Savivaldos rinkimai baigėsi ne visur: mero šokas, gyventojų protestas ir skriejantys kaltinimai

Visagino savivaldybėje šiemet susiklostė unikali situacija – miesto gyventojai merą turės rinkti jau trečiąjį kartą, nes Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) įpareigojo Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) surengti naują antrąjį merų rinkimų turą šioje savivaldybėje.

Visaginas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visaginas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visaginas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Visaginas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Visaginas.<br>T.Bauro nuotr.
Visaginas.<br>T.Bauro nuotr.
Visaginas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visaginas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erlandas Galaguzas.<br>T.Bauro nuotr.
Erlandas Galaguzas.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Visaginas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visaginas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visaginas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visaginas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
rinkimai, balsavimas, rinkėjai, balsadėžės, balsuoja, rinkimų urna<br>V.Skaraičio nuotr.
rinkimai, balsavimas, rinkėjai, balsadėžės, balsuoja, rinkimų urna<br>V.Skaraičio nuotr.
Nors VRK atstovai tikino, kad savivaldos rinkimai vyko sklandžiai, pasirodo, būta ir nemalonių situacijų.
Nors VRK atstovai tikino, kad savivaldos rinkimai vyko sklandžiai, pasirodo, būta ir nemalonių situacijų.
Visagino raj. meras Erlandas Galaguz.<br>Laidos rengėjų nuotr.
Visagino raj. meras Erlandas Galaguz.<br>Laidos rengėjų nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dalia Štraupaitė<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

2023-04-06 07:23, atnaujinta 2023-04-06 09:00

Antrajame ture laimėjęs, perrinktasis Visagino meras Erlandas Galaguzas neslėpė šoko dėl netikėto teismo sprendimo, tuo metu skundą pateikusi, antroje vietoje rinkimuose likusi Dalia Štraupaitė džiaugėsi galėsianti konkuruoti sąžiningai. Tuo pačiu politikė įvertino ir Visagino gyventojų nusivylimą.

Savo ruožtu ekspertai pastebi, kad visa rinkimų situacija Visagine jau peržengė sveiko proto ribas.

Skundą tenkino

LVAT pirmadienį tenkino kandidatės į Visagino meres D.Štraupaitės skundą, kuriuo ši prašė panaikinti mero rinkimų antrojo turo rezultatus. D.Štraupaitė siekė naujų mero rinkimų Visagine, teigdama, kad jai nebuvo sudarytos lygios teisės dalyvauti rinkimuose, kai jau pasibaigus pirmajam turui ji buvo pašalinta iš rinkimų.

LVAT nustatė, kad reikšmingą laiko tarpą, t.y. nuo kovo 9 dienos vakaro iki kovo 13 dienos vakaro D.Štraupaitės teisė dalyvauti rinkimų politinėje kampanijoje buvo apribota.

Teismas nurodė, kad pakartotinio balsavimo apribotos D.Štraupaitės galimybės vykdyti agitaciją ir susiklosčiusi išskirtinė teisinė situacija „paneigia rinkimų sąžiningumą ir visavertį aktyviosios rinkimų teisės įgyvendinimo Visagino savivaldybės mero rinkimuose užtikrinimą, įvykusių rinkimų skaidrumą ir jų teisėtumą“.

E.Galaguzas: Visagine vyrauja pasipiktinimas ir nusivylimas

Antrame ture laimėjęs, perrinktas Visagino savivaldybės meras Erlandas Galaguzas neslėpė, kad teismo sprendimas surengti naujus rinkimus buvo tam tikras šokas.

„Pirmame ture išėjau, antrame laimėjau, todėl pakankamai keista situacija, kai pralaimėtojas tai skundžia. Nesu padaręs kokių Rinkimų kodekso pažeidimų.

Daug debatavome, kalbėjome, įrodinėjome – mano galva, gyventojai jau yra išreiškę savo nuomonę, jie jau apsisprendė.

Ir dabar dar trečią kartą? Tiesą sakant, jau darosi tikrai keista. Kiek tų kartų dar gali būti, kada jie baigsis? Man tai mistika. Kai pirmadienį LVAT priėmė sprendimą, tikrai buvo tam tikras šokas“, – portalui lrytas.lt pasakojo E.Galaguzas.

