Po skraiste paslėptas naujasis „Regitros“ projektas gali gerokai nustebinti: tyliai rengiamas siurprizas

Skandalų bei Specialiųjų tyrimų tarnybos krečiama Vidaus reikalų ministerijos valdoma valstybės įmonė patyliukais rengia siurprizą – naują struktūrą.

Regitra, vairuotojų pažymėjimai, vairuotojai, egzaminavimas, transporto priemonės, registravimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Regitra, vairuotojų pažymėjimai, vairuotojai, egzaminavimas, transporto priemonės, registravimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Regitra, vairuotojų pažymėjimai, vairuotojai, egzaminavimas, transporto priemonės, registravimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Regitra, vairuotojų pažymėjimai, vairuotojai, egzaminavimas, transporto priemonės, registravimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Regitra, vairuotojų pažymėjimai, vairuotojai, egzaminavimas, transporto priemonės, registravimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Regitra, vairuotojų pažymėjimai, vairuotojai, egzaminavimas, transporto priemonės, registravimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Regitra, vairuotojų pažymėjimai, vairuotojai, egzaminavimas, transporto priemonės, registravimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Regitra, vairuotojų pažymėjimai, vairuotojai, egzaminavimas, transporto priemonės, registravimas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 5, 2023, 7:15 PM, atnaujinta Apr 12, 2023, 11:01 AM

Nuo visuomenės ji slepiama netgi labiau nei „Regitrą“ sudrebinęs ikiteisminis tyrimas dėl galimos korupcijos įmonėje, kuri egzaminuoja ir būsimus vairuotojus.

Paaiškėjo, kad egzaminuotojai reguliariai ėmė kyšius už tai, jog nebūtų fiksuojamos kritinės klaidos ir nebūtų kliūčių išlaikyti vairavimo egzamino. Už tai „Regitros“ darbuotojai gaudavo neteisėtą 200–400 eurų atlygį.

Pastaruoju metu įmonėje imta juokauti, kad gali didėti ne tik neoficialūs paslaugų įkainiai. Dėl užmojų steigti daug naujų vadovaujančių pareigybių esą neišvengiamai gali brangti ir kitos įmonės teikiamos paslaugos. Ar šie nuogąstavimai pagrįsti?

Nauja struktūra – paslaptis

Valstybės įmonės valdyba praėjusią savaitę pritarė naujai įmonės struktūrai, bet jai vadovaujantis Vaidas Dominauskas kol kas atsisako ją atskleisti.

Pasak „Regitros“ vadovo, apie naują įmonės struktūrą kalbėti dar esą anksti. „Valdyba jai iš esmės yra pritarusi, bet nei valdybos protokolas, nei kiti dalykai dar nėra vieši. Viskas yra derinimo procese“, – slapukavo V.Dominauskas.

Valstybės įmonės vadovo nenorą atvirauti galima suprasti – sumanymas steigti krūvą naujų vadovaujančių pareigybių gali kainuoti ne pigiai, o kada tai atsipirks ir, ar iš viso – atsipirks, nežinia.

Šaltiniai teigia, kad tokių paskaičiavimų nėra, o net jei ir kažkur yra, įmonėje juos mato ne visi, nes ant naujos struktūros projekto esą kažkodėl yra žyma „konfidencialu“.

Galbūt ir dėl to apie naująją įmonės struktūrą jos darbuotojai vengia kalbėti viešai. „Mums niekas neatsako, kiek kainuos planuojami pokyčiai. Siunčiama žinutė, kad kiek kainuos, tiek kainuos, esą bus skaičiuojama po to“, – portalui lrytas.lt sakė vienas įmonės atstovas.

Daugės vadovaujančių postų

Panašiai kalbėjo ir V.Dominauskas, paklaustas, kokių tikslų siekiama su naująja įmonės struktūra bei kokius pokyčius vartotojai pajus, kai vietoje dabar esančių dviejų departamentų ims veikti penki?

Įmonės vadovas stebėjosi, kad portalas lrytas.lt yra gerai informuotas apie būsimą struktūrą. V.Dominauskas įsitikinęs, jog taip neturėtų būti, tačiau nepaaiškino, kodėl ši informacija yra slapta.

Neoficialiomis žiniomis, vietoje dabar esančių dviejų departamentų – Informacinių technologijų ir Administravimo – steigiami dar trys.

Iš viso po pertvarkos jų turėtų būti net penki: Paslaugų valdymo ir vystymo, Klientų aptarnavimo, Skaitmenizacijos ir informacinių technologijų, Strateginio vystymo ir veiklos planavimo bei Veiklos administravimo.

Įsteigus naujus departamentus, planuojami ir nauji skyriai. Pavyzdžiui, turėtų atsirasti Žmonių ir kultūros vystymo skyrius, naujas Komunikacijos ir rinkodaros skyrius.

Tarp būsimų naujų pareigybių – skaitmeninių paslaugų vadovo, komercinių paslaugų vystymo vadovo, IT architekto, socialinės atsakomybės ir tvarumo vadovo pareigybės.

Tiesa, atsisakoma generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigų, kurias einantis Saulius Šuminas, šaltinių teigimu, konfliktuoja su įmonės vadovu ir kaltina jį nuolatiniu psichologiniu spaudimu.

