E. Dobrowolska apie bylą dėl neteisėto migrantų gabenimo: nuo Baltarusijos reakcijos šios bylos sėkmė nepriklauso

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska sako, kad Lietuvos inicijuojamiems teisiniams veiksmams dėl Baltarusijos režimo atsakomybės už neteisėtą migrantų gabenimą Minsko įsitraukimas ir reakcija neturės įtakos. Pasak Vyriausybės narės, Baltarusijos režimui toliau laikantis tokios pat pozicijos ir niekaip nereaguojant į Vilniaus veiksmus, „Lietuva eis toliau“ ir sieks teisingumo.

Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2023, 4:10 PM

„Nuo Baltarusijos reakcijos ar nereakcijos nepriklauso šios bylos sėkmė ar jos judėjimas. Yra šis etapas, kai mes siūlome eiti į arbitražą. Net tuo atveju, kai Baltarusija nesiimtų visiškai jokių veiksmų ir neatsilieptų – kas vyko ir pastaraisiais dvejais metais – tai netrukdytų Lietuvai eiti toliau“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje sakė teisingumo ministrė.

Ministrė pažymėjo, kad Minskui ignoruojant Lietuvą ir tarptautines organizacijas, Vilnius teisinėje kovoje gautų praktinės naudos.

„Neabejotinai taip. Mes kalbame apie tarptautinės teisės pažeidimą ir teismas galėtų nagrinėti tokią bylą“, – aiškino ji, paklausta, ar Lietuva šioje byloje gali pasiekti kokios nors naudos.

„Ypatingai kalbant apie skepsį, kiek tai galėtų trukti – kai mes kalbėjome apie Rusijos atsakomybę, apie Putino arešto orderį, prieš metus visi sakė, kad tai neįmanoma. Šiandien matome, kad tai yra įmanoma“, – nurodė ji.

Ministrė nurodė, kad Lietuva sieks iš Minsko prisiteisti maždaug 120 mln. eurų.

„Tikslesni skaičiai dar bus nurodyti, vis dar yra skaičiuojama, nes mes vis dar turime tų išlaidų, kurias patiriame kasdien“, – žurnalistams sakė ministrė.

„Preliminariais skaičiavimais, tai yra ne mažiau nei 120 mln.“, – nurodė ji.

ELTA primena, kad trečiadienį Vyriausybė pritarė Teisingumo ministerijos iniciatyvai imtis teisinių priemonių ir siekti Baltarusijos režimo atsakomybės už neteisėtą migrantų vežimą.

Baltarusijai bus pateikta pretenzija dėl to, kad Minskas nesilaiko Protokolo dėl neteisėto migrantų įvežimo sausuma, jūra ir oru, papildančio Jungtinių Tautų organizacijos konvenciją prieš tarptautinį organizuotą nusikalstamumą. Pagal pastarąjį Protokolą, Teisingumo ministerija pradės derybas dėl ginčo perdavimo arbitražui ar Tarptautiniam Teisingumo Teismui.

Lietuvos institucijos tvirtina, kad atsakomybę už žmonių gabenimą prie Lietuvos-Baltarusijos pasienio, apgaulingus pažadus jiems ir pagalbą neteisėtais būdais patekti į Europos Sąjungą turi prisiimti Baltarusijos režimas.

Nuo 2021 m. rugpjūčio 3 d., kuomet VSAT pareigūnams suteikta teisė apgręžti neleistinose vietose iš Baltarusijos bandančius sieną kirsti neteisėtus migrantus, jų pasieniečiai yra neįleidę beveik 20 tūkst. Šiai migracijai suvaldyti ir neteisėtai atvykusiems asmenims išlaikyti skirta 112 mln. eurų. Kas mėnesį vieno migranto išlaikymas Lietuvai kainuoja 11 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.