Anot jo, nepatenkinti dėl iš naujo organizuojamų rinkimų yra ir patys Visagino gyventojai, kurie socialiniuose tinkluose vieni kitus ragina rinkti parašus, net kreiptis į prezidentą.

E.Galaguzo teigimu, Visagino gyventojai nesupranta tokio teismo sprendimo, nes jų valia jau buvo išreikšta.

„Yra toks pasipiktinimas: „Kas vyksta, kodėl mūsų nuomonės visiškai nepaisoma?“ Yra ir nusivylimas, kad jau gana, gal jau nebeisime. Kadangi to nusivylimo yra, galvoju, kad vis dėlto gyventojų aktyvumas bus mažesnis, nors viską darysiu, kad ateitų, išreikštų dar kartą savo valią“, – kalbėjo dabartinis Visagino meras.

E.Galaguzas pastebėjo, kad tokia unikali situacija gerokai apsunkina ir savivaldybės tarybos darbą.

„Tarybos nariai išrinkti ir jie turės prisiekti, prasidės naujos tarybos kadencija. Tačiau yra įvairių klausimų. Tai kas šiuo atveju bus tas laikinai vykdantis mero funkcijas? Jo galios apribotos įstatymu, jis ne viską galės vykdyti, ką gali vykdyti išrinktas ir inauguruotas meras.

Net tokie elementariausi klausimai, kas ves tą pirmąjį posėdį, kas pristatys tą klausimą, kad būtų paskirtas laikinas tarybos narys, vykdysiantis mero funkcijas? Tai teisiniai klausimai, kuriuos, tikiuosi, iki pirmosios naujosios kadencijos tarybos posėdžio išsiaiškinsime“, – vylėsi jis.

D.Štraupaitė: „Galėsime konkuruoti sąžiningai“

Tuo metu dar vienos galimybės iškovoti Visagino mero postą sulaukusi partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatė D.Štraupaitė džiaugėsi teismo sprendimu ir tikėjo savo pergale trečią kartą vyksiančiuose rinkimuose.

Anot jos, balandžio 18 dieną nutrūkus E.Galaguzo mero įgaliojimams, „abu būsime vienodose sąlygose, galėsime konkuruoti sąžiningai“.

„Pralaimėjau daugiausiai pašto balsais, o dieną, gyvai, laiminėjau, kol neatsidarė viena apylinkė, kuri skaičiavo balsus tris valandas. Ten buvo labai daug trūkumų, neaiškumų, bet mes neskundėme, nes susikoncentravome, kad reikia organizuoti naujus rinkimus apskritai“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo D.Štraupaitė.

Politikė teigė su advokatu užfiksavusi ne vieną atvejį, kai meras, anot jos, rinkimų kampanijos metu naudojosi savo tarnybine padėtimi, todėl konkurencija buvo nelygi.

„K.Tubis Anykščiuose neturėjo tokio konkurento, kaip aš turėjau – meras vaikščiojo po biudžetines įstaigas, vienas visur apėjo, o mūsų, kitų kandidatų, į biudžetines įstaigas net neleido, buvo uždrausta politikuoti mokyklose, darželiuose. Nors jis, naudodamasis savo tarnybine padėtimi, visur yra apėjęs“, – dėstė kandidatė.

D.Štraupaitė pripažino girdinti dėl dar vienų rinkimų pasipiktinusių Visagino gyventojų nuomones, tačiau teigė girdinti ir kitą pusę.

„Situacija Visagine yra tokia: aš gavau beveik 3900 balsus, jis gavo apie 4200. Miestas pasiskirstęs beveik vienodai į dvi dalis.

Gavau 1012 mano rinkėjų žinučių į „Messenger“, į „Viber“ – toks palaikymas. Mano rinkėjai per tą laiką surinko apie 2 tūkst. parašų. Jie buvo nusivylę, kad E.Galaguzas, naudodamasis savo tarnybine padėtimi, išnaudojo visus biudžetinių įstaigų resursus ir laimėjo.