Pastarasis lrytas.lt nepaneigė, kad dėl to netgi yra kreipęsis į vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę, tačiau plačiau komentuoti konflikto priežastis nesutiko.

Postais aprūpins savus?

Tuo metu įmonės darbuotojai kalba, kad naująją struktūrą braižė du žmonės – be V.Dominausko šiame procese esą dalyvavo Personalo ir darbuotojų saugos skyriui laikinai vadovaujanti Rita Kastanauskienė.

Pastaroji neseniai į įmonę sugrįžo iš LRT, kur užsibuvo kelis mėnesius, tačiau būdama lojali V.Dominauskui esą sugebėjo išsirūpinti, jog būsimas naujas Žmonių ir kultūros vystymo skyrius būtų tiesiogiai pavaldus įmonės vadovui.

Šiuo metu įmonės Personalo skyrius priklauso Administravimo departamentui, kuriam neseniai pradėjo vadovauti Redvita Četkauskienė, prieš tai vos pusmetį vadovavusi Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centrui.

R.Četkauskienė taip pat yra ir kitos valstybės įmonės „Registrų centras“ valdybos narė. Įmonės darbuotojai mano, kad šiam paskyrimui įtakos esą galėjo turėti pažintis su pernai „Regitros“ valdybos pirmininke paskirta Orijana Mašale.

Pastaroji tai neigia. Sauliaus Skvernelio vadovaujamoje Vyriausybėje dirbusi komunikacijos specialistė tikina, kad su R.Četkauskiene esą susipažino, kai ši jau ėmė darbuotis „Regitroje“.

Bet kokiu atveju, darbuotojai įtarinėja, kad skubūs struktūros pokyčiai įmonėje galimai yra susiję su bandymais joje įdarbinti kuo daugiau savų žmonių.

Tokią prielaidą daro ir kai kurie politikai. Antai buvęs premjeras S.Skvernelis neslepia, jog dabar „Regitroje“ vykstančiais pakeitimais gali būti siekiama kažkam sukurti naujų labai aukštų ir gerai apmokamų pareigybių. „Įmonės valdymo aparatas pučiamas, atsiranda papildomų departamentų, nors pati įmonė tampa nepelninga“, – stebisi S.Skvernelis.

Politikas mano, kad baigiantis kadencijai mokesčių mokėtojų sąskaita esą greičiausiai norima sukurti šiltų vietų. „Matyt, į jas taikosi ne tik valdančiosios partijos žmonės, bet pagal naują tradiciją – ir pusseserės ar klasiokės“, – prisimindamas Laisvės partiją ką tik sudrebinusį nepotizmo skandalą, kalbėjo S.Skvernelis.

Suplanavo mažiau pelno

Ar įmonei, kuri atlieka automobilių registraciją, egzaminuoja būsimus vairuotojus ir išduoda jiems pažymėjimus, iš tiesų reikia tokios milžiniškos struktūros?

Kiek šie užmojai kainuos valstybei ir jos žmonėms? Ar išaugusios valstybės įmonės sąnaudos naujų vadovų išlaikymui nebus perkelti ant eilinių vartotojų pečių?

Į šiuos klausimus V.Dominauskas atsakė pažerdamas daugybę įmantrių burtažodžių: „Lūkesčius formuoja akcininkas (Vidaus reikalų ministerija, – Red.) ir jie yra išdėstyti ilgesnei įmonės vystymosi perspektyvai skirtame lūkesčių laiške.

Natūralu, kad yra įmonės strategija, kuri yra patvirtinta ketveriems metams. Iš ten ateina uždaviniai, kurie yra nukreipti į klientus ir kaip pagerinsime jų perspektyvą.

Todėl įmonės organizacinės struktūros pokytis bet kurioje įmonėje yra priemonė įgyvendinti uždavinius ir tikslus, kurie yra numatyti jos strategijoje ir vystymosi planuose.

Ar šie pokyčiai turės įtakos patiems vartotojams ir įmonės kaštams, reikėtų kalbėti atskirai. Bet pati įmonės struktūra ir darbuotojų skaičius smarkiai nekis, nes tai irgi yra numatyta įmonės veiklos strategijoje“.

V.Dominauskas, be kita ko, pastebėjo, kad numatytas maksimalus pareigybių skaičius įmonėje yra 580, bet praėjusių metų pabaigoje buvo neužimta maždaug 10 pareigybių.

Tačiau jis tiesiai neatsakė, ar šiais metais planuojamas keturis kartus mažesnis grynasis pelnas (nuo 4 mln. eurų iki 1 mln. eurų) yra susijęs su planuojamomis steigti naujomis vadovaujamomis pareigybėmis ir jų išlaikymu.

Įmonės vadovas tik užsiminė, kad „Regitros“ taikoma kainodara pastaruoju metu nesikeitė, tuo metu darbuotojams mokamas atlygis esą didėjo.

V.Dominauskas taip pat leido suprasti, kad, pavyzdžiui, dabartinis automobilių registracijos mokestis esą neatspindi įmonės patiriamų kaštų.

Vidaus reikalų ministerija ir jai vadovaujanti Agnė Bilotaitė jai pavaldžioje valstybės įmonėje planuojamų pokyčių ir kaip jie atsilieps vartotojams nekomentuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.