtat Laisvės partijai vadovaujančiai ekonomikos ir inovacijų ministrei Aušrinei Armonaitei žmonės buvo negailestingi. Tai, kad šios mėgstančios daug pakalbėti politikės reitingas nusirito į neregėtas žemumas, neabejotinai lėmė ir tragiškas „laisviečių“ pasirodymas per savivaldos rinkimus, ir nepotizmo skandalas, kai „Lietuvos geležinkelių“ grupėje buvo įdarbinta Laisvės partijos veikloje aktyviai dalyvaujanti A.Armonaitės draugė Agnė Belickaitė. Pastaroji – dar ir dabar jau atsistatydinusio ekonomikos ir inovacijų viceministro Vinco Jurgučio žmona.

Nepaisant A.Armonaitės dievagojimųsi, kad ji dėl šio skandalo niekuo dėta, o atsistatydinti nemato reikalo, net 66,1 proc. apklausos dalyvių ministrę įvertino nepalankiai ir tik 10,3 proc. – palankiai. Pagal nepalankių ir palankių nuomonių skirtumą (-55,8) „laisviečių“ lyderę jau galima tituluoti nemėgstamiausia šalies politike.

Mažesnį minusą (-54,6) turi net prieštaringai vertinamas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Waldemaras Tomaszewskis. O suskaičiavus minusus ir pliusus trečias iš galo – konservatoriams vadovaujantis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis (-48,2).

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.