Dabar 4 tūkst. jo rinkėjų yra nusivylę, kad jiems reikės eiti perbalsuoti, nes buvo išrinkę, bet mano rinkėjai taip pat buvo nusivylę ir rinko parašus. Tai kaip dabar suprasti, kas yra nusivylę? Ir vieni, ir kiti buvo nusivylę“, – kalbėjo kandidatė.

Politikė argumentavo, kad būtent miesto gyventojai pasiūlė jai kandidatuoti rinkimuose, todėl ji įsiklausė į savo rinkėjų norus.

„Aš šį kartą net nenorėjau balotiruotis į merus. Tiesiog žmonės rinkosi, kaimynai net neleisdavo man praeiti, sakydavo: „Dalia, darykite tvarką, E.Galaguzas gyvena Zarasuose, jam nusispjaut ant mūsų miesto“, – pasakojo D.Štraupaitė.

Paklausta, kaip vertina skeptikų argumentą, kad jos noras, pralaimėjus rinkimus, juos organizuoti iš naujo, mokesčių mokėtojams kainuos kelis šimtus tūkstančių eurų, D.Štraupaitė atsakė savo klausimu: „Tai kas kaltas, kad jie (Vyriausioji rinkimų komisija – aut.past.) leis pinigus?“

Politikė įsitikinusi, kad Seimas turėtų kuo skubiau imtis veiksmų dėl VRK, jog ši nebūtų tokia politizuota – D.Štraupaitė pastebėjo, kad tik parlamentinės partijos deleguoja savo atstovus į VRK.

Politikė taip pat įsitikinusi, kad Rinkimų kodekse turi būti numatyti tam tikri pokyčiai, nes teismai parodė, jog tam tikri klausimai Rinkimų kodekse nebuvo įvertinti ir aprašyti.

Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili: „Situacija peržengia sveiko proto ribas“

Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili teigė, kad šių metų mero rinkimai Visagine nuo pat pirmos dienos „peržengia sveiko proto ribas“.

„Žiūrint iš politologinės perspektyvos, taip neturėjo būti. Aišku, sunku pasakyti, nes yra tam tikros teisinės problemos, bet faktas, kad iš rinkimų gavosi farsas“, – portalui lrytas.lt komentavo G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

Politologė pastebėjo, kad VRK sprendimas iš rinkimų išbraukti, o paskui vėl grąžinti D.Štraupaitę rinkėjų aktyvumui jokios įtakos neturėjo.

„Pirma mintis, atėjusi į galvą pamačius rinkėjų aktyvumą ir rezultatus, buvo tai, kad truputį liūdna, nes atrodė, kad rinkėjai savo elgsena bandys išreikšti protestą ar pasipiktinimą. Kai emocijos nuslūgo, pradedi galvoti, o kas rinkėjams belieka?

Tačiau tiek Anykščių, tiek Visagino atvejai dar kartą patvirtina, kad rinkėjų reikalavimai, kartelė kandidatams yra labai labai žema“, – pastebėjo G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

Trečią kartą rinkimuose, anot jos, rinkėjų aktyvumas gali sumažėti – galima tikėtis nusivylimo, tačiau ne dėl pačių kandidatų, bet dėl tiek kartų pasikartojančio rinkimų proceso.

Politologė svarstė, kad E.Galaguzui dar nereikėtų skubėti įsipatoginti perrinkto mero kėdėje – anot G.Burbulytės-Tsiskarishvili, D.Štraupaitė gali sėkmingai mobilizuoti savo rinkėjus.

„Stebint ne tik tai, kas vyksta Visagine, bet bendras Lietuvos ir pasaulio tendencijas, matome, drįsčiau pasakyti, Donaldo Trumpo stiliaus kandidatus, kurių rinkėjai sugeba greitai mobilizuotis.

Jų neveikia racionalūs argumentai, kad vienam ar kitam kandidatui galbūt visiškai nederėtų būti politikoje. Nemaža tikimybė, kad D.Štraupaitei pavyks rinkėjus mobilizuoti.

Ar jų pakaks laimėti rinkimus, negaliu atsakyti, bet kad dalis bus susimobilizavę, ir labai stipriai, tai tikrai taip“, – prognozavo politologